scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Wisselend succes voor Max in kwalificatie series Zuera

Gepubliceerd op 04 augustus 2012 door Niels Hendrix

Na een moeizaam verlopen vrijdag, die in het teken stond van vrije trainingen, bracht de zaterdag met haar kwalificatie series wisselend succes voor Max Verstappen. In het net boven Zaragoza gelegen Zuera rijdt Max daar de vierde en laatste ronde van de WSK Euro Series tezamen met 64 andere KF2-deelnemers. Maar met een dertiende, 22e en vierde plek in zijn kwalificatie series is er nog veel werk te verzetten onder de bloedhete Spaanse zon.

Na een warming-up, waarin Max niet verder kwam dan de dertiende tijd (1:00.832s) op zijn Zanardi kart, trad de 14-jarige Limburger aan in de kwalificatie tijdtraining. Ook daarin kon Max niet mee met de top en een zesde tijd (1:00.765s) in zijn groep betekende een negentiende tijd overall. Daardoor werd Max ingedeeld in groep D en zou hij drie van zijn vier kwalificatie series vanaf de achtste en eenmaal vanaf de zevende startpositie aanvangen.
"De kwalificatie tijdtraining ging slecht", vertelt een balende Max. "We hebben hetzelfde probleem als gisteren. De kart blijft wegspringen en dat krijgen we er niet uit."

Max startte zijn eerste serie tegen groep B vanaf de achtste plek. In de eerste ronde verloor hij een positie en dat bleek de voorbode voor meer plaatsverlies gedurende de negen ronden tellende race. Aanvallen zat er niet in en Verstappen junior finishte zijn eerste kwalificatie serie op een teleurstellende dertiende plaats.
Max: "Op zich ging het nog niet eens verkeerd. Maar in de haarspeldbocht kreeg ik een duw, waardoor ik rechtdoor ging en bijna van de baan. Door die tik zat mijn achterbumper achter het wiel geklemd en verloor ik veel snelheid en plaatsen. Op het rechte stuk werd ik zo voorbij gereden. Twee ronden voor het einde van de race klapte de achterbumper weer terug op zijn plaats. Daarna ging het weer redelijk, maar toen was mijn achterstand al te groot."

In zijn tweede kwalificatie serie (C-D) won Max een plekje bij de start. In de tweede ronde won hij nog twee posities om de ronde erna die weer af te moeten staan. De Chiesa Corse coureur wist in de vierde ronde nog een concurrent te passeren, maar kwam een ronde later niet meer over start/finish. Een overmoedige actie van Flavio Camponeschi bleek de oorzaak en Max werd als 22e geklasseerd.
"Het eerste gedeelte van de race ging nog best redelijk, want ik lag zesde. Maar toen probeerde Camponeschi mij uit te remmen. Hij remde echter veel te laat en reed vol over de voorkant van mijn kart heen. De band liep van mijn velg af en ik kon alleen nog maar binnen komen", doet Max zijn relaas. De Italiaanse aanstichter van het leed zou door de wedstrijdleiding voor straf uit de uitslag geschrapt worden, maar daarmee was Max niet meer gebaat.


Het gaat nog niet zoals het zou moeten op de Zanardi/Parilla kart

Aan het eind van de dag verscheen Max voor de derde keer aan de start voor een kwalificatie serie (D-E). Ditmaal ging het weer op zijn Verstappens, te beginnen bij de start, waarbij Max van P7 naar P3 schoot. In de tweede ronde wist Max met een dubbele inhaalactie de leiding in handen te nemen. Lang zou hij daar echter niet van genieten, want een ronde later lag hij weer derde. De strijd aan de kop bleef heftig. Max pakte weer een concurrent en reed enkele ronden op de tweede positie. In de zevende ronde zakte Max naar de vijfde plaats. Hij wist nog een positie goed te maken en finishte zo na een enerverende race als vierde.

Max vertelt: "De snelheid zat er weer enigszins in de derde kwalificatie serie. Maar volgens mij komen we motorisch nog snelheid te kort. In de slipstream kon ik het tempo nog net volgen en kon ik op het rechte stuk nog net aanhaken. Maar toen ik op kop lag, werd ik zo voorbij gereden. Het probleem zit hem ook bij het uitkomen van de bochten. Daar heb ik niet genoeg snelheid, dus dan moet ik meteen gaan verdedigen."

Zondagochtend rijdt Max zijn vierde en laatste kwalificatie serie (A-D), maar door de magere klasseringen van vandaag staat nu al vast dat Max de prefinale vanaf een plek in de achterhoede zal moeten aanvangen. Hij heeft dus weer een zware dag in het vooruitschiet.
"Ik hoop dat ik de laatste kwalificatie serie goed uitrijd", aldus Max. "Want anders zit ik niet eens bij de eerste 34 die aan de finales mogen meedoen. Het is gewoon ontzettend balen dat we hier snelheid te kort komen. We gaan er morgen maar het beste van maken."

Uitslagen (zaterdag) van de 4e ronde van de WSK Euro Series 2012 (klasse KF2):
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (sessie 3)
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining
Groepsindeling kwalificatie series
Uitslag van de kwalificatie serie B-D
Uitslag van de kwalificatie serie C-D
Uitslag van de kwalificatie serie D-E

Niels Hendrix