scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Hamilton weerstaat druk Lotus en wint GP Hongarije

Gepubliceerd op 29 juli 2012 door Niels Hendrix

Lewis Hamilton heeft de druk van Kimi Raikkonen weerstaan en de overwinning opgeëist in de Hongaarse Grand Prix. Hamilton leidde het grootste gedeelte van de race, maar had daarbij bijna de hele tijd een Lotus achter zich aanjagen. Aanvankelijk was dat Romain Grosjean, die een aanval van Sebastian Vettel bij de eerste bocht pareerde, hetgeen ertoe leidde dat Jenson Button de Red Bull terug kon verwijzen naar de vierde plek in de twee bochten daarna. Button kon aanvankelijk de snelheid van zijn teamgenoot Hamilton en Grosjean niet evenaren, dus de McLaren en Lotus reden samen weg.

Hamilton had de race onder controle, hoewel Grosjean de druk nog opvoerde tijdens de middelste stint van hun twee-stop-strategie en hij op softs reed en de Brit op medium Pirelli's. Toen Button een vroege tweede van zijn in totaal drie stops maakte, was de weg vrij voor Vettel om op de leiders in te lopen. Maar uiteindelijk was het Raikkonen, die vanuit het niets Hamiltons voornaamste bedreiging bleek in de GP van Hongarije.

De Fin lag zesde tijdens de eerste stint. Daarna passeerde hij de Ferrari van Fernando Alonso tijdens zijn eerste pitstop. Zijn goede snelheid op de softs tijdens zijn volgende stint bracht hem kortstondig aan de leiding en promoveerde hem van de vijfde naar de tweede plaats. Daarbij wist hij zijn teamgenoot Grosjean achter zich te houden.
Hamilton en Raikkonen reden daarna als aan een draadje naar de finishvlag, maar er was geen mogelijkheid voor de Lotus om de McLaren voorbij te steken.


Hamilton wint de GP van Hongarije


Raikkonen is zijn Lotus teamgenoot Grosjean nipt te snel af

Grosjean behield de derde positie voor Vettel, die zonder plaatsverlies een derde pitstop maakte en nog tot vlak achter de Lotus terugkwam op zijn verse softs. Maar dat was tevergeefs.
Alonso finishte als vijfde en verdedigde daarmee zijn leiding in het kampioenschap op een moeilijke dag voor Ferrari. Even leek het dat zijn voornaamste titelconcurrent Mark Webber kon inlopen. De Australiër ging in de eerste ronde van de elfde naar de zevende plek en kwam voor Alonso te liggen na de tweede serie pitstops. Maar een derde bandenwissel bleek noodzakelijk en daardoor viel Webber terug naar de achtste plaats.

De driestopper van Button was ook zonder succes, omdat hij na zijn tweede wissel achter Bruno Senna kwam te zitten. Na de laatste pitstop kwam hij voor de Braziliaan en kwam de Brit achter Alonso als zesde over de streep. Senna bleef Webber voor en werd zevende. Zijn Williams teamgenoot Pastor Maldonado verloor veel tijd bij de start en kreeg een drive-through penalty voor het contact dat er was met de Force India van Paul di Resta in een van de weinige inhaalpogingen die de ronduit saaie race op de Hungaroring rijk was.

Felipe Massa finishte als negende, vier plaatsen maar slechts enkele seconden achter zijn teamgenoot Alonso. Nico Hulkenberg pakte voor Mercedes het laatste punt, terwijl zijn teamgenoot Michael Schumacher een van de meest waardeloze races van zijn lange Formule 1 carrière reed. De zevenvoudig wereldkampioen bleef alleen achter op de grid bij het afbreken van de eerste start. Hij vatte de race vanuit de pitstraat aan om vervolgens een drive-through te krijgen wegens het overschrijden van de snelheid aldaar. Tenslotte viel de Duitser vanaf de achttiende plaats uit.

De uitslag van de GP van Hongarije:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         69 –
 2  9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            69 +1.0 secs
 3 10 Romain Grosjean     Lotus-Renault            69 +10.5 secs 
 4  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  69 +11.6 secs 
 5  5 Fernando Alonso     Ferrari                  69 +26.6 secs 
 6  3 Jenson Button       McLaren-Mercedes         69 +30.2 secs 
 7 19 Bruno Senna         Williams-Renault         69 +33.8 secs 
 8  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  69 +34.4 secs 
 9  6 Felipe Massa        Ferrari                  69 +38.3 secs 
10  8 Nico Rosberg        Mercedes                 69 +51.2 secs 
11 12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     69 +57.2 secs 
12 11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     69 +62.8 secs 
13 18 Pastor Maldonado    Williams-Renault         69 +63.6 secs 
14 15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           69 +64.4 secs 
15 16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              68 +1 Lap 
16 17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              68 +1 Lap 
17 20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         68 +1 Lap 
18 14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari           67 +2 Laps 
19 21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         67 +2 Laps 
20 25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        67 +2 Laps 
21 24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        66 +3 Laps 
22 22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth             66 +3 Laps 
-- 23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth             60 +9 Laps 
--  7 Michael Schumacher  Mercedes                 58 +11 Laps

Niels Hendrix