Het begon vanochtend allemaal best wel heel goed. De warming-up"> Max tekent officieel protest aan tegen opgelegde tijdstraf - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max tekent officieel protest aan tegen opgelegde tijdstraf

Gepubliceerd op 21 juli 2012 door Niels Hendrix

Tijdens het afsluitende weekend van het CIK-FIA European KF2 Championship is de tweede dag met kwalificatie series alles behalve succesvol verlopen voor Max Verstappen. Hoewel de weergoden nu eens voor een droge baan zorgden en ook de ketting het de hele dag heeft volgehouden, was het vandaag een tijdstraf in de derde kwalificatie serie (A-F), die het goede verloop van de rest van de dag volkomen overschaduwde. De overige kwalificatie series verliepen namelijk goed, hoewel Max ook daar in geen enkel geval kon voorkomen dat een ander hem op de finish net voor was. De tijdstraf van tien seconden is dwingend opgelegd. Toch heeft Jos besloten Max officieel in protest te laten gaan, waardoor de tijdstraf voorlopig nog niet wordt meegerekend. "Het is een hachelijke situatie. Voor mij was dit gewoon een race-incident bij het verdedigen van een positie, maar de wedstrijdleiding ziet dat kennelijk heel anders", reageert Jos op het gebeuren.

Het begon vanochtend allemaal best wel heel goed. De warming-up ging soepel van start. De eerste ronden was Max terug te vinden in het middenveld. Het materiaal en de banden hebben tijd nodig om op temperatuur te komen en Max doet het rustig aan tot de zevende ronde. Komend vanaf de twaalfde tijd zet Max er de vaart lekker in en zet in de zesde ronde al een nette tweede tijd neer met 55.523 seconden om de volgende ronde meteen maar even de snelste tijd van liefst 55.222 seconden neer te zetten. Met dit resultaat sluit Max twee minuten later de warming-up (A-C) af als snelste rijder. "De topsnelheid is er niet echt, dat kan beter", zegt Jos hierover, maar verder lijkt niets Max nog in de weg te staan om er een succesvolle dag van te gaan maken.

De eerste kwalificatie serie (A-C) gaat Max dan ook goed van start. De start vanaf de voorste positie weet de snelle Verstappen junior goed uit te buiten en met ruim en halve seconde voorsprong komt Max al door op het eerste meetpunt na de eerste sector. De Deen Dennis Olsen zit hem echter dicht op de hielen en bij de eerste passage is van de halve seconde nog slechts 0,3 seconden over. Dat Olsen vandaag sneller is, blijkt bij de doorkomst na de derde ronde als Max als tweede de lijn passeert met 0,147 seconden achter Olsen. Het zou een beeld zijn dat de hele dertien ronden tellende kwalificatieserie stand houdt en waarin Max en Olsen de leiding van de strijd afwisselend op zich nemen. Max moet echter in Olsen de meerdere erkennen en met 0,697 seconden achterstand finisht Max achter de rappe Deen.

De tweede kwalificatie serie (A-D) heeft Max opnieuw een goede start, maar moet al in de tweede sector opnieuw Olsen voor zich dulden. De verschillen blijven klein en opnieuw verlopen de dertien ronden zenuwslopend spannend. In ronde drie weet Max opnieuw de koppositie terug te pakken en deze vast te houden tot de twaalfde ronde. Olsen zit hem echter al die tijd strak op de bumper en weet dan in de twaalfde ronde toch nog voorbij te komen aan Verstappen junior. Met slechts 0,171 seconden voorsprong weet Olsen de strijd in het nadeel van Max te beslechten en opnieuw finisht Max als tweede, opnieuw ook achter Olsen.


Kan Max de Europese KF2-titel nog pakken?

De derde kwalificatie serie (A-F) verloopt alles net even anders. De start verloopt goed als Max vanaf pole vertrekt, nu met Benjamin Barnicoat direct achter hem. Barnicoat is snel en al in ronde drie ziet hij kans Max het nakijken te geven. Max laat dit niet op zich zitten en er ontstaat een felle strijd om de eerste positie, waarbij het in de volgende ronde tot een aanrijding komt. "Max heeft Barnicoat net voor de bocht ingehaald en probeert die positie dus te verdedigen. Barnicoat probeert echter via de binnenbocht, over de curbstones en daarna zelfs nog met twee wielen door het gras Max weer in te halen, maar Max komt een halve meter van de ideale lijn af naar de binnenkant. Zijn achterwiel raakt daarbij het voorwiel van Barnicoat", aldus Jos over het voorval.

Barnicoat valt terug tot ver in het achterveld, terwijl Max zakt naar de zesde positie. Rondenlang moet hij hier blijven rijden, in eerste instantie niet bij machte de voor hem rijdende Felice Tiene voorbij te komen. Tot in de negende ronde Max Tiene inhaalt en met nog snellere rondetijden en veel vechtlust knokt Max zich weer terug naar voren. Binnen een enkele ronde komt Max al door op de derde positie en gaat vol vuur achter Dennis Olsen aan, die op dat moment achter Ippolito op de tweede positie rondrijdt. In ronde dertien, vlak voor de finish, gaat Max dan ook Olsen nog voorbij en kan als tweede de finish passeren. Een mooi resultaat dat echter danig om zeep wordt geholpen als de wedstrijdleiding bekend maakt dat nummer 168, Max Verstappen, een tijdstraf wordt opgelegd wegens het verhinderen van een inhaalpoging met een aanrijding ten gevolge net na bocht acht. Max zakt hierdoor terug naar de zeventiende plaats en loopt daarmee ook zeventien strafpunten op.

Jos is het niet eens met deze beslissing om een tijdstraf op te leggen en tekent namens Max officieel protest aan.
Jos: "Het is niet iets wat je snel doet. Je moet heel zeker van je zaak zijn, want als je verliest dan zijn de nadelen, naast de kosten, groot. Maar ik ben zeker van mijn zaak. Ik heb meerdere mensen gesproken die het incident gezien hebben en ook zij zijn van mening dat het hier om een doodgewoon race-incident gaat en de opgelegde eenzijdige straf naar ons idee buitensporig en bovenal niet terecht is."

Jos is vooral teleurgesteld over het feit dat het incident wel een straf opleverde voor Max, maar niet voor Barnicoat: "Het is eigenlijk te gek voor woorden als de één iemand inhaalt, de lijn meteen verdedigt, waarop de ander besluit om zelfs met twee wielen door het gras gaan om - daar waar geen ruimte is - zichzelf er weer naast te dringen, dat dan de een maar liefst tien seconden aan de broek krijgt en de ander niets. Dat klopt van geen kanten", aldus een verontwaardigde Jos. Het indienen van de klacht heeft ook voor de raceleiding veel consequenties. De uitslag van dit weekend is nu voorlopig niet definitief. Pas als een rechter uitspraak heeft gedaan over het al dan niet terecht zijn van de tijdstraf kan aan de hand van die uitspraak de definitieve uitslag van de totale race worden vastgelegd.
"Het moet binnen nu en dertig dagen voor de rechter komen. Die zal beslissen of de opgelegde straf correct is of niet. Overigens heb ik daar een goed gevoel over en heb er vertrouwen in. Die tijdstraf is gewoon niet terecht opgelegd", geeft Jos hierover nog mee.


Het CIK-FIA KF2 Championship is onder voorbehoud...

De vierde kwalificatie serie (A-E) verloopt opnieuw goed hoewel de stemming in het Verstappenkamp bedompt is door het gebeuren eerder die middag. Lange tijd rijdt Max nu op de eerste positie rond, maar het is opnieuw de Deen Dennis Olsen, die hem in ronde elf voorbij komt. Weer kan Max hem in die laatste twee ronden niet meer passeren en opnieuw finisht Max als tweede.

Door het aanvechten van de opgelegde tijdstraf komen de gevolgen hiervan te vervallen voor de race van morgen. Jos legt uit: "Max start morgen met 32 'strafpunten' vanaf de negende positie Dat is volgens het viermaal tweede worden vandaag en met de pech van gisteren de correcte positie. Als we de rechtszaak verliezen, kan Max hierdoor wel worden gediskwalificeerd, omdat hij dan onterecht vanaf de negende is gestart. Dat risico willen we wel lopen, want ik ben er zeker van dat we goed zitten."
En met dit kleine voordeeltje op zak zal Max morgen zijn race dus vanaf de negende positie aan gaan vangen, maar zal de uitslag pas na de rechtszaak officieel worden vastgesteld.

Max zal zondag op de volgende tijden rijden:

Zondag 22 juli
11.15-11.25 uur Warming-up
14.00-14.20 uur Race 1 (19 ronden)
16.10-16.40 uur Race 2 (19 ronden)

Livetiming en het programma zijn beschikbaar via http://www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2012/pf-intl/live.html. Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (zaterdag) van de 2e ronde van het CIK-FIA European KF2 Championship 2012:
Uitslag van de warming-up (A-C)
Uitslag van de kwalificatie serie A-C
Uitslag van de kwalificatie serie A-D
Uitslag van de kwalificatie serie A-F
Uitslag van de kwalificatie serie A-E
Totaaluitslag van de kwalificatie series

Ron Lem