scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Uitleg CIK-FIA geluidsbeperking

Gepubliceerd op 20 juli 2012 door Niels Hendrix

In een alsmaar innoverende maatschappij met een behoefte richting het ecologische en een reductie op allerlei gebieden, kan het voortdurende geluid van karts een probleem vormen. Zicht bewust van dit gegeven heeft de CIK-FIA, de International Karting Federation, daarop gereageerd en maanden gewerkt aan het beperken van het kartgeluid.

"Over het algemeen produceren de karts met een versnelling, de KZ categorieën, het meeste geluid", legt Laurent Arnaud uit als hoofdengineer van de technische afdeling van de CIK-FIA. "Maar om effectief te zijn, moesten we met een exacte meting komen die in de echte wereld zou voldoen. Daarom hebben we een systeem ontwikkeld dat het geluid op een circuit kan registreren en niet meer zoals voorheen te werken met een statische meting voor of na de race."

Tijdens de vergadering van de FIA World Motor Sport Council op 15 juni is het voorstel om het geluid tot 108dB te beperken en overtreders te bestraffen met strafplaatsen of –tijd aangenomen. Aangezien dit besluit per direct in is gegaan, is de het CIK-FIA European Championship weekend in Groot-Brittannië dat nu verreden wordt de eerste keer dat dit reglement gehandhaafd wordt.

Om het controlesysteem te ontwerpen heeft de CIK-FIA twee in audio gespecialiseerde bedrijven benaderd en in nauwe samenwerking met haar technische afdeling eraan gewerkt. Concreet wordt het geluid dynamisch gemeten wanneer de karts onder een boog doorgaan.
"Met 51.200 metingen per seconde registreren vier microfoons de geluidstrillingen", voegt Arnaud toe. "Aangezien het systeem rechtstreeks gekoppeld is aan de tijdwaarneming kunnen we het geluid en de kart die het produceert aan elkaar relateren. Hoewel we bij een dicht op elkaar rijdend veld de meting laten vervallen. We hebben het systeem namelijk zo geprogrammeerd dat er minimaal vijf tienden van een seconde tussen twee passerende karts zit om er zeker van te zijn dat de meting correct is."


Voordat deze nieuwe regel geïmplementeerd werd, heeft de CIK-FIA de fabrikanten op drie testdagen uitgenodigd. In september 2011 in Sarno, in december in Castelletto en afgelopen april nogmaals in Castelletto. "Zo was er de mogelijkheid om verschillende oplossingen uit te proberen en was er genoeg tijd tussen de testdagen om nieuwe oplossingen te ontwikkelen", verduidelijkt Arnaud. "Enkele fabrikanten hebben hard en effectief gewerkt en kwamen beneden de limiet van 108dB zonder dat dit de prestaties of betrouwbaarheid van hun motoren heeft beïnvloed."

Wanneer je onverhoopt toch de geluidslimiet overschrijdt, staan daar straffen op. Bij overtreding tijdens de kwalificatie tijdtraining wordt de coureur bij 1dB overschrijding drie plaatsen teruggezet op de grid, bij 2dB zes plaatsen en bij 3dB negen plaatsen. Bij meer dan 3dB overschrijding sta je zelfs helemaal achteraan op de grid.
Hetzelfde principe wordt gehanteerd tijdens de kwalificatie series en de finale races, maar dan met tijdstraffen. 3 seconden bij 1dB overschrijding, 6 seconden bij 2dB en 9 seconden bij 3dB. Bij meer dan 3dB overschrijding wordt de coureur als laatste geklasseerd.

"De CIK-FIA is zich bewust van de impact van haar activiteiten en van karting in het algemeen op de omgeving", liet sheik Abdulla bin Isa Al Khalifa, voorzitter van de CIK-FIA, optekenen. "We weten dat enkele circuits in bepaalde landen vanwege geluidsvervuiling in het geding zijn, dus we moesten reageren. Door deze maatregelen te nemen tijdens onze evenementen en door samen met de fabrikanten het geluid te reduceren, hebben we een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van onze sport."

Niels Hendrix