scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Baalweekend voor Max in Italiaanse La Conca

Gepubliceerd op 24 juni 2012 door Niels Hendrix

De derde ronde van de WSK Euro Series in het Zuid-Italiaanse La Conca is voor Max Verstappen op een klein drama uitgelopen. Na een teleurstellend begin op vrijdag, ging het op zaterdag weer prima, maar door de zeer magere score op zondag is Max met de laatste ronde nog in het vooruitschiet geen titelkandidaat meer.

Na zijn warming-up, waarin de zevende tijd werd genoteerd, stond Max op zondagochtend aan de start van zijn vijfde en laatste kwalificatie serie (C-F). Startend vanaf de elfde plek kwam Verstappen junior zoals zo vaak erg goed weg. Bij de eerste doorkomst lag hij dan ook al zesde. In de tweede ronde wist Max twee concurrenten voorbij te stevenen en dat kunstje herhaalde hij in de twaalf ronden tellende race nog tweemaal. Zo kwam Max dus als tweede over de finish achter Charles Leclerc, de aanvoerder van het kampioenschap.

In zijn kwalificatie series eindigde Max dus als tweede, derde, vierde en tweede. Maar omdat hij de eerste serie op vrijdag na een aanrijding niet had uitgereden, zat er door het hoge "strafpunten" totaal geen goede startplek voor de prefinale in. Max zou die namelijk vanaf de veertiende plek moeten gaan aanvangen.

Weer lukt het Max goed weg te komen bij de vliegende start van het KF2-veld. Zo schoot hij van de veertiende naar de negende plaats in de eerste ronde. Daar zou het niet bij blijven, want in tweede ronde won hij een plaats, in de derde ronde haalde Max Dennis Olsen in en in de zevende ronde ging de Intrepid/TM coureur naar de zesde stek.
In de tiende omloop ontspon zich een gevecht, waarbij Damiano Fioravanti Karol Dabski inhaalde. Max haakte daarbij aan en reed de laatste ook voorbij. Maar omdat bij die positiewisseling licht contact was, verloor Max aan snelheid, waardoor hij een positie verloor aan Leclerc.
Zo reed Max dus op de zesde plaats, toen het in de veertiende ronde opeens mis ging en Max geen snelle rondetijden meer noteerde. Een euvel aan de voorrem bleek de oorzaak te zijn en in de laatste drie ronden viel Max helemaal terug naar het achterveld en werd hij als 27e geklasseerd. Dat de snelste rondetijd op zijn naam stond, was daarbij een schrale troost.
Antonio Fuoco wist de prefinale te winnen voor Flavio Camponeschi en Pedro Aguilar Hiltbrand. Leclerc pakte de vierde plaats.


Max vertelt ons wat er gebeurde: "De dag begon goed, want mijn laatste kwalificatie serie, waarin ik tweede werd, ging heel lekker. Eigenlijk ging de prefinale ook niet verkeerd, want in de eerste drie ronden was ik een klap sneller dan de rest en zette ik de snelste tijden neer. Maar toen ik twee ronden voor het einde van de race zesde lag en remde voor de laatste bocht, ging het mis. Er zat geen druk meer op mijn voorremmen. Nadat ik iemand had ingehaald, probeerde hij me terug te pakken en daarbij duwde hij me van de baan af. Daardoor is een slang gescheurd, had ik geen voorremmen meer en was de prefinale voor mij bekeken. Domme pech, maar wel flink balen."

Zo kwam het dat Max in de finale van een uitzichtloze 27e plek van start moest. In de eerste ronde wist hij zes posities te winnen en in de daarop volgende ronde nog eens vier en lag hij dus zeventiende. Halverwege de twintig ronden tellende race reed Max al rond op P12. Daarna ging de opmars minder voorspoedig en bij het vallen van de vlag finishte Verstappen junior als tiende.
Fuoco wist wederom te winnen, dit keer voor Leclerc en Camponeschi. De zeventien plekken winst door Max is zeker geen verkeerd resultaat, maar het heeft te weinig punten opgeleverd voor het kampioenschap. Daarin bezet Max nu de vijfde plek, maar met een te grote achterstand om nog voor de titel te kunnen gaan en dat is zuur na in 2011 tot WSK Euro Series KF3 kampioen gekroond te zijn geworden.

"Mijn start was goed, maar als je van zover van achteren moet komen, heeft de top tien na de eerste ronde al een voorsprong van tien seconden. Het is erg moeilijk om dan nog naar voren te komen", vertelt Max. "Het was een baalweekend, waarin alles fout ging wat fout kon gaan."
Gevraagd naar zijn doorgaans goede starts legt hij uit: "In het achterveld heeft het veel weg van de botsauto's. Zelf zit je tegen de bumper van je voorganger, terwijl je van achteren aangeduwd wordt. Verder kan ik niet uitleggen hoe ik het doe. Dat gaat op instinct en gevoel."
"Dat hierin nog kampioen worden heel moeilijk zou gaan worden, wist ik voorafgaand aan dit weekend al. Maar ik sta eerste in het CIK-FIA European KF2 Championship en dat vind ik veel belangrijker." Dat is inderdaad het eerstvolgende op de kalender van Max. Over vier weken is namelijk de tweede en afsluitende ronde in Brandon in Groot-Brittannië. Hopelijk vallen de puzzelstukjes dan wel weer op hun plaats. Aan de inzet van de Verstappens zal dat in ieder geval niet liggen.

Uitslagen (zondag) van de 3e ronde van de WSK Euro Series 2012 (klasse KF2):
Uitslag van de kwalificatie serie C-F
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de KF2 prefinale
Uitslag van de KF2 finale
Stand WSK Euro Series 2012 KF2

Niels Hendrix