scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Regenmeister Max foutloos in Duitse Wackersdorf

Gepubliceerd op 08 juni 2012 door Niels Hendrix

Vandaag stonden op het Prokart Raceland circuit in Wackersdorf de eerste kwalificatie series voor het CIK-FIA European KF2 Championship op het programma. Dit kampioenschap kent nog een tweede ronde, die op 22 juli in Groot-Brittannië zal plaatsvinden.
Vanwege het enorme KF2-deelnemersveld van maar liefst 122 coureurs, moeten er op Wackersdorf in totaal 21 kwalificatie series afgewerkt worden en zijn daar twee dagen voor nodig, de vrijdag en zaterdag. Al die coureurs strijden om een van de 34 beschikbare plaatsen in de finale te bemachtigen.

Donderdag begon goed voor Max, die de derde tijd noteerde in de kwalificatie tijdtraining. In een ijzersterk internationaal gezelschap, waarvan de eerste 94 coureurs binnen één seconde van elkaar stonden, is dat een grootse prestatie. Het brengt hem voor zijn zes kwalificatie series vier maal de pole positie en twee maal de tweede startplaats op het in Duitsland tegen de Tsjechische grens aan gelegen kartcircuit.

In de warming-up op een vochtige baan toonde Max vandaag wederom zijn snelheid door drie tienden sneller te zijn dan de rest van zijn groep (C en D).
Tegen de tijd dat hij zijn eerste kwalificatie serie (B-C) reed, was het echter weer droog. Bij de start verloor Max vanaf de tweede startplek enkele posities, maar bij de eerste doorkomst stond de naam van de Intrepid/TM fabriekscoureur alweer bovenaan en dat zou zo blijven tot aan de finish.
Max: "Mijn kart haperde even bij de start, waardoor ik een paar plaatsen verloor. Maar ik kon snel herstellen en twee bochten later kon ik buitenom alsnog de eerste plaats pakken. Daarna wist ik weg te rijden." Zo finishte Verstappen junior met 3.3 seconden voorsprong op de Tsjechische dame Tereza Gromanová.


De spetters vliegen in de rondte


Ook Fuoco moest zijn meerdere erkennen in Max

Zijn tweede kwalificatie serie zou Max in de stromende regen rijden. Vanaf pole positie behield Max de leiding en terwijl er zich een gevecht ontspon om de tweede plek, reed het 14-jarige karttalent weg van het veld. Geen last van de vele glijpartijen op de baan manoeuvreerde Max zich een weg om de grote plassen water en ging hij als eerste onder het zwart/wit geblokt door met een riante voorsprong van 5.8 seconden op Antonio Fuoco, zijn oud CRG-teamgenoot.
In zijn derde en laatste kwalificatie serie (A-C) van vrijdag was het zelfs nog natter dan nat. Op de compleet verregende baan vol met riviertjes en verraderlijke modderplassen kwam Max goed uit de startblokken en ging hij direct van de tweede naar de koppositie. Gedecideerd controleerde hij de rest van de dertien ronden tellende race en zo won Max ook deze kwalificatie serie voor de Duitse Michael Waldherr.

"Het was nat. Echt heel erg nat", staat Max ons te woord, terwijl hij een broodje verorbert. "Ik ben nu compleet doorweekt. Verder ging het wel goed in de regen. Maar omdat de curbstones hier zo hoog zijn, rijd ik daar telkens mijn voorrem op kapot. In de tweede kwalificatie serie had ik dat na vijf ronden en in de derde al in de eerste ronde. Ik neem die curbstones mee omdat ik dan sneller ben. In de twee eerste bochten na de start/finish win ik daar zelfs meer mee dan rijden zonder voorrem. Dan heb ik veel meer tractie de bocht uit."

Morgen krijgt Max eenzelfde programma voor zijn kiezen. Dat wil zeggen drie kwalificatie series na de warming-up. Daarna wordt er snel aangeschoven bij het andere Europese Kampioenschap, dat van de voetballers.
Max: "Voor zaterdag hoop ik dat het droog is. Dat vind ik veel mooier racen. Volgens mij is dat voor iedereen leuker, rijders en toeschouwers. Ondanks dat het in de regen eigenlijk perfect ging, maar op een droge baan liep het ook erg goed. Ik heb er alle vertrouwen in voor morgen. Ook in het Nederlands elftal!"

Het programma van Max voor zaterdag en zondag:

Zaterdag 9 juni
09.15-09.25 uur C-D Warming-up (C-D)
10:45-11:00 uur Kwalificatie serie C-E
14:35-14:50 uur Kwalificatie serie C-G
18:15-18:30 uur Kwalificatie serie C-F

Zondag 10 juni
09:55-10:05 uur Warming-up
11:50-12:10 uur Race 1 (21 ronden)
15:50-16:15 uur Race 2 (21 ronden)

Livetiming en het programma zijn beschikbaar via www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2012/wackersdorf/live.html. Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook dagelijks op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (vrijdag) van de 1e ronde van het CIK-FIA European KF2 Championship 2012:
Uitslag van de warming-up (C-D)
Uitslag van de kwalificatie serie B-C
Uitslag van de kwalificatie serie C-D
Uitslag van de kwalificatie serie A-C

Niels Hendrix