scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Audi topt ochtendsessie Le Mans testdag

Gepubliceerd op 03 juni 2012 door Geert van Dijk

Op het circuit de la Sarthe in het Franse Le Mans is de officiële testdag voorafgaand aan de befaamde 24 Uur van Le Mans van 2012 van start gegaan. De dag biedt aan teams een mooie gelegenheid om te werken aan de betrouwbaarheid en afstelling van de auto's. Tevens wordt de dag aangegrepen om racestrategieën uit te werken en op pitstops te oefenen. Ook voor coureurs is deze dag belangrijk. Diegenen die nog niet eerder aan de 24 Uur van Le Mans hebben deelgenomen, zijn namelijk verplicht om voorafgaand aan de race minstens tien ronden op het circuit te rijden.

Daar waar vannacht een hevig onweer gepaard met pittige regenval over het circuit trok, gaat de dag om negen uur van start op een overwegend droge baan. Een bijzondere verschijning op de baan is de Delta Wing van Nissan. Deze driewieler, die buiten mededinging deel zal nemen aan de 24-uursrace, is een van de auto's die al vroeg de baan opzoekt om een installatieronde te draaien. We zien al snel, dat niet alleen bij nieuwkomers, maar ook bij de gevestigde orde er nog veel werk aan de winkel is. De #2 Audi R18 E-Tron Quattro stopt al na een kwartier bij de Porsche curve. Alan McNish meldt dat hij wegens een elektrisch probleem zijn weg niet kon vervolgen.


De Audi R18 Ultra is nu nog nipt de snelste Audi

Als we na een uur testen de balans opmaken, zien we dat in de LMP1 klasse de #8 Toyota TS 030 – Hybride steeds stuivertje wisselt met de #4 Audi R18 Ultra in de hoogste regionen. In de LMP2 klasse voert de #25 Oreca 03-Nissan de ranglijst aan op de voet gevolgd door de #42 Zytek Z11SN Nissan. In de LM GTE Pro klasse is de #97 Aston Martin Vantage V8 de te kloppen auto en in de LM GTE Am is het de #67 Porsche 911 RSR die de lakens uitdeelt. De Nissan Delta Wing treffen we op de 26 positie aan in de achterhoede van het LM P2 veld. Een half uurtje later, als alle auto's inmiddels de baan minstens eenmaal hebben bezocht, komt de melding binnen dat het regent. Dit deert de #3 Audi echter niet, met Marc Gené achter het stuur wordt de rondetijd van de tot nu toe snelste Toyota geëvenaard.


De Toyota TS 030 - Hybrid dient de Audi's van repliek

Net na elf uur gaat het dan helemaal mis met de #15 Oak Pescarolo – Judd. De auto, die op dat moment bestuurt wordt door de Fransman Giullaume Moreau crasht hard in de Porsche curve. Een rode vlag situatie is het gevolg. Deze is nodig om Moreau door een medisch team op een verantwoorde manier uit de restanten van de auto te kunnen bevrijden. Om half twaalf, als de gehavende #15 auto terug is in parc ferme, wordt de sessie hervat. Bij Mulsanne brandt het rode licht nog wel, maar de coureurs krijgen te horen dat ze dit mogen negeren. Veel plezier van het hervatten van de sessie heeft de #31 Lola B12/80 Coupe – Lotus niet, de auto komt na net geen volle ronde te hebben gereden bij de Indianapolis bocht tot stilstand. Ondertussen is Moreau naar het ziekenhuis vervoerd met rugpijn klachten.


Pescarolo 03 - Judd, de omgebouwde AMR One kan nog geen potten breken

Rond twaalf uur zien we in het LMP1 veld een verschuiving, De beide Audi R18 E-Tron Quattro's voeren de lijst inmiddels aan. En waar daar eerder in de ochtend de beide Toyota's het goede voorbeeld aan de R18 Ultra's gaven, is het nu Marc Gené in de #3 Audi die de derde positie voor zich opeist. Daarachter vinden we pas de beide Toyota's terug in de ranglijst. In de LMP2 klasse blijft Nissan dominant, daar waar eerder de #25 Oreca 03-Nissan de snelste tijd liet noteren, is het nu de beurt aan #49 Oreca 03-Nissan van het concurrerende Pecom Racing die de dans leidt. In de LM GTE Pro klasse gaat nog steeds de #97 Aston Martin Vantage V8 aan de leiding, diens een jaar oudere naamgenoot doet inmiddels hetzelfde maar dan in de LM GTE Am klasse. De Delta Wing tenslotte, vinden we terug op de negenentwintigste plek overall, de auto laat met deze klassering drie LMP2 en een LMP1 auto's achter zich.


De Nissan Delta Wing, een bijzondere verschijning

Tegen het einde van de ochtendsessie zien we dat het behalve het uittesten van allerlei technische zaken ook om de rondetijden en het opzoeken van de limiet gaat. Diverse coureurs maken uitstapjes langs de baan hetgeen menig gele vlag situatie tot gevolg heeft waarbij een enkeling zijn weg niet meer kan vervolgen. Vooraan in het veld zien we dat de Audi's een felle strijd voeren met de Toyota's en elkaar. Als de sessie wordt afgevlagd heeft de #3 Audi R18 Ultra de snelste tijd genoteerd. Deze auto wordt op de voet gevolgd door de #2 Audi R18 E-Tron Quattro. De derde plek valt ten deel aan de uitstekend presterende #8 Toyota TS 030 - Hybrid.

Uitslag van de ochtendsessie van de officiële Le Mans testdag

Geert van Dijk