scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Webber wint GP Monaco

Gepubliceerd op 27 mei 2012 door Niels Hendrix

Mark Webber hield een uit vijf auto's bestaande trein achter zich in verraderlijke omstandigheden tijdens de Grand Prix van Monaco om daar zijn tweede overwinning te scoren en daarmee de zesde winnaar in het Formule 1 seizoen 2012 te worden in evenzoveel races. Een nooit eerder vertoonde statistiek in de F1-historie. De winst van Webber maakte van Red Bull wel het eerste team dat dit jaar twee overwinningen heeft weten te scoren.
Mercedes coureur Nico Rosberg werd tweede, terwijl Fernando Alonso voor Ferrari het podium completeerde en nu aan de leiding van het wereldkampioenschap gaat. Sebastian Vettel in de tweede Red Bull, Lewis Hamilton (McLaren) en Felipe Massa (Ferrari) vormden de rest van de top zes.

Vanaf pole positie hield Webber de Mercedes van Rosberg achter zich om die koppositie tijdens de enige pitstopserie te houden, ondanks dat Rosberg eerder nieuw rubber ging halen. Vettel ging bij de start naar de zesde plek en bleef daarna tot de 45e ronde op de baan voor hij van softs naar super softs ging, waar alle anderen op gestart waren. Omdat vanwege zijn late stop een tijdje aan de leiding kwam en toen anderhalve tel per ronde pakte, kwam hij na zijn pitstop als vierde terug op de baan vlak voor Hamilton, die met zijn pitstop een positie had verloren aan Alonso.


De start waarbij Grosjean dwars gaat


Rosberg, Webber, Adrian Newey (Red Bull) en Alonso

De regen die de hele middag dreigde en uiteindelijk inzette, werd iets heviger in de laatste acht ronden, juist toen de banden van de leiders begonnen te verzaken. Dat leidde ertoe dat de top zes nog dichter bij elkaar kwam, met Rosberg, Alonso, Vettel, Hamilton en Massa – in zijn beste race tot nu toe dit jaar – die opeens op de staart van Webber zaten. Maar toen de druppels weer stopten te vallen, liep de snelheid op het circuit weer op en kon Webber zijn eerste winst van 2012 veiligstellen.

Een startcrash elimineerde de podiumkandidaat Romain Grosjean in zijn Lotus, die na een slechte start in de clinch lag met de Mercedes van Michael Schumacher, waarbij de wielophanging van de Lotus brak en de auto bij Sainte Devote midden in het veld spinde. Wonderwel raakte geen van de voorste auto's de Fransman, maar Kamui Kobayashi toucheerde hem wel, vloog een stukje door de lucht en viel later uit met schade aan de ophanging. In het achterveld reed de winnaar van Barcelona, Pastor Maldonado (Williams), achterop de HRT van Pedro de la Rosa.

Schumacher kon zijn weg vervolgen en lag zevende, toen problemen met de benzinedruk hem dwongen zijn auto stilt te zetten. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) nam die plek toen van hem over, maar de beslissing om nog naar intermediates te switchen tijdens het buitje bleek verkeerd en bracht hem buiten de punten.
Force India scoorde met beide auto's met Paul di Resta en Nico Hulkenberg op de zevende en achtste positie, gevolgd door Kimi Raikkonen in de overgebleven Lotus. De Fin verloor tijd toen zijn banden slechter werden in zijn eerste stint en hij na zijn stop een tijd achter de Marussia van Charles Pic vastzat. Bruno Senna pakte het laatste punt voor Williams.

De uitslag van de Grand Prix van Monaco:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  78 1:46:06.557
 2  8 Nico Rosberg        Mercedes                 78 +0.6 secs
 3  5 Fernando Alonso     Ferrari                  78 +0.9 secs
 4  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  78 +1.3 secs
 5  4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         78 +4.1 secs
 6  6 Felipe Massa        Ferrari                  78 +6.1 secs
 7 11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     78 +41.5 secs
 8 12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes     78 +42.5 secs
 9  9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            78 +44.0 secs
10 19 Bruno Senna         Williams-Renault         78 +44.5 secs
11 15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           77 +1 Lap
12 17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              77 +1 Lap
13 20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         77 +1 Lap
14 24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        77 +1 Lap
15 23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth             76 +2 Laps
16  3 Jenson Button       McLaren-Mercedes         70 +8 Laps
-- 16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              65 Steering
-- 25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        64 Electrical
--  7 Michael Schumacher  Mercedes                 63 Fuel pressure
-- 21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         15 Electrical
-- 14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari            5 Accident damage
-- 22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth              0 Accident
-- 18 Pastor Maldonado    Williams-Renault          0 Accident
-- 10 Romain Grosjean     Lotus-Renault             0 Accident 

Niels Hendrix