scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Crash in laatste ronde kost Max overwinning op Suzuka

Gepubliceerd op 20 mei 2012 door Niels Hendrix

Wat voor Max een belangrijke overwinning had kunnen worden, is voor het karttalent uitgelopen op een teleurstellende uitval in de laatste ronde van de vierde race van het eerste weekend van het CIK-FIA World KF1 Championship. Waar Max succesvol de strijd leek te zijn aangegaan met Felice Tiene, verhinderde een crash aan het einde van het rechte stuk hem de finish te halen. Hoewel de dag in bittere teleurstelling eindigde, was deze juist goed van start gegaan. Het begon bij de warming-up (even startnummers) waar Max kans zag om in de laatste ronden een fraaie derde tijd neer te zetten. Hoe strak alles gaat, is te zien aan de minuscule verschillen, Max was slechts 0,077 seconden trager dan Daiki Sasaki.

Ook de kwalificatie tijdtraining verloopt voor Max vlekkeloos. Het onderzoek naar een incident gedurende de laatste race een dag eerder wordt afgerond zonder verdere gevolgen voor Max. Met dit goede bericht kan de tijdtraining vol goede moed worden aangegaan en zet Max als vanouds alles op alles. Met een rondetijd van 47.496 seconden zet de ontketende Verstappen junior uiteindelijk de snelste tijd neer. Opnieuw zijn de verschillen bijzonder klein, want Sasaki zit hem met 0.037s verschil behoorlijk dicht op de hielen. Door zijn snelste tijd mag Max zijn beide kwalificatie series van pole positie vertrekken.


Een goede start van de dag, Max is en blijft een rijder om rekening mee te houden

Tijdens de kwalificatie serie A-C over twaalf ronden die dan volgt, weet Max zijn pole positie volledig uit te buiten. Met Felice Tiene in zijn kielzog laat het onder de Nederlandse vlag rijdende talent zich allerminst intimideren en ranselt zonder mankeren zijn kart over de baan naar de finish.
Ook bij zijn tweede kwalificatie serie (A-B), die Max ook van pole mag vertrekken, is Max snel. Maar kan hij niet verhinderen dat na een goede start, Tiene hem in de derde ronde voorbijsteekt en de leiding in de strijd overneemt. Max moet alles op alles zetten, maar ziet geen kans Tiene opnieuw te passeren. In de vierde ronde is Max teruggezakt naar een vierde positie, maar pakt daarvan in de vijfde ronde weer een plaats terug. Max finisht als derde achter Felice Tiene en Flavio Camponeschi en mag door de gecombineerde uitslag van de kwalificatie series bij de derde race van het weekend vanaf de tweede positie vertrekken.


Als altijd bij de start is Max in de voorhoede te vinden

De derde race - de eerste twee zijn zaterdag al verreden - weet Max bij de start zijn tweede positie te behouden, maar al snel is hij Tiene voorbij en komt daardoor al bij de eerste passage van de finishlijn als eerste door. Het gaat goed, want rondenlang weet Max de leiding te behouden tot in ronde veertien Daiki Sasaki hem weet in te halen. Als in de volgende ronden ook Camponeschi en Tiene hem nog voorbijgaan finisht Max na 20 ronden als vierde. De raceleiding besluit echter Sasaki een tijdstraf van drie seconden toe te bedelen wegens valse start en daardoor wordt Max dan alsnog derde. Het betekent een podiumplaats en dat is in dit bijzonder competitieve veld geen slecht resultaat.


Voor de derde race staat Max als tweede opgesteld


En kan ook nog op het podium staan

De vierde race gaat ook goed van start. Max die vanaf de derde positie start, heeft Felice Tiene en Davide Foré voor zich. Dat duurt niet lang want al na twee ronden zijn beiden prooi voor de snelle zoon van Jos, die daarmee de leiding in de strijd overneemt van Tiene. Niet voor lang, want al een ronde later neemt Tiene zijn verloren plaats weer terug en weet Max lange tijd achter zich te houden. Pas in ronde vijftien ziet Tiene opnieuw de kart met nummer 36 aan zich voorbij schieten en volgt deze opnieuw op heel korte afstand. Het ziet er naar uit dat Max hiermee op een overwinning afstevent als met nog slechts één ronde te gaan het noodlot toeslaat. Tiene haalt Max in op het bochtige deel van de baan. Max laat dit niet op zich zitten en zet zijn kart meteen weer naast die van Tiene, maar kan dit de volgende bocht niet volhouden en laat zich iets afzakken. In de laatste bocht probeert Max het opnieuw, zet zijn kart naast die van Tiene en beiden denderen zo zij aan zij over de finishlijn voor de laatste ronde. Max ligt daarbij 0,057 seconden achter Tiene, maar in de bocht aan het eind van het rechte stuk zit hij er al helemaal naast.

Tiene drukt Max dan bij de eerste bocht naar rechts bijna de berm in. Max komt noodgedwongen terug naar links en kan Tiene nauwelijks ontwijken. Door deze manoeuvre zijn beiden van de ideale lijn af en komen aan de linkerzijde van de baan terecht. Tiene raakt hierbij met zijn linker wielen in de berm en moet na enig slingeren het gras in. Max rijdt nog door maar komt daar Daiki Sasaki tegen die op de ideale lijn rijdt en de kans schoon zag zich naast beide kemphanen te positioneren. Max wordt daarbij geraakt en komt na een spin tot stilstand en moet de strijd staken. Hoewel voor zowel Max als Tiene geldt dat de zaak bij de raceleiding in onderzoek gaat, maakt het voor Max weinig meer uit. Door zijn uitval is een 27e plaats het magere resultaat van wat een fantastische race had kunnen worden. Felice Tiene finisht nog wel als zesde, maar wordt achteraf door de raceleiding teruggezet naar de veertiende positie voor het incident met Max, waarbij een gevaarlijke manoeuvre als reden wordt opgegeven.

Uitslagen (zondag) van de 1e ronde van het CIK-FIA World KF1 Championship 2012:
Uitslag van de warming-up (Even startnummers)
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (Even startnummers)
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining
Uitslag van de kwalificatie serie A-C
Uitslag van de kwalificatie serie A-B
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de 3e race
Uitslag van de 4e race
Stand CIK-FIA World KF1 Championship

Ron Lem