scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max maakt eerste meters op Suzuka in Japan

Gepubliceerd op 17 mei 2012 door Niels Hendrix

Max Verstappen is samen met zijn vader en begeleider Jos afgereisd naar het land van de rijzende zon, Japan. Daar is het kartcircuit van Suzuka namelijk het strijdtoneel van de eerste ronde van het CIK-FIA World KF1 Championship, het officiële wereldkampioenschap karting van het hoogste autosportorgaan. Het tweede en tevens afsluitende weekend van dit kampioenschap is op 21 oktober in Macau.

De Japanse baan zal bevolkt worden door gelouterde karters en jonge honden. Met 38 kandidaten die voor de wereldtitel karting gaan, belooft het een spannende titelstrijd te worden. In het bijzonder door de aanwezige generatiekloof tussen enerzijds ervaren professionals, die graag een wereldkampioenschap aan hun palmares toe willen voegen, en anderzijds de vele jonge coureurs voor wie de wereldtitel als een springplank in hun autosportcarrière kan werken.

Onder de ervaren namen vinden we kartlegende Davide Foré (CRG-BMB). Al vier keer tot wereldkampioen bekroond, is de 37-jarige Italiaan vastbesloten zijn vaardigheden aan de jonge garde te tonen. Zo zal ook de kampioen van 2009, de 30-jarige Arnaud Kozlinski (PCR-TM), er alles aan doen om zijn tweede titel te winnen.
Daar staat de jeugd tegenover in de vorm van onder andere Max (14 jaar), die concurrenten als Matthew Graham (U18 World Champion), Anthione Hubert, Flavio Camponeschi, Karol Basz, Felice Tiene en Tom Joyner achter zich moet zien te houden.
Om de lokale Japanse helden als Daiki Sasaki en Kazuya Ishii maar niet te vergeten, die het altijd goed doen op hun thuiscircuit.


Max, die startnummer 36 toebedeeld heeft gekregen, reed op donderdag zijn eerste vrije trainingen. Vier daarvan waren nog volledig vrij en de laatste verplicht op de Bridgestone banden waarmee het kampioenschap verreden wordt en die nieuw zijn voor Verstappen junior. Dat rubber is overigens het enige verschil met de klasse KF2, waar Max doorgaans in uitkomt.
Gevraagd naar zijn verrichtingen laat Max vanuit Japan weten: "Het ging erg goed tijdens de eerste vrije trainingen vandaag. We hebben het nodige uit kunnen proberen." Max legt uit waarom hij – net als het gros van de overige KF1-coureurs – de laatste vrije training liet schieten: "De laatste vrije training was een officiële training. Dan ben je dus verplicht om met een nieuwe set banden te beginnen. De vrije training daarvoor reed ik mijn motor kapot, dus dan is het zonde om met nieuwe banden een nieuwe motor in te gaan rijden. Daarom heb ik de laatste training niet gereden."

Op vrijdag kan Max weer de nodige meters maken want er staan dan vier vrije trainingen op het programma. Zaterdag volgen na de kwalificatie tijdtrainingen twee kwalificatie series. Daarna worden twee finales verreden, waarin de punten voor het kampioenschap te verdienen zijn. Op zondag wordt er eenzelfde schema afgewerkt als op zaterdag.

Livetiming is beschikbaar via www.cikfia.com/competitions/cik-calendar/2012/suzuka/live.html. Houd er wel rekening mee dat Japan een tijdsverschil van zeven uur kent en Max dus in Nederlandse tijd 's nachts of in de ochtenden actief is. Nieuws verschijnt naast de Verstappen Twitter (http://twitter.com/VerstappenFans) en het persoonlijke Twitter account van Max (http://twitter.com/MaxVerstappen3) natuurlijk ook gewoon dagelijks op de Verstappen Info Page.

Uitslagen (donderdag) van de 1e ronde van het CIK-FIA World KF1 Championship 2012:
Uitslag van de vrije training

Niels Hendrix