scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Finale WSK Euro Series Sarno valt in het water voor Max

Gepubliceerd op 15 april 2012 door Niels Hendrix

Als het eerste weekend van de WSK Euro Series ergens indruk mee heeft gemaakt, dan is het wel de veelheid aan neerslag. Op alle dagen was het circuit in Sarno doorweekt. Zo ook op zondag, de dag van de finales, die voor Max letterlijk in het water vielen. Na een zeldzaam foutje van de 14-jarige Intrepid/TM fabriekscoureur is een goede klassering in de finale namelijk bekeken. Een zuur foutje, want tot dan toe prijkte de naam van Max Verstappen in elke uitslagentabel fier bovenaan.

Al in de warming-up gaat Max verder waar hij het hele weekend al mee bezig is, namelijk de snelste zijn. Op een opdrogende baan worden ronde na ronde snellere tijden gereden en met een 1:13.388s is de jonge Verstappen het rapste rond.
Na op vrijdag en zaterdag al vier kwalificatie series te hebben verreden en er even zoveel op zijn naam geschreven te hebben, staat zondagochtend in de regen de laatste serie (A-D) op het programma. Max, die vanaf pole positie vertrekt, behoudt daarbij de leiding, loopt zoals zo vaak weg van de rest van het veld en finisht als eerste. Zo wint hij dus alle vijf zijn kwalificatie series en verzekert hij zich daardoor van pole positie voor de KF2 prefinale.
"Het ging erg goed vandaag. Het is alleen jammer van de finale", reageert Max nuchter als wij hem aan de lijn krijgen.


Warming-up op een nog opdrogende baan. Het zouden de laatste droge ronden van vandaag worden

Wederom op een natte baan verloopt de vliegende start van de prefinale prima voor Max, die de koppositie al in de eerste ronde tot anderhalve tel uitbouwt ten opzichte van Basz. Max kan letterlijk gooien en smijten met zijn kart en neemt de curbstones vol mee om zo tot de snelste rondetijden te komen.
"Op zo een natte baan als vandaag hier op Sarno, hebben de banden nergens echt grip meer. Dan pak je de gewelfde curbstones mee, zodat de banden daar houvast aan hebben en je de bochten alsnog sneller kunt nemen", legt Max ons uit. In de derde ronde passeert Leclerc zijn Monegaskische landgenoot en krijgt Max dus een andere concurrent achter zich aan. Dat deert Verstappen junior echter niet, want zijn voorsprong op Leclerc blijft minimaal twee seconden en zo gaat Max na twaalf ronden dan ook als eerste onder de zwart/wit geblokte vlag door en wint hij de prefinale.


Donkere wolken overschaduwen Sarno. Een voorbode?

De KF2 finale gaat in de stromende regen van start met grote plassen op de Italiaanse kartbaan. Max raakt in de eerste ronde vanaf zijn pole positie in gevecht met Joyner, maar komt als eerste bovendrijven en heeft na de eerste doorkomst een kleine voorsprong. Bij het ingaan van de derde ronde gaat het echter grandioos mis als Max de curbstones iets te veel meeneemt, erover doorglijdt en spint.
Max: "Ik wist wel dat daar een plas lag, maar die was nu iets groter dan ik gewend was. Ik verloor grip, ging te ver over de curbstones en raakte in een spin." Hij ziet een dozijn concurrenten voorbij razen en verliest in de derde sector nog meer tijd. "De kart raakte nogmaals alle grip kwijt en ik moest een bocht veel te ruim nemen, waardoor ik nog veel meer tijd verloor en veel anderen aan mij voorbij zag komen", omschrijft Max deze situatie. Max komt na de derde ronde als negentiende over de streep en kan hij zich opmaken voor een zware inhaalrace.


Nat natter natst... Vandaag was het nog erger dan de eerste paar dagen.

In de eerste ronden na de spin verschalkt Max zijn tegenstanders bij bosjes en na vijf ronden bezet Max alweer de dertiende plek. Leclerc leidt dan de race voor Joyner. De opmars verloopt daarna minder snel en met nog drie van de vijftien ronden te gaan gaat Max op de negende positie rond. Die positie blijkt ook bij het vallen van de finishvlag zijn deel waar hij op 0.050 seconden na nog net niet gelijktijdig met Hubert de finishlijn passeert. Leclerc wint de finale, voor de Brit Joyner en de Rus Rudakov. Later wordt Tom Joyner uit de uitslag geschrapt, terwijl Sam Snell een tijdstraf van vier seconden krijgt toebedeeld waardoor deze net achter Max in de einduitslag terecht zal komen. De reden hiervoor is ook Max nog niet bekend: "Ik was negende, maar later hoorden we dat er een werd gediskwalificeerd en een ander kreeg een tijdstraf. Daardoor ben ik alsnog als zevende geklasseerd." Max staat met zijn zevende positie in de finale van vandaag op de tweede plaats in het algemeen klassement. Met 47 punten moet Max de eerste plaats laten aan Leclerc, die met 72 punten een redelijke voorsprong op Verstappen junior heeft opgebouwd. Er zijn echter nog drie ronden van de WSK Euro Series te gaan, waarin Max zich kan revancheren.

Uitslagen (zondag) van de 1e ronde van de WSK Euro Series 2012 (klasse KF2):
Uitslag van de kwalificatie serie A-D
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de KF2 prefinale
Uitslag van de KF2 finale
Stand WSK Euro Series 2012 KF2

Niels Hendrix & Ron Lem