scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max pakt zege in KZ2 BNL Karting Series te Genk

Gepubliceerd op 08 april 2012 door Ron Lem

Voor Max Verstappen is het debuut in de KZ2 klasse tijdens de BNL Karting Series te Genk dit weekend bijzonder goed uitgepakt. Hoewel dit de eerste keer is dat Max in een geschakelde kart aan een competitief evenement deelneemt, wist hij ook op zondag de dagzege voor zich op te eisen en daarmee - met vier keer winst in vier finales - de eerste ronde van dit kampioenschap op zijn naam te schrijven. Hoewel vader en zoon dit weekend als een goede oefening voor latere KZ2 wedstrijden zien, neemt Max zijn taak uiterst serieus.

Na een enerverende zaterdag gaat de zondag goed van start met de snelste tijden in de vrije training. Na enkele rustige opwarmronden zet Max er de vaart in en rijdt met een keurige 51.281 de snelste tijd. Beitske Visser volgt hem op korte afstand met een verschil van 0,395 seconden.
"Het ging lekker", vertelt Max. "Ik raak aardig gewend aan het schakelen en doe dat steeds vaker op de juiste momenten op en weer terug." Als Max na de trainingen de paddock opgaat, wordt de kart direct door vader Jos onder handen genomen. "We zetten er even een andere motor op, meer geschikt voor de huidige omstandigheden." Jos doelt daarmee op de vrij koude wind, die afwisselend met zonnige momenten voor een wisselende temperatuur zorgt. "Daar hebben we met de carburateur last van en we moeten er de juiste balans in zien te vinden", legt senior uit. Waar zaterdag nog veel bewolking, wat regen en zelfs een kleine hoeveelheid hagel het verblijf op het circuit onaangenaam maakten, is het vandaag afwisselend zonnig en bewolkt.


Op volle snelheid ronde na ronde over de start/finish

De daaropvolgende kwalificatie serie gaat met de andere motor inderdaad sneller. Max blijft het veld goed voor en zet een snelle tijd van 50.701 neer. Genoeg om bij de finale van pole positie te mogen aanvangen. Opnieuw is het Beitske Visser gevolgd door Giovanna Boontjes die Max op korte afstand voor zich ziet finishen. Het verschil is met 0.200 seconden wel uiterst miniem en dat toont aan dat Max zich in een uiterst competitief veld moet bewijzen. Ondanks dat het rijden op een geschakelde kart in deze omstandigheden nieuw is voor Max, weet hij toch het beste uit de kart en omstandigheden te halen.
"Ik raak er al aan gewend. Ik heb al wel eens vaker op een geschakelde kart gereden, maar niet in een wedstrijd", aldus een trotse Max na afloop van de prima verlopen kwalificatie.


Elke keer als eerste onder die vlag door...

Als dan de eerste finale op zondagmiddag van start gaat, is het spannend. Waar Max gewend is aan vliegende starts moet nu vanuit stilstand worden gestart. Vader Jos is hierover duidelijk: "Het is heel anders. Je hebt ineens een stel rode lichten voor je, mensen om je heen, de concurrentie die ook probeert je te snel af te zijn en dan ineens gaat dat licht op groen. Daar moet je uiterst correct op kunnen reageren. Dat is echt heel anders dan vliegend starten." Als dan inderdaad het licht op groen gaat komt Max goed weg. Beitske Visser ziet haar kan schoon en passeert Max direct. "Ik liet de koppeling net te lang slippen, daardoor was ik net te traag weg", relativeert Max dit achteraf. Het valt allemaal mee. Max kan kort achter Visser aansluiten en zit haar vervolgens enkele ronden lang direct op de hielen. Met nog veertien ronden te gaan, lukt het Max in de eerste bocht aan de binnenzijde erlangs te komen en geeft Visser het nakijken. Vanaf dat moment rijdt Max langzaam maar zeker weg en bij de volgende passage van de start/finish is al duidelijk een gat zichtbaar. Tegen het einde van de achttien ronden tellende race is Max flink uitgelopen en wint de eerste finale met 2.59 seconden voorsprong op Beitske Visser. "Het wegkomen was even wat minder, maar uiteindelijk niet slecht. Er komt nu gewoon veel meer bij kijken en dit is voor Max een hele goede oefening. De terugval bij de start was minimaal en al snel weer goedgemaakt", aldus een tevreden Jos na afloop.

De tweede finale is ronduit spannend. Opnieuw ziet Beitske Visser Max direct bij de start voor te komen. Max is nu echter wat meer bedreven met de koppeling en zet de achtervolging in. Al na de eerste paar bochten geeft hij Beitske het nakijken en verovert de leiding in de strijd terug. Beitske is echter ook snel en bij de eerste passage van de start/finish komt Max weer als tweede door. Niet voor lang, want al enkele bochten later pakt Max het leidende stokje weer over en bouwt vanaf dat moment de voorsprong op. Ronden lang ontstaat nu strijd om de plaatsen drie en vier. Max rijdt intussen stevig door met Visser nog altijd in zijn kielzog. Pas in de laatste ronden loopt de afstand verder op en Max finisht met 4,35 seconden voorsprong op Visser en sluit met deze welverdiende zege het weekend met een prima resultaat af.

"Het gaat goed, ik ben zeker tevreden", vertrouwt Jos ons toe. Toch kan het altijd beter: "Er zijn verbeterpunten, niet alleen kan Max er nog meer uithalen, de kart verdient daarbij ook zeker onze aandacht. Zoals het er nu voorstaat is het, hoewel het allemaal heel positief verlopen is, nog niet voldoende om een wereldkampioenschap te kunnen winnen. Maar daarom zijn we ook hier dit weekend. Hier leren we van en krijgen we de kart uiteindelijk ook naar onze zin."
Max zelf blijft nuchter als altijd en geeft aan blij te zijn met de overwinning. "Maar het kan altijd beter. Het wegkomen en het remmen zal ik nog vaak moeten oefenen, daar is nog meer winst uit te halen", legt Max ons uit, terwijl hij ondertussen druk helpt met opruimen van de spullen. Want het volgend weekend zal alles weer tiptop in orde in Italië moeten zijn waar de eerste ronde van de WSK Euro Series in Sarno alweer op de agenda staat.


Aan de kop van het veld, maar dicht op de hielen gezeten door de twee dames in het rijdersveld


Max vlak voor de start, als altijd geheel geconcentreerd

Uitslagen (zondag) van de 1e ronde van de BNL Karting Series 2012 (klasse KZ2):
Uitslag van de vrije training
Uitslag van de kwalificatie
Uitslag van de eerste KZ2 finale
Uitslag van de tweede KZ2 finale
Stand BNL Karting Series 2012 KZ2

Ron Lem