scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max heeft goede vrijdag bij BNL in nieuwe KZ2-uitdaging

Gepubliceerd op 06 april 2012 door Niels Hendrix

Vandaag heeft Max de eerste officiële meters gereden op een KZ2-kart, waarbij er handmatig geschakeld dient te worden. Het 14-jarige talent rijdt ter voorbereiding op de CIK-FIA World Cup in september dit weekend mee tijdens de eerste ronde van de BNL Karting Series Genk in de voor hem nieuwe klasse KZ2. Max rijdt zijn overige wedstrijden dit seizoen namelijk in de KF2.
Hoewel het weekend met de officiële vrije trainingen begon, wordt de tijdwaarneming pas op zaterdag aangezet. Het was vandaag dus handmatig klokken om een idee te krijgen hoe sterk Max presteerde ten opzichte van de concurrentie, die met een ervaren veld van tegen de twintig rijders zeker aanwezig is.

Max reed vandaag vijf vrije trainingen van ieder een kwartier en zal over de dag gezien zo'n zestig ronden op zijn thuiscircuit in het Belgische Genk afgelegd hebben. Tijdens bijna elke training werd wel even kortstondig de pits opgezocht om iets aan de kart aan te passen. Daarbij ging met name de aandacht uit naar de carburateur.
Ook oefende Max weer zijn starts. In de KZ2 worden de races namelijk vanuit stilstand aangevangen in tegenstelling tot de rollende starts in de KF2. Op donderdag had Max daarom ook al een tiental keer proefstarts gemaakt. Dat ging allemaal goed.

Terwijl de temperatuur onder een lekker zonnetje opliep, werden 's middags nieuwe banden en een andere motor gemonteerd. Een blik op de boordcomputer in het stuur leert dat een rondetijd van 51 seconden rond mogelijk is. Volgens de klok van Jos was dat slechts een paar tienden verwijderd van de tijden die Beitske Visser noteerde, want zoals gezegd, officiële uitslagen waren er vandaag niet.
Tevreden en ontspannen gezichten bij zowel Max als Jos waren er echter zeker. Het dagprogramma werd probleemloos afgewerkt en dat Max weer bloedsnel onderweg was, ook op voor hem relatief nieuw materiaal, stond buiten kijf.


Ook op een KZ2 is Max snel


Het ziet er niet alleen snel uit, het is ook snel!

"De vrije trainingen gingen vandaag erg goed. Ik ben zeker tevreden", vertelt Max. "Ik heb nog even moeten wennen aan het schakelen en voel de spieren in mijn rechterarm, maar ik heb er verder geen last van. Mijn monteur Jos heeft ook goed werk geleverd", voegt hij daar lachend aan toe.
"We hebben gewerkt aan de afstelling en veel aan de carburateur gesleuteld. Daar valt veel te verdienen, maar het gaat natuurlijk om het hele plaatje. Ik ben heel tevreden met de afstelling, ondanks dat het asfalt op Genk altijd erg glad is. Het is hier glijden op vier wielen."

Gevraagd naar wat Max ziet als grootste concurrentie dit weekend, verwacht hij dat de 17-jarige en in de KZ-klasse ervaren Beitske Visser hoge ogen gaat gooien. "Voor morgen ben ik vol vertrouwen. Voor mij is echter het belangrijkste dat ik wedstrijdervaring opdoe in deze klasse en met de stilstaande starts. Dat ging gisteren en vandaag goed, dus ik heb er vertrouwen in."
Wat Max betreft blijft het trouwens wel droog de rest van het weekend. Want op een schakelkart heeft Verstappen junior nog nooit gereden in de regen. Al met al was het een goede vrijdag!

Het BNL Karting Series programma, klasse KZ2:
Zaterdag 7 april

Vrije training van 09.40 – 09.50 uur
Kwalificatie tijdtraining van 11.20 – 11.30 uur
Finales om 14.10 uur en 16.45 uur

Zondag 8 april
Vrije training van 09.40 – 09.50 uur
Kwalificatie tijdtraining van 10.40 – 10.50 uur
Finales om 14.10 uur en 16.45 uur

Niels Hendrix