scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Button wint in Australië

Gepubliceerd op 18 maart 2012 door Geert van Dijk

De eerste wedstrijd in het Formule 1 seizoen, de Grand Prix van Australië, is gewonnen door Jenson Button. Op Albert Park werd hij werd gevolgd door titelverdediger Sebastian Vettel en teamgenoot Lewis Hamilton. De Australiër Mark Webber eindigde met een vierde plek net naast het podium.

Al direct bij de start van de wedstrijd raken diverse coureurs in de problemen. Romain Grosjean, die de kwalificatie zaterdag keurig als derde afsloot, was een van de ongelukkigen. Toen hij na een matige start werd ingehaald door Williams coureur Pastor Maldonado stuurde hij iets te enthousiast in diens richting en brak bij de touche zijn wielophanging af. Ook Webber had het bij de start niet makkelijk. De auto van de Australiër kreeg zowel van auto's links als rechts van hem tikken. Hij wist zijn weg echter te vervolgen. Minder fortuinlijk waren achter in het veld Bruno Senna en Daniel Ricciardo. De eerstgenoemde spint na een touche met de STR-Ferrari van Ricciardo en moet met lede ogen toezien dat hij de race vanaf de allerlaatste plaats moet vervolgen. Tenslotte zien we in deze tombola Nico Hulkenberg uitvallen. De auto van de Duitser heeft schade opgelopen bij de start en kan de race niet vervolgen.
Behalve de pechvogels zijn er ook een aantal coureurs die bijzonder goed van start gaan. Fernando Alonso wint in de hectiek maar liefst zes plaatsen. Raikkonen rijdt vijf plekken hoger rond en de wegens een versnellingsbakwissel als laatste gestartte Sergio Perez weet zich in de Sauber maar liefst twaalf plaatsen omhoog te werken. Vooraan op de grid is Lewis Hamilton iets minder goed weg dan teamgenoot Jenson Button. De laatstgenoemde verschalkt zijn opponent in de eerste bocht en legt hiermee de basis voor zijn overwinning.


Button is uitstekend uit de winterstop gekomen

Iets verder in de race zien we dat Schumacher onder druk komt te staan van Vettel. De Red Bull, die zich zaterdag slechts als zesde liet kwalificeren, is in de race duidelijk sneller dan Schumachers Mercedes. Als in ronde vijf de versnellingsbak van de Mercedes vast komt te zitten in een versnelling moet Schumacher de strijd staken. Hij geeft hiermee zijn keurige derde positie over aan Vettel.
Dat Kimi Raikkonen zijn comeback maakt in de Formule 1 gaat niet onopgemerkt voorbij. De Fin strijdt bijna de hele race met Kamui Kobayashi om positie. In ronde 25 laat de Fin wel heel duidelijk zien dat hij het racen nog niet verleerd is. Als Kobayashi probeert Massa te verchalken, hetgeen niet lukt, is het Raikkonen die zijn Lotus met succes voorbij stuurt aan de auto van de Japanner. Tijdens de eerste ronde van pitstops is er zelfs een moment waarop hij op een tweede positie rondrijdt.


Raikkonen heeft het duidelijk naar zijn zin in de Lotus

Behalve Vettel, is ook teamgenoot Webber bezig aan een opmars. Na zijn onfortuinlijke start heeft hij het in het midden van de race rondenlang aan de stok met Rosberg. De Mercedes is echter, omdat hij een zeer sterke motor heeft, zeer moeilijk te passeren. Tevens moet Webber in zijn spiegels blijven kijken om niet gepasseerd te worden door de tot dan toe sterk rijdende Maldonado. De strijd wordt beslist als Rosberg uiteindelijk naar binnen gaat voor nieuwe banden.

De tweede ronde pitstops, en voornamelijk het tijdstip daarvan, is beslissend voor de einduitslag van de race. In ronde zesendertig komen Button en Hamilton na elkaar binnen voor nieuwe banden. Door het tijdsverschil tussen de beide coureurs op de baan gaat dit keurig. Resultaat hiervan is dat Vettel de leiding in de wedstrijd in handen krijgt. Als vervolgens een ronde later Petrov de strijd moet staken, parkeert hij zijn auto ter hoogte van start finish. Dit levert een safetycar situatie op om zijn auto veilig weg te kunnen halen. Vettel, Maldonado, Webber, Raikkonen, Kovalainen en Ricciardo maken gebruik van dit buitenkansje om zonder al te veel tijdsverlies hun laatste setje banden te laten monteren. Vettel, die vanaf de leiding de pit opzocht, komt terug op de baan vóór Hamilton en wint dus een plek door deze situatie. Nog onder de SC zien we Kovalainen uitvallen wegens problemen met de wielophanging van zijn auto.

Als in ronde 42 de SC weer naar binnen gaat, ziet Vettel de McLaren van Jenson Button bij hem wegrijden. De Duitser kan niet pareren en zal de rest van de race op moeten letten dat Hamilton hem niet inhaalt. Tevens zien we, dat behalve Raikkonen ook Kobayashi een echte racer is. De Japanner let bij het hervatten van de race net iets beter op en passeert de Fin met een keurige uitremactie.
Vijf ronden later, gaat het mis tussen Senna en Massa. Senna zit aan de buitenkant van zijn landgenoot, maar die laat dat niet toe. De auto's haken in elkaar en het carbon vliegt in het rond. Als ze weer loskomen van elkaar, is Senna's linker voorband lek en moet hij de pit opzoeken. Massa zoekt twee ronden later de pit op, zijn auto is zo zwaar gehavend dat het team besluit dat het onverantwoord is om de race te vervolgen. Als een paar ronden later ook Senna de strijd moet staken, wordt duidelijk dat dit robbertje vechten slechts verliezers heeft opgeleverd.


Perez laat zien dat ie kan racen

Twee andere verliezers zijn Maldonado en Rosberg. De eerstgenoemde, die eerder in de race uitstekende reed, ging hij in de laatste ronde de fout in. Hij kwam te ver over de curbstones en door teveel tegen te sturen vloog hij aan de andere kant van de baan met zijn neus in de betonnen afzetting. De laatstgenoemde had het in de laatste ronde aan de stok met Perez. Na een touche stond zijn stuur een beetje scheef en kon hij niet op racesnelheid verder rijden. Achterin het veld zien we dan nog het enthousiasme van de Ricciardo, Vergne, di Resta en Perez. Het viertal neemt geen genoegen met elkaars klassering en probeert in de laatste bochten nog van alles om elkaar te passeren. Met name Ricciardo laat zien, dat je ook met een Formule 1 auto best goed kunt driften. Gelukkig voor hen levert dit leuke beelden op zonder uitvallers.
Een speciale vermelding is er nog voor Sergio Perez. De Mexicaan moest wegens het wisselen van zijn versnellingsbak voor de race vanaf de laatste positie moest vertrekken. Hij heeft gedurende de race zoveel plekken gewonnen dat hij deze in de punten op een keurige achtste plek kon afsluiten.

De uitslag van de GP van Australië:

   Nr Coureur             Team                        Tijd 
 1  3 Jenson Button       McLaren-Mercedes         58 1:34:09.565
 2  1 Sebastian Vettel    Red Bull Racing-Renault  58 +2.1 secs
 3  4 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes         58 +4.0 secs
 4  2 Mark Webber         Red Bull Racing-Renault  58 +4.5 secs
 5  5 Fernando Alonso     Ferrari                  58 +21.5 secs
 6 14 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari           58 +36.7 secs
 7  9 Kimi Räikkönen      Lotus-Renault            58 +38.0 secs
 8 15 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           58 +39.4 secs
 9 16 Daniel Ricciardo    STR-Ferrari              58 +39.5 secs
10 11 Paul di Resta       Force India-Mercedes     58 +39.7 secs
11 17 Jean-Eric Vergne    STR-Ferrari              58 +39.8 secs
12  8 Nico Rosberg        Mercedes                 58 +57.6 secs
13 18 Pastor Maldonado    Williams-Renault         57 Accident
14 24 Timo Glock          Marussia-Cosworth        57 +1 Lap
15 25 Charles Pic         Marussia-Cosworth        53 Oil pressure
16 19 Bruno Senna         Williams-Renault         52 Accident damage
--  6 Felipe Massa        Ferrari                  46 Accident damage
-- 20 Heikki Kovalainen   Caterham-Renault         38 Suspension
-- 21 Vitaly Petrov       Caterham-Renault         34 Steering
--  7 Michael Schumacher  Mercedes                 10 Gearbox
-- 10 Romain Grosjean     Lotus-Renault             1 Accident
-- 12 Nico Hulkenberg     Force India-Mercedes      0 Accident damage
-- 22 Pedro de la Rosa    HRT-Cosworth            
-- 23 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth            

Geert van Dijk