scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

FIA dicht gat regelgeving

Gepubliceerd op 26 februari 2012 door Geert van Dijk

De FIA is van plan een achterdeur in de nieuwe regelgeving rond motormanagement te dichten. Dit gat in de reglementen maakt het tot nu toe mogelijk ondanks striktere regelgeving tóch gebruik te maken van uitlaatgassen om daar een aerodynamisch voordeel uit te halen.

Sinds het afgelopen seizoen is de FIA bezig met het uitbannen van iedere vorm van aerodynamisch voordeel verkregen door uitlaatgassen. Zowel het ontwerp van de zogenaamde periscoop uitlaat als de motormanagement instellingen die het continue blazen van uitlaatgassen veroorzaken, zijn sinds oktober 2011 onderhevig aan nieuwe regelgeving. Ondanks dit ingrijpen, heeft een constructeur aangegeven dat er nog mogelijkheden bestaan in het huidige motormanagement om deze beperkingen te omzeilen.

De FIA werkt nauw samen met de betreffende constructeur om deze ongewenste ontwikkeling te stoppen. Nog voor de start van het seizoen zal aangepaste software voor de standaard F1 ECU – de motormanagement elektronica – worden uitgebracht. De FIA verdenkt er momenteel geen enkel team van dat het gebruikmaakt van deze achterdeur, maar uitgesloten worden kan dit kan echter niet.

De hoofdtechnicus van Williams, Mark Gillan, zegt dat het dichten van dergelijke achterdeurtjes hoort bij de aanloop naar het nieuwe seizoen: "De regelgeving met betrekking tot het motormanagement, die nu een aantal maanden effectief is, is erg duidelijk. Hoe je de uitlaatgassen richt is ook duidelijk. In de pitstraat zien we verschillende implementaties van deze regelgeving, we kijken ernaar wat het beste bij ons past. Het is duidelijk, dat er een aerodynamisch voordeel te halen is door de uitlaatgassen te gebruiken. Dit voordeel is echter lang niet zo groot als in het afgelopen seizoen. We weten precies waar de grenzen liggen. Er komen nog een paar richtlijnen uit, die helder moeten maken wat wel en wat niet aanvaardbaar is. Dit zijn echter slechts kleine aanpassingen op de regelgeving zoals die aan het einde van het vorige seizoen van kracht werden."

Geert van Dijk