Max zet de toon op eerste dag van Winter Cup in Lonato

Gepubliceerd op 17 februari 2012 door Niels Hendrix

Max Verstappen is na twee seizoenen in de klasse KF3 als 14-jarige jongeman aan een nieuwe uitdaging begonnen. Met een nieuw team, chassis, motor en een stap omhoog qua klasse kun je niet verwachten dat er weer direct topresultaten behaald worden. Toch toont Max bij de eerste krachtmeting van het jaar 2012 bij de Winter Cup in het Italiaanse Lonato direct weer de graadmeter te zijn.

De vrije trainingen verliepen de afgelopen dagen al erg goed, maar vandaag begon het echte werk pas. In de kwalificatie tijdtraining – die vanwege het grote aantal van 97 deelnemers opgesplitst was in drie sessies – was Max de snelste man (42.752s). Niet alleen in zijn sessie, maar ook algemeen.
Die snelste tijd verzekert hem van een belangrijke pole positie voor zijn kwalificatie series. Nadat iedere deelnemer zijn vijf kwalificatie series erop heeft zitten, wordt namelijk een tussenbalans opgemaakt en gaan de 34 best geklasseerde door naar de prefinale en finale op zondag.


Een vlekkeloze start in Lonato

Max reed deze vrijdag zijn eerste twee kwalificatie series, korte races van vijftien ronden. Ingedeeld in groep A kwam hij als eerste uit tegen groep B, waar alleen voormalig teamgenoot Antonio Fuoco hem enigszins bij kon benen. Maar met anderhalve tel voorsprong en de snelste rondetijd op zijn naam ging Max als eerste onder de finishvlag door.
In zijn tweede kwalificatie serie (A-C) stond er geen maat op Verstappen junior. Anthoine Hubert moest na vijftien ronden 3.4 seconde toegeven en wederom noteerde Max de snelste rondetijd.

Zelfs Max had niet durven dromen de Winter Cup zo goed – perfect zelfs – te zullen beginnen. Hij zegt er het volgende over: "Het ging echt goed. Ik reed heel makkelijk heel snel. Ik denk dat ik nog wel een tiende over heb qua rondetijd. Tijdens de laatste kwalificatie serie hield ik me wat in, maar ook toen reed ik nog de snelste tijd. We hebben geen problemen gekend. Ook de baan is, behalve dat hij wat hobbelig is, goed. Er is genoeg grip. Van mijn ribben, waar ik verleden seizoen een blessure aan had, heb ik gelukkig ook geen last meer. We veranderen misschien nog iets aan de voorkant van de kart, omdat ik een heel klein beetje last heb van onderstuur", aldus Max, die tevreden terugblikt op een uitstekende eerste krachtmeting in de voor hem nieuwe KF2 klasse.

Zaterdag rijdt Max zijn overige drie kwalificatie series, waarna hij op zondag de prefinale en finale heeft.

Uitslagen (vrijdag) van de Winter Cup (klasse KF2):
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (sessie 2)
Uitslag van de kwalificatie serie A-B
Uitslag van de kwalificatie serie A-C

Niels Hendrix