Petrov i.p.v. Trulli bij Caterham

Gepubliceerd op 17 februari 2012 door Niels Hendrix

Vitaly Petrov zal in het Formule 1 seizoen 2012 uitkomen voor Caterham, zo heeft het team vandaag bekend gemaakt. De Rus vervangt Jarno Trulli bij het team waar Giedo van der Garde als derde coureur is aangesteld.
De naam van Petrov ging al enkele weken rond ondanks dat de ervaren Italiaan een contract bij het team had en er sinds 2010 coureur is. Petrov reed in 2011 voor Renault, maar kwam zonder stoeltje te zitten nadat het Franse team Kimi Raikkonen en Romain Grosjean voor 2012 vastlegde.

De 27-jarige Petrov wordt bij Caterham de teamgenoot van Heikki Kovalainen. "Dit is een blije dag voor me", aldus Petrov. "Ik wil Tony, Kamarudin Meranun en SM Nasarudin bedanken voor deze kans bij een team dat tegelijk met mij in de F1 debuteerde en van een nieuw team naar een serieuze opponent voor de toekomst is gegroeid. De passie en gedrevenheid om verder te komen van Tony en het hele team werkt aanstekelijk. Ik voel me vereerd om me daar bij aan te sluiten en mijn bijdrage te leveren om het team vooruit te brengen in 2012 en de jaren daarna."
"Ik heb de hele winter hard getraind en ben er klaar voor om opnieuw in de cockpit te stappen en aan het werk te gaan. Wat ik tot dusver gezien heb, is de nieuwe auto een goede stap voorwaarts t.o.v. 2011 en ik kan niet wachten tot ik er in zit in Barcelona. Ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om al mijn fans en sponsoren te bedanken voor hun ondersteuning en geduld."


Vitaly Petrov kan alsnog aan de slag bij Caterham

Trulli, 37 jaar, zit voor het eerst sinds 1997 – toen hij bij Minardi zijn GP debuut maakte – zonder stoeltje. Vorige week reed hij op Jerez tijdens de eerste test met de nieuwe auto wel nog een dag met de Caterham. Afgeven op zijn voormalige werkgever doet hij echter niet. "Ik wil Tony, Kamarudin, SM Nasarudin, Riad, Mike en alle anderen in het team bedanken voor de twee seizoenen die we gedeeld hebben", zegt Trulli. "Vanaf niets hebben we een solide F1 team opgebouwd. Ik ben trots daar deel van uit te hebben gemaakt. Ik begrijp de beslissing van het team en wens het hele team alle geluk voor komend seizoen."

Teambaas Tony Fernandes liet weten dat de beslissing om Trulli te vervangen niet licht gevallen is: "Het was geen gemakkelijke beslissing om Vitaly Jarno te laten vervangen, maar dit hebben we besloten om het team een nieuwe impuls te geven en gezien de wereldwijde economische situatie. Jarno heeft een ongelooflijk natuurlijk talent achter het stuur. Met zijn enorme staat van dienst in de sport drukt hij voor altijd een stempel in de annalen van de Formule 1. Maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ons team en Vitaly is de juiste persoon om ons daarbij te helpen."
Het ontslag van Trulli betekent dat er voor het eerst sinds 1979 geen Italiaanse coureur op de grid staat bij de start van een Formule 1 seizoen.

Niels Hendrix