scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Van der Garde voor het eerst in actie voor Caterham F1

Gepubliceerd op 09 februari 2012 door Niels Hendrix

De Formule 1 teams zijn deze dagen afgezakt naar Jerez in zuid Spanje, waar zij hun nieuwe 2012 bolides voor het eerst aan de tand voelen. Er wordt op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag gereden en vandaag was het de beurt aan Giedo van der Garde om de Caterham na twee dagen over te nemen van Heikki Kovalainen.
De Nederlander, die bij Caterham F1 de rol van derde coureur toebedeeld heeft gekregen, was hekkensluiter op circuit Jerez de la Frontera. Van der Garde had dan ook nog het nodige te leren in de auto. Een spin aan het einde van de dag gaf aan dat hij daarbij de grenzen aan het opzoeken was. In totaal reed Van der Garde 74 ronden en noteerde hij een snelste tijd van 1:23.324s.

Giedo van der Garde: "Het was een goede dag en ik ben blij dat ik veel tijd in de auto door heb gebracht. Het was voor het eerst sinds Monza afgelopen jaar dat ik weer op een circuit reed, dus ik had vanmorgen even tijd nodig om in mijn ritme te komen. Maar dat lukte vrij snel en daarna konden we aan het werk. Ik ben erg tevreden, omdat ik aan het eind van de dag gewend was aan alle nieuwe zaken in de F1. Er is nog veel te leren, maar ik weet waar ik me op moet richten, dus de volgende keer dat ik in de auto zit, zal ik ongetwijfeld vlugger op snelheid zijn."


Giedo maakt zich op voor zijn nieuwe uitdaging


Er viel een hoop te leren vandaag

"Er zijn een paar gebieden waar ik aan kan werken, in de eerste plaats het remmen. Ik ben gewend aan een stijver rempedaal uit de GP2 auto, dus ik heb mijn rijstijl moeten aanpassen, maar dat had ik snel onder de knie. Ook moet ik nog leren hoe het meeste uit nieuwe banden te halen. De snelste rondetijd verkrijg je namelijk zo'n beetje in de eerste ronde, dus je moet bij het uitrijden van de pitstraat al op snelheid zitten. We hebben zowel met DRS als KERS gereden en ik voel me op m'n gemak met beide. DRS voelde aan het einde van de dag als normaal en uit KERS is nog meer te halen. Jarno Trulli zal daar morgen aan werken, dus ik verwacht dat het team wat dat systeem betreft de volgende keer nog meer voor me in petto heeft."

Van der Garde vervolgt: "Samengevat heb ik mezelf vandaag vermaakt. Het team was geweldig voor me. De engineers en monteurs hebben me prima geholpen te acclimatiseren, dus ik wil hen bedanken voor vandaag en kijk uit naar mijn volgende test."


Bij het ochtendgloren is Giedo de eerste die de baan op gaat


Thumbs up voor Giedo

Mike Gascoyne, de technische baas bij Caterham: "Het was wederom een nuttige testdag, dit keer met Giedo in de auto, voor het eerst met ons. De planning was om Giedo in de ochtend te laten acclimatiseren en daarna te starten met het evalueren van systemen en het testen van KERS. Hij heeft het goed gedaan en ervoor gezorgd dat we ons hele programma doorlopen hebben. De betrouwbaarheid was weer goed en morgen krijgt Jarno zijn eerste kennismaking met KERS, gaat hij banden evalueren en het potentieel van de auto onderzoeken."

Riad Asmat, CEO van Caterham: "Het was een goede eerste dag voor Giedo en een prima introductie van hemzelf bij het team. Hij kreeg veel op zijn bordje de eerste dag met ons op de baan en voldeed zijn taak vandaag prima. Hij maakte op het einde een kleine fout, maar elke coureur gaat er op enig moment vanaf. Daar leert hij van en de volgende keer dat hij in de auto rijdt, zal hij de ervaring van vandaag kunnen gebruiken om vooruitgang te boeken."


Ook Caterham rijdt met de veelbesproken "bultneus"


Giedo reed ruim 300km, een volledige GP-afstand

Niels Hendrix