Team Germany wint voor vijfde keer ROC Nations Cup

Gepubliceerd op 03 december 2011 door Niels Hendrix

Op zaterdag 3 december streden legenden uit verschillende autosportdisciplines voor hun nationale trots in de ROC Nations Cup. Achter het stuur van bolides zoals de Audi R8 LMS, de Skoda Fabia Super 2000 en KTM X-Bow werd op een speciaal voor de gelegenheid aangelegd parallel circuit geracet in het Esprit stadion in Düsseldorf.

Na een spannende competitie waarin de top van de autosport uitkwam, wonnen Michael Schumacher en Sebastian Vettel in de finale van de landenstrijd van de Race Of Champions van Team Nordic met Tom Kristensen en Juho Hänninen. Daarmee brengt Team Germany haar totaal op het recordaantal van vijf ROC Nations Cup titels.
Het was echter geen uitgemaakte zaak voor de twee Formule 1 wereldkampioenen. In de halve finale versloeg Team Germany maar nipt Team Great Britain (Jenson Button en Andy Priaulx), toen Button – die Schumacher in de eerste heat versloeg – spinde in de beslissende derde heat tegen Vettel.


Het parallelle circuit van bovenaf gezien


Der Schumi aan het werk

Schumacher liet weten: "Dit is fantastisch. Ik liet het liggen in de halve finale en Sebastian maakte het weer goed. Het is ons weer gelukt, voor de vijfde keer! We zijn er trots op dat onze naam op de trofee staat, maar natuurlijk nog trotser om Duitsland morgen weer te vertegenwoordigen en het zou geweldig zijn als een van ons dan kan winnen."
Gelegenheidsteamgenoot Vettel voegde toe: "Het is bijzonder om voor de vijfde keer op rij te winnen, zeker in een evenement als dit waar alles moet kloppen. De fans waren vanavond fantastisch. Elke binnenkomst en passage over de finishlijn ontvingen we een boost."

Team Nordic versloeg Team France (Sébastien Ogier en Romain Grosjean) met twee tegen nul in de eerste halve finale.
Eerder op de avond waren Team Nordic en Team France na de groepsfase in groep A - beide met vier keer winst - door naar de best-of-three halve finale. Ogier en Kristensen imponeerden door ieder drie uit drie te winnen.
SAT1 Team Germany 2 (Timo Glock en Timo Scheider) kwam met drie maal winst slechts een punt te kort voor de halve finale. Team USA (Travis Pastrana en Brian Deegan) viel af met alleen de winst van Pastrana ten koste van Scheider.


Vettel, Schumacher, Button en Coulthard praten na


Vettel en Schumacher, Team Germany, wint voor de vijfde keer op rij de ROC Nations Cup!

In de andere groep (B) wist Team Great Britain (Jenson Button en Andy Priaulx) het favoriete Team Germany (Sebastian Vettel en Michael Schumacher) met vijf keer winst ten opzichte van vier voor te blijven. Schumacher werd verrassend geklopt door Vitaly Petrov tijdens zijn eerste race, maar de Duitser maakte het goed door de andere twee heats te winnen, waaronder een krappe overwinning op Button. Daarna wist Priaulx het publiek in Düsseldorf eventjes stil te krijgen door Vettel in de laatste heat te verslaan.
Team All Stars (David Coulthard en Filipe Albuquerque) werd uitgeschakeld zonder iets te winnen. Team Slavic (Vitaly Petrov en Jan Kopecky) ging ook niet door na de groepsfase, ondanks de winst van Petrov op Schumacher en Coulthard.

Uiteindelijk ging het gros van het bijna 34 duizend man tellende publiek blij naar huis met de overwinning van thuisland Team Germany.
Zondag 4 december is de individuele strijd in de Race Of Champions en zal de Champion Of Champions bepaald gaan worden. De laatste kaarten daarvoor (vanaf 19 euro) worden vanaf 10 uur zondagmorgen verkocht bij de Esprit arena in Düsseldorf.
Thuisblijvers kunnen de actie (van 12.30 tot 17.00 uur) via een livestream op www.raceofchampions.com volgen.

Niels Hendrix