Alex is een voormalig F1-coureur tegen wie ik nog gereden heb. Tien jaar geleden kreeg hij een zwaar ongeluk tijdens een CART-race in Duitsland waarbij hij zijn beide benen verloor. Zijn ambitie verloor hij gelukkig niet. Ik las dat hij volgend jaar voor een medaille wil gaan bij de Paralympics in Londen. Ik zou hem een dergelijk succes enorm gunnen.

"> Jos heeft respect voor Zanardi - news.verstappen.com

scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos heeft respect voor Zanardi

Gepubliceerd op 09 november 2011 door Niels Hendrix

Het dagelijkse autosport- en met name Formule 1 nieuws ontgaat Jos niet. Zelfs niet als het een coureur betreft die een marathon wint. Ook haakt hij in op de laatste geruchten in de grote stoelendans om de felbegeerde cockpit zitjes. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 10 november te lezen is.

"Hij was en is een winnaar die altijd op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen. Afgelopen zondag won Alex Zanardi de New York Marathon voor handbikers. Deze prestatie zegt alles over zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen.
Alex is een voormalig F1-coureur tegen wie ik nog gereden heb. Tien jaar geleden kreeg hij een zwaar ongeluk tijdens een CART-race in Duitsland waarbij hij zijn beide benen verloor. Zijn ambitie verloor hij gelukkig niet. Ik las dat hij volgend jaar voor een medaille wil gaan bij de Paralympics in Londen. Ik zou hem een dergelijk succes enorm gunnen.

Alex is een heel sympathieke kerel die overigens ook gewoon kan lopen dankzij moderne carbonprotheses. Ongeveer een jaar geleden heb ik hem nog gesproken. We hadden het toen, hoe kan het ook anders, over autosport. Hij zei het prachtig te vinden hoe we de carrière van Max aan het opbouwen waren. Zelf heeft Alex ook een zoon, maar die heeft tot zijn spijt geen interesse in autosport. Daar zal zijn eigen ongeluk waarschijnlijk deels debet aan zijn.

Terug naar de Formule 1 dan. Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft weer eens gedreigd met een vertrek van Ferrari uit de Formule 1 indien er niets verandert. Hij heeft zo zijn vaste stokpaarden, waarvan meer testmogelijkheden voor de teams tijdens het seizoen er één van is. Ik heb daar wel begrip voor. Zeker als aan het begin van het seizoen blijkt dat je een achterstand hebt ten opzichte van de concurrentie, dan wil je er alles aan kunnen doen om het lek boven te krijgen.

Naar andere suggestie van hem, het inzetten van een derde auto door de topteams, mag van mij eveneens serieus gekeken worden door de FIA. Ten eerste omdat je dan meer auto's op de grid krijgt en daarmee meer actie. En dat willen we allemaal. Ik kan me voorstellen dat de derde auto dan alleen gereden mag worden door jong talent, bijvoorbeeld door iemand met maximaal twee jaar ervaring. Op deze manier krijg je automatisch steeds nieuw bloed in de Formule 1 en daar is de sport bij gebaat.

Dat laatste geldt trouwens ook voor de mogelijke terugkeer van twee oudgedienden, Kimi Räikkonen en Robert Kubica. Räikkonen is na een avontuur van een paar jaar in de rallysport volgens de berichten weer dicht bij een contract bij Williams als opvolger van Rubens Barrichello, voor wie het inderdaad hoog tijd is dat hij plaats maakt. Van Räikkonen verwacht ik veel. Het is niet zo'n prater, maar wel een jongen met uitstraling en karakter. Bovendien is het een ontzettend goede coureur. Hij is niet voor niets wereldkampioen geweest. Ik heb hoge verwachtingen van hem. Het racen verleer je niet en hoewel je als coureur altijd afhankelijk blijft van de auto denk ik wel dat hij ten opzichte van zijn teamgenoot goed voor de dag zal komen. En misschien is een avontuur bij Williams wel een goede stap voor hem om weer hogerop te komen in de Formule 1.

Ik hoop ook Kubica weer terug te zien volgend jaar na zijn zware rally-ongeluk. Echter, ik ben er bang voor dat hij niet meer zijn oude hoge niveau zal weten te halen. Ik vermoed dat zijn hand nog niet optimaal functioneert. Als dat wel het geval was geweest, had hij namelijk al lang weer in die auto gezeten. Maar ik zou graag zien dat hij mijn ongelijk bewijst. Kubica was voor zijn ongeluk immers één van de meest aansprekende coureurs."

Niels Hendrix