scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Kriebels bij Jos: 'Van plan om zelf weer te gaan racen.'

Gepubliceerd op 19 oktober 2011 door Niels Hendrix

De laatste jaren heeft Jos al zijn tijd en energie gestoken in het begeleiden van zijn zoon Max, die furore maakt in de internationale kartwereld. Toch jeukt het bij Jos om zelf weer in een cockpit van een competitieve bolide te stappen. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 20 oktober te lezen is.

"Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik ben van plan om zelf weer te gaan racen. Na mijn demonstratie van afgelopen zomer in de Tyrrell-F1-bolide op Circuit Park Zandvoort is het toch opnieuw gaan kriebelen. Daarom ben ik nu verschillende opties aan het bekijken. Er moet in elk geval snelheid inzitten en ik wil alleen uitkomen in een professionele klasse. DTM is mooi, maar dat geldt ook voor Le Mans, Dakar en het GT1-kampioenschap. Ik wil de adrenaline en spanning zelf weer beleven. Al moet ik bekennen, dat ik nerveuzer ben als ik bij mijn zoon Max langs de baan sta te kijken dan als ik zelf achter het stuur zit. Qua leeftijd kan het nu nog makkelijk. Ik ben pas 39, terwijl Michael Schumacher op z'n 42e nog in de Formule 1 rijdt.

Net als Schumacher doe ik in het eerste weekend van december mee aan de Race Of Champions in Düsseldorf. Ik heb begrepen dat ook Sebastian Vettel, Heinz-Harald Frentzen en Hans-Joachim Stuck van de partij zijn. Een serieuze voorbereiding op dat evenement is niet nodig. Het staat vooral in het teken van plezier maken. Ik wil mezelf en de toeschouwers amuseren. Daarnaast is het belangrijk om af en toe ergens je gezicht te laten zien en contacten te onderhouden, ook met het oog op de racetoekomst van Max.


Jos in de Tyrrell F1 tijdens de RTL GP Masters of Formula 3


Dat smaakt naar meer...

Een paar dagen geleden is weer eens gebleken dat in de autosport, en helemaal in de IndyCar, een ongeluk in een heel klein hoekje zit. Ik heb de beelden van het dodelijk ongeval van Dan Wheldon in Las Vegas gezien. Dat was zeker schrikken. Ik kende Wheldon vanuit het karten. Als ik vroeger met hem sprak, kwam hij over als een aardige, lieve jongen. De laatste tijd hadden we geen contact meer, maar het is natuurlijk verschrikkelijk dat hij een vrouw en twee kleine kindjes achterlaat.

Na Tony Renna (2003) en Paul Dana (2006) is Wheldon de derde IndyCar-coureur die na de eeuwwisseling om het leven is gekomen. Met snelheden boven de 300 km/u hoeft iemand maar een klein foutje te maken om een enorme puinhoop te veroorzaken. Door de schuld van anderen vlieg je zo in de hekken of tegen de muur. In tegenstelling tot de Amerikanen, die het spectaculair vinden dat de auto's tijdens een race bijna met de wielen tegen elkaar aan het rijden zijn, houd ik niet zo van ovals. Racen is voor mij remmen, door de bochten gaan en uitaccelereren. Wat dat betreft is de IndyCar een heel andere tak.

De Formule 1 is de laatste jaren een stuk veiliger gebleken. De Grand Prix van Zuid-Korea was afgelopen weekeinde overigens redelijk saai. Het circuit en de wedstrijd sprankelden niet. Ik heb alleen een mooi gevecht gezien tussen Lewis Hamilton en Mark Webber om de tweede plaats achter Vettel. Sinds de Duitser zijn wereldtitel heeft geprolongeerd in Japan, is alle spanning weg. De bolides van McLaren worden wel beter, maar komen in de race toch net iets tekort. Om de concurrentie zand in de ogen te strooien, moet Red Bull zich volgende week bij de Grand Prix van India misschien maar eens bewust laten verslaan. Al zal dat wel niet gebeuren, want Red Bull wil elke race winnen."

Niels Hendrix