scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Toyota Motor Corporation keert terug naar Le Mans

Gepubliceerd op 14 oktober 2011 door Niels Hendrix

Toyota Motor Corporation heeft vandaag bekend gemaakt haar terugkeer te maken naar de top van de langeafstandsracerij. De Japanse fabrikant heeft zich namelijk ingeschreven voor de 24 Uur van Le Mans in 2012 en enkele wedstrijden van het FIA World Endurance Championship. Toyota gaat de strijd aan met een van een hybride motor voorziene LMP1-auto.
Het is inmiddels dertien jaar geleden dat Toyota voor het laatst deelnam aan de befaamde 24-uursrace. De aankondiging komt na de eerdere bekendmaking van Porsche, dat heeft toegezegd vanaf 2014 een LMP1-bolide in te gaan zetten. Daarmee kan de Automobile Club de l'Ouest zich verheugen op grote namen en kunnen Audi en Peugeot zich gaan opmaken op de nieuwe concurrenten.

De Japanse reus zal in 2012 met een LMP1 prototype aan de start staan tijdens de 80e editie in Le Mans. Dit maal met een hybride motor ontwikkeld door de Toyota Motor Corporation in Japan. Het chassis is ontworpen, ontwikkeld en gebouwd door Toyota Motorsport GmbH's High Performance Centre in Keulen in Duitsland, waar ook het team gestationeerd zal worden.
Een tijdplan en de naam van de auto zullen later bekend gemaakt worden. De shakedown staat gepland voor eind 2011 of begin 2012. Daarna staat er een intensief testprogramma op stapel.


Een tekening van de Toyota LMP1

Jean-Claude Plassart, voorzitter van de Automobile Club de l'Ouest (ACO): "We zijn erg verheugd met de terugkeer van Toyota naar de 24 Uur van Le Mans. Nog een grote fabrikant die zijn rentree maakt naar ons evenement geeft veel voldoening. Het belangrijkste is dat deze deelname is voorzien van een hybride motor, hetgeen het werk van de ACO met betrekking tot de reglementen voor nieuwe technologieën onderstreept. Deze geweldige technologische uitdaging bewijst eens temeer dat alle grote spelers in de automobielwereld de 24 Uur van Le Mans nog steeds als maatstaaf in de autosport zien."

Ook de FIA, dat samen met de ACO het World Endurance Championship heeft opgezet, verwelkomt Toyota. Jean Todt, voorzitter van de FIA: "De komst van Toyota en haar hybride motor naar de top van langeafstandsracerij op circuits wereldwijd juich ik van harte toe. De bewezen technologische kunde gecombineerd met de sterke en competitieve instelling maken Toyota tot een opponent van formaat als wel een ware voorloper in de autosport en hedendaagse auto-industrie."

Niels Hendrix