Vettel heeft de zaakjes dit seizoen heel goed voor elkaar. Alles klopt. Hij zit bij het juiste team (Red Bull), "> Jos gaat oefenen voor F1-optreden op Zandvoort - Verstappen.nl

Jos gaat oefenen voor F1-optreden op Zandvoort

Gepubliceerd op 28 september 2011 door Niels Hendrix

Al het hele Formule 1 seizoen 2011 is Sebastian Vettel oppermachtig. Met nog vijf races voor de boeg weerhoudt één schamel puntje hem nog van het prolongeren van zijn wereldtitel. De vraag is dus niet of maar wanneer hij weer kampioen wordt. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 29 september te lezen is.

"In de Formule 1 gebeuren vaak onvoorspelbare dingen, maar dat Sebastian Vettel zijn wereldtitel dit jaar met succes verdedigt, is zeker. Met vijf races te gaan, heeft hij nog slechts één puntje nodig. Dat kan dus niet meer mis. Als het hem tijdens de volgende Grand Prix in Japan niet lukt, dan in één van de daaropvolgende races wel.

Vettel heeft de zaakjes dit seizoen heel goed voor elkaar. Alles klopt. Hij zit bij het juiste team (Red Bull), rijdt heel constant en hoe men het ook wendt of keert, hij maakt het bijna iedere keer af. Daarnaast klokt hij in de kwalificatie telkens weer op het juiste moment een snelle ronde. Van de veertien Grands Prix tot dusver won Vettel er negen, terwijl hij vier keer als tweede eindigde. Zijn slechtste resultaat is de vierde plaats voor eigen publiek in Duitsland. Deze cijfers zeggen alles over zijn kracht. Hij is gewoon sterk.

Dat Vettel weinig fouten maakt, is logisch. Doordat hij meestal vooraan start en direct wegrijdt van de rest van het veld, heeft hij vaak vrij baan. Er is niets makkelijker dan vanaf de eerste plek starten. De kunst is echter om daar te komen. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher reed in het verleden, toen hij de beschikking had over de beste auto, eveneens lange tijd nagenoeg foutloos. Maar sinds zijn terugkeer in de Formule 1 bij Mercedes GP is ook hij meermaals in de fout gegaan. Dat neemt niet weg dat Vettel een van de beste coureurs van dit moment is. Fernando Alonso behoort ook tot de topcategorie. Net als bij Red Bull (Vettel ten opzichte van Mark Webber) is het verschil tussen Alonso en zijn teamgenoot bij Ferrari, Felipe Massa, enorm groot.

Het is moeilijk in te schatten of Vettel de komende jaren blijft domineren. Dat hangt van heel veel factoren af. Zolang Red Bull de Duitser kan behouden, ziet het er goed uit voor beide partijen. Maar voor hetzelfde geld wordt Vettel voor een geweldig bedrag weggekocht door een ander team en verandert alles. De toekomst zal het uitwijzen.

Voordat Vettel volgende week zondag zijn wereldtitel waarschijnlijk prolongeert op het circuit van Suzuka, moet ik eerst zelf vol aan de bak. Op 5 oktober doe ik mee aan een Formule 1-race op Circuit Park Zandvoort, georganiseerd door Telesport. Ik zal net als een aantal andere prominenten, onder wie Rintje Ritsma, Ben Saunders, Nicolien Sauerbreij en Dennis van der Geest plus drie bezoekers/prijswinnaars van Telesport.nl, plaatsnemen in een simulator en de nieuwe racegame F1 2011 van Codemasters gaan spelen. Een heel leuk initiatief.

De komende dagen ga ik nog even flink oefenen op de PlayStation, want ik wil goed voor de dag komen. Ik heb het inzicht wel, maar mis de behendigheid. Met zo'n afstandsbediening kan ik niet overweg. Als ik mijn zoon Max zie spelen, die woensdag ook meedoet, kan ik net zo goed thuisblijven. Bij hem gaat alles vanzelf. Normaal gesproken wil ik alle spelletjes winnen, maar dat is ditmaal een onmogelijke opgave. Ik kan niet eens fatsoenlijk rechtuit rijden op de rechte stukken. Om de kluts niet helemaal kwijt te raken, stel ik het apparaat op automatisch schakelen in. Maar ik weet wat ik in een echte auto moet doen en dat is en blijft natuurlijk veel mooier..."

Niels Hendrix