scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel onbedreigd op weg naar overwinning Singapore

Gepubliceerd op 25 september 2011 door Ron Lem

De Grand Prix van Singapore is met overmacht door Sebastian Vettel gewonnen. De jonge Duitser schaart zich daarmee in het rijtje overwinnaars dat in een enkel seizoen negen of meer Grands Prix als winnaar wist te volbrengen. Terwijl zijn koppositie geen seconde werd bedreigd, speelden zich achter hem heel andere taferelen af. Met veel wisselingen van posities en fraaie inhaalacties maakten de spelers in de top tien er voor het publiek een fraaie show van. Grote opvallende was daarbij toch wel Lewis Hamilton, die deze race ongetwijfeld de meeste inhaalacties op zijn naam wist te schrijven. Voor Alguersuari en Schumacher bleek de eindstreep niet weggelegd en beiden konden na een ongeval de baan voortijdig verlaten, terwijl Jarno Truli en Timo Glock wegens materiaalpech eveneens voortijdig mochten uitstappen.


Veel gevechten op de baan hoewel Vettel onbedreigd bleef

Al bij de start wist Vettel zijn pole positie te behouden. Met een goede start sloeg de succesvolle Duitser al direct een klein gat ten opzichte van Jenson Button, die startend vanaf de derde positie Mark Webber het nakijken gaf. Fernando Alonso nam direct de buitenbocht en maakte gebruik van een klein moment van verwarring bij Webber, toen deze door Button werd gepasseerd, zodat Webber terugviel naar een vierde positie. Lewis Hamilton beleefde een matige start en viel terug naar de achtste positie achter Michael Schumacher. Achterin het startveld ging het niet helemaal goed voor Ricciardio, die een kleine aanvaring niet wist te voorkomen en daarbij een stuk van zijn neusvleugel verspeelde.
Hamilton laat zich intussen niet kennen en zet alles op alles om zijn matige start goed te maken. Al in de zesde ronde ziet hij kans zowel Schumacher als Rosberg te passeren. Hiermee zet Hamilton onbewust de toon voor het verloop van zijn verdere race.


Webber en Alonso in gevecht om P3

In de tiende ronde ziet Webber kans Alonso te verschalken. Webber zet zijn bolide naast die van Alonso maar moet in eerste instantie Alonso toch weer voor laten gaan om in de direct daar op volgende bocht opnieuw naast Alonso te verschijnen. Ditmaal is het Alonso die het nakijken heeft en Webber is terug op plaats drie. Terwijl Sebastian Vettel inmiddels een gat van tien seconden heeft op Jenson Button, gaat Alonso na de passage van Webber op voor de eerste bandenwissel om daarna op de tiende positie terug te keren.


Button rijdt een zeer goede race maar kan Vettel niet voorbij komen

In de veertiende ronde maakt Lewis Hamilton een foutje dat voor hem verstrekkende gevolgen zal hebben. Als Massa de pitstraat ingaat voor andere banden doet Hamilton hetzelfde. Ferrari blijkt sneller met de bandenwissel en Hamilton komt achter Massa terecht. Hamilton is echter even te gretig als hij Massa wil passeren en raakt met zijn voorvleugel de banden van de Ferrari. Beide kemphanen moeten opnieuw de pit in voor reparaties aan voorvleugel en banden. Alsof dit nog niet genoeg is krijgt Hamilton voor het incident een drive-through toegewezen en valt na het inwisselen hiervan terug naar de achttiende positie. Voor Massa is het eveneens slikken, want ook hij kan ver naar achter in het veld, op de twintigste positie, zijn race vervolgen.

In het vervolg van de race weet Hamilton zich stukje bij beetje terug naar voren te knokken. Vele inhaalacties brengen hem terug op de vijfde positie. Na opnieuw een pitstop valt hij terug naar plaats negen, maar vecht opnieuw terug naar de vijfde positie, de plaats waar hij uiteindelijk zal finishen. Hiermee is echter al zijn kans op de wereldtitel die er nog was voor 2011 verkeken.


De wagen van Schumacher wordt weggetakeld

Michael Schumacher weet na zijn tweede pitstop in de 25e ronde veel meer snelheid uit zijn Mercedes te halen. Een kleine opmars van de oud-wereldkampioen begint, maar vijf ronden later gaat het mis als hij achter Perez in de slipstream hangt en zich verkijkt op het moment waarop Perez voor een bocht in de remmen gaat. Schumacher, die net bezig was uit de slipstream vandaan naast Perez te komen, rijdt vol op het rechterachterwiel van Perez en kan na een korte reis door de lucht zijn wagen in de vangrail achterlaten. Een safetycar situatie is het gevolg. Perez laat zijn lekke achterband vervangen en velen maken gebruik van de situatie om een pitstop te maken. Voor Sebastian Vettel maakt het allemaal niet uit, zijn positie als leider van de race komt geen moment in gevaar. De safetycar wordt in ronde 34 weer binnengehaald en de race gaat door alsof er niets gebeurd is, echter nu zonder Michael Schumacher.


Gelukkig zagen we de safetycar maar éénmaal op de baan deze race

In ronde 49 gaat Jenson Button dan vanaf de tweede positie de pit in. Alonso ziet zijn kans schoon en weet, net voor de Brit terugkomt op de baan, de uitgang van de pitlane te passeren. Lang kan Alonso niet van de nieuw verworven tweede positie genieten, want al een ronde later komt ook hij binnen, vrijwel direct achter de leider in de race. Het wordt nog even spannend als Vettel bij het verlaten van de pitlane bijna in aanvaring komt met Kovalainen, maar het loopt goed af en Vettel kan zijn race weer onbedreigd voortzetten op slechts vijf seconden gevolgd door Jenson Button.

Vlak voor het einde van de race gaat het dan mis voor Alguersuari die spint en hard de vangrails raakt. Zijn voorwiel breekt af wat voor hem in het zicht van de finish toch einde race betekent. Hoewel de wagen flink in de weg staat, besluit men geen safetycar in te zetten omdat de race dan nog slechts anderhalve ronde zal duren. Als dan inderdaad in de 62e ronde de zwart/wit geblokte vlag gezwaaid wordt, is Sebastian Vettel weer een stap dichterbij het wereldkampioenschap. Doordat Jenson Button als tweede eindigde is de voorsprong van Vettel net één punt te weinig om al helemaal zeker van het wereldkampioenschap te zijn. Mark Webber eindigt als derde en daarmee staat Red bull ook in Singapore opnieuw met twee rijders op het podium.

De uitslag van de Grand Prix van Singapore:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  1 Sebastian Vettel    RBR-Renault           61 -  
 2  4 Jenson Button       McLaren-Mercedes      61 +1.7  secs 
 3  2 Mark Webber         RBR-Renault           61 +29.2 secs 
 4  5 Fernando Alonso     Ferrari               61 +55.4 secs 
 5  3 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      61 +67.7 secs 
 6 15 Paul di Resta       Force India-Mercedes  61 +71.0 secs 
 7  8 Nico Rosberg        Mercedes              60 +1    Lap 
 8 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  60 +1    Lap 
 9  6 Felipe Massa        Ferrari               60 +1    Lap 
10 17 Sergio Perez        Sauber-Ferrari        60 +1    Lap 
11 12 Pastor Maldonado    Williams-Cosworth     60 +1    Lap 
12 18 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           60 +1    Lap 
13 11 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     60 +1    Lap 
14 16 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari        59 +2    Laps 
15  9 Bruno Senna         Renault               59 +2    Laps 
16 20 Heikki Kovalainen   Lotus-Renault         59 +2    Laps 
17 10 Vitaly Petrov       Renault               59 +2    Laps 
18 25 Jerome d'Ambrosio   Virgin-Cosworth       59 +2    Laps 
19 22 Daniel Ricciardo    HRT-Cosworth          57 +4    Laps 
20 23 Vitantonio Liuzzi   HRT-Cosworth          57 +4    Laps 
21 19 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           56 Accident 
-- 21 Jarno Trulli        Lotus-Renault         47 +14   Laps 
--  7 Michael Schumacher  Mercedes              28 Accident  
-- 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth        9 +52   Laps 

Ron Lem