CIK-FIA KF3 World Cup eindigt voor Max in grote deceptie

Gepubliceerd op 18 september 2011 door Niels Hendrix

Daar waar in het Verstappen kamp stiekem gehoopt en misschien zelfs gerekend was op een overwinning in de CIK-FIA KF3 World Cup liep de allesbeslissende finale uit op een enorme teleurstelling. Max kwam vandaag net dat beetje snelheid tekort en had het geluk ook al niet aan zijn zijde. Uiteindelijk heeft de 13-jarige CRG-fabriekscoureur de race niet uit kunnen rijden en is hij met lege handen huiswaarts gekeerd vanuit Italië.

De zondag op Circuito Internazionale Napoli begint prima in de warming-up, waarin Max de tweede tijd noteert. In de ochtend voltooit Max zijn zesde en laatste kwalificatie serie (B-E). Startende vanaf pole positie moet echter hij zijn meerdere erkennen in Antonio Fuoco, die de leiding neemt en deze tot aan de finish niet meer afstaat. Max raakt halverwege de zes ronden tellende race in gevecht met Antonio D'Angelo, verliest een positie, maar haalt de Italiaan een ronde later weer in om zo als tweede afgevlagd te worden.
Van zijn zes kwalificatie series heeft Max er vijf gewonnen en is hij eenmaal tweede geworden. Bijzonder goed en gewoonlijk ruimschoots voldoende om je daarmee van pole positie voor de prefinale te verzekeren. Ware het niet dat – zoals Max zaterdag al meldde – er op de kartbaan van Sarno nog een aantal KF3-coureurs bijzonder hard rondgingen. Zoals bijvoorbeeld Fuoco, die al zijn kwalificatie series heeft gewonnen en daarmee terecht de pole heeft verdiend.


Max kende weinig geluk in Sarno


De kwalificatie series verliepen nog uitstekend!

Max start de prefinale dus vanaf de tweede plek, in de buitenste startrij. Hij komt niet goed weg bij de vliegende start en verliest zelfs een drietal plaatsen. Verstappen junior zet echter zijn tanden in het stuur en verovert nog in de eerste ronde P3. Maar de achterstand op de leidende Fuoco en Charles Leclerc bedraagt dan al anderhalve tel. In de derde ronde gaat Leclerc voorbij aan Fuoco en Max volgt dat voorbeeld in de zesde ronde. De tweede plaats die Max dan bezit, blijkt het hoogst haalbare in deze prefinale, want Leclerc rijdt nagenoeg dezelfde rondetijden als de Limburger. Zo wint Leclerc na negen ronden met 1,2s voorsprong op Max.

De finale is uiteindelijk de enige race die telt, dus alles ligt nog open. De finale winnen, betekent KF3-kampioen worden in de CIK-FIA World Cup. Max weet dus wat hem te doen staat.
Wederom verloopt de start voor Max vanaf P2 niet goed. Drie concurrenten komen langszij en weer moet Max het onderste uit de kan halen. Hij rijdt strak en na de eerste doorkomst ligt Max alweer derde. Esteban Ocon leidt op dat moment de race maar komt duidelijk snelheid tekort. Zowel O'Keeffe als Max en Leclerc halen de Fransoos in, die dus in één ronde terugvalt naar de vierde plaats. Na de derde ronde ligt Max maar vier tienden achter de Britse kopman en heeft hij dus zicht op de eerste plek. Zo ver komt het echter nooit, want het gevaar blijkt in de vorm van Leclerc van achteren te komen. In de vierde ronde raakt de Monegask de kart van Max, die daarop door het gras vliegt en veel plaatsen verliest. Twee ronden later weerhoudt een mechanisch defect hem er zelfs van verder te rijden. Het is over en uit voor Max. Een illusie armer en een deceptie rijker, verlaat hij het strijdtoneel aan de voet van de Vesuvius.
O'Keeffe weet ondertussen de leiding niet vast te houden en moet na tien ronden zijn meerdere erkennen in Leclerc, die na vijftien ronden als eerste het zwart/wit geblokt krijgt en de CIK-FIA KF3 World Cup wint. O'Keeffe finisht als tweede, voor Harrison Scott, die de laatste podiumplek bezet.


De start van een van de kwalificatie series


Max maakt zich breed

Terwijl de Verstappens onderweg naar huis rijden, staat Max ons te woord: "Dit is behoorlijk balen. De prefinale verliep nog redelijk goed, daar ben ik netjes tweede geworden. Mijn snelheid tijdens de finale was ook redelijk, want ik liep nog in op de leider. Maar Leclerc raakte bij zijn inhaalpoging op mij met zijn achterwiel mijn voorwiel. Het leek wel of hij dat met opzet deed. Het gevolg was dat ik van de baan schoot. Twee ronden later zat er iets tussen de bougies van mijn kart. Waarschijnlijk iets dat uit de motor kwam. Daarop liep de kart niet meer en ben ik noodgedwongen binnen gekomen. Echt een flinke teleurstelling."
Hoe kwam het dat je starts vandaag niet lekker liepen? "In de rechterrij duwden ze elkaar wel op, terwijl iedereen in de linkerrij aan het wachten was voordat ze de binnenlijn konden pakken. Ik werd dus niet opgeduwd terwijl de rechterrij met dezelfde hoge snelheid reed. Daardoor viel ik helaas wat terug", legt Max uit.

Ook vader Jos baalt: "Uiteindelijk is het weekend op een grote teleurstelling uitgelopen. Zeker als je zag hoe goed de kwalificatie series verlopen zijn. Dat is aan de kwaliteiten van Max te danken, dat meen ik eerlijk."
Waar ging het mis? "Vandaag hebben we nog kleine veranderingen aan de kart aangebracht, maar dat pakte niet super uit. Voor de finale hebben we de kart dan ook weer afgesteld zoals op zaterdag. Toch kwamen we vandaag net dat beetje snelheid tekort. Het blijkt heel moeilijk om die ene juiste afstelling te vinden. Het ging gewoon te moeizaam vandaag. We kregen het niet goed genoeg voor elkaar om het af te maken in de finale. Dat is niet de eerste keer dat dit gebeurt en daar moet echt verandering in komen, dus ik ga me beraden wat daar aan te doen."


Onderweg de motor nog afstellen


Max op zijn CRG-Parilla kart

Terwijl de Verstappens nog een lange reis voor de boeg hebben vanuit het Italiaanse Sarno, probeert Max onderweg nog de nodige slaap te vatten. Maandag is namelijk weer een gewone schooldag in de topsport klas van het Trevianum college. "Het ligt eraan hoe laat we thuis zijn, maar als het even kan, zit ik dan weer in de schoolbanken", besluit Max. Want hoe professioneel het karten ook benaderd wordt, zo belangrijk wordt ook de studie gevonden. Max is tenslotte pas 13 jaar.

Uitslagen (zondag) van de CIK-FIA World Cup (klasse KF3):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de kwalificatie serie B-F
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale

Niels Hendrix