Max op weg naar pole positie voor CIK-FIA KF3 World Cup

Gepubliceerd op 17 september 2011 door Niels Hendrix

De zaterdag op het Italiaanse kartcircuit in Sarno staat voor Max Verstappen in het teken van het kwalificeren voor de finales van de CIK-FIA KF3 World Cup. Dat deed de 13-jarige CRG-fabriekscoureur nagenoeg perfect, want hij wist alle drie zijn vandaag verreden kwalificatie series winnend af te sluiten. Toch zou Max geen echte racer zijn als hij daar genoegen mee zou nemen. Het kan altijd sneller.

Max is het hele weekend al bloedsnel en herbevestigt dit nogmaals in de warming-up, waar hij de snelste rondetijd (1:06.525s) laat noteren. Het blijkt een opmaat voor de rest van de dag onder de brandende zon.
Na op vrijdag de eerste twee kwalificatie series op zijn naam te hebben geschreven, verschijnt Max op zaterdagochtend weer op pole positie in de serie tegen groep D. Bij de start slaat Max direct een gat van een seconde op Antonio D'Angelo, maar de Italiaan loopt langzaam op hem in. Max is niet de snelste op de baan, maar weet desondanks te winnen.

"Op zich ging het wel goed", begint Max zijn verhaal. "Het probleem waar ik tegenaan liep, was dat er iemand van de baan was geschoten, waardoor er zand op de baan lag. Omdat ik aan kop ging, reed ik daar als eerste doorheen en verloor ik wat tijd. Het is hier makkelijker om achter iemand in zijn slipstream te rijden dan ervoor. Daardoor kon D'Angelo me bij het ingaan van de laatste ronde op het einde van het rechte stuk inhalen, maar drie bochten verder pakte ik hem weer terug. Ik haalde hem in over de curbstones, hij reed door het stof en ik had direct weer een gaatje."


Max houdt het hoofd koel in de tropische temperaturen


Circuito Internazionale Napoli is de plaats van handeling

De tweede kwalificatie serie van de dag (B-E) kent een vergelijkbaar verloop. Wederom behoudt Max bij de start zijn leidende positie, neemt hij een voorsprong en finisht hij dit maal onbedreigd als eerste.
Max: "Bij de start pakte ik direct een voorsprong van acht tienden. Daarna kwam D'Angelo steeds iets dichterbij." Toch nog gewonnen! "Ja, maar ik had liever gehad dat ik elke ronde een tiende was uitgelopen dan dat ik werd ingelopen."
"In vergelijking met de trainingen is de baan een stuk minder snel geworden. In de kwalificatie series verliest iedereen een paar seconden, vooral in de eerste ronden. Daarna gaat het per ronde een paar tienden harder. Het wordt dan elke ronde beter."

Ook in de laatste kwalificatie serie van de dag vertrekt Max vanaf de eerste plek. Maar dit maal verliest hij een paar plaatsen. Het duurt echter niet lang voor Max het veld weer leidt en na zes ronden wordt hij vandaag voor de derde maal als winnaar afgevlagd.
"Ik werd lichtjes aangeduwd bij de start en daardoor konden twee concurrenten uit de andere startrij mij inhalen", legt Max uit. "Binnen twee rondjes wist ik die plaatsen weer goed te maken en daarna heb ik mijn voorsprong van een halve seconde vast weten te houden tot aan de finish. Dat ging lekker."


Alle coureurs krijgen van de stewards te horen zich correct te gedragen op de baan


Max is voor de concurrentie alleen van de achterkant te zien

Inmiddels heeft Max dus vijf van zijn zes kwalificatie series gereden. En alle vijf gewonnen! Dat is absoluut een puike prestatie van het karttalent. Zondagochtend rijdt Max zijn laatste kwalificatie serie en daarna wordt de stand opgemaakt om te bepalen wie pole positie heeft voor de prefinale. Het mag duidelijk zijn dat Max daar op dit moment de beste papieren voor in handen heeft.
Max: "Het zullen zondag zware finales worden, omdat er meer rijders zijn die hard gaan. We zijn hier met vier of vijf KF3-coureurs heel snel. Als we nog een tiende kunnen vinden in de afstelling, ziet het er heel goed uit. Ik ga mijn best doen!"
Monteur Jos vult zijn zoon aan: "Het ziet er goed uit. Het is absoluut spannend, want het veld zit dicht bij elkaar. Maar we staan er goed voor. Hopelijk hebben we morgen net dat kleine beetje geluk."

Zondag wordt na de warming-up (om 8.15 uur) de laatste kwalificatie serie (B-F) gereden (om 9.25 uur). Om 13.55 uur is de prefinale en om 16.45 uur de allesbeslissende KF3-finale.
Livetiming van de CIK-FIA World Cup: http://www.cikfia.com/championships/cik-calendar/sarno/live.html

Uitslagen (zaterdag) van de CIK-FIA World Cup (klasse KF3):
Uitslag van de warming-up
Uitslag van de kwalificatie serie B-D
Uitslag van de kwalificatie serie B-E
Uitslag van de kwalificatie serie B-G

Niels Hendrix