Max snel op weg in kwalificaties

Gepubliceerd op 16 september 2011 door Niels Hendrix

De vrijdag in het Italiaanse Sarno, het strijdtoneel van de CIK-FIA World Cup, stond geheel in het teken van kwalificeren. En Max Verstappen deed dat uitstekend op zijn CRG-fabriekskart.
Om half tien in de ochtend was de temperatuur al opgelopen tot 24 graden en draaide Max warm in zijn laatste vrije training. Daarin noteerde het 13-jarige talent met een rondetijd van 1:06.113 de snelste tijd, hetgeen een voorbode zou blijken voor de rest van de dag.

Net na elven - het is dan al 29 graden - treedt Max aan voor zijn kwalificatie tijdtraining. Vanwege het gigantische aantal van 102 deelnemers in de klasse KF3, is die kwalificatie tijdtraining in vier sessies opgesplitst. Max rijdt in de derde sessie met overmacht naar de snelste tijd (1:06.310s). De enige die hem van een snelste tijd overall af weet te houden, luistert naar de naam Charles Leclerc (1:06.282s) en dus staat Max tweede in de totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining. Daarmee is hij ingedeeld in groep B en mag hij in vijf van zijn zes kwalificatie series vanaf pole positie vertrekken. Een mooie uitgangspositie!
Max vertelt: "In de kwalificatie tijdtraining had ik nog harder gekund. In mijn snelste rondje zat er iemand achter me, die ik voorbij liet. Maar eigenlijk had ik toen door moeten gaan. Net in die ronde waren mijn banden namelijk optimaal en had ik twee tienden sneller kunnen zijn. Dat was jammer."

In zijn eerste kwalificatie serie treedt Max aan tegen groep C. Onder de brandende zon (31 graden) vertrekt Verstappen junior van pole positie en weet hij bij de start die koppositie vast te houden. Hij heeft op een tiende Alessio Lorandi achter zich aanzitten, maar loopt elke ronde een paar meter uit. Als de finishvlag na zes ronden valt, wordt Max met zes tienden voorsprong en de snelste rondetijd op zijn naam als eerste afgevlagd!
"Mijn bandenspanning was iets te laag", legt Max uit. "Daardoor kon Lorandi me bijhouden. Maar de laatste drie ronden gingen beter en kon ik iets van hem wegrijden. Dat ging lekker."