scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Button raast met Vodafone McLaren door Roggelse straten

Gepubliceerd op 12 september 2011 door Niels Hendrix

Door het doorgaans rustige Limburgse dorp Roggel raasde vandaag op vol vermogen een Formule 1 bolide. Voormalig wereldkampioen Jenson Button gaf de McLaren MP4 uit 2008, de auto waarmee Lewis Hamilton kampioen is geworden, de sporen op het voor de gelegenheid aangelegde stratencircuit. De Grand Prix van Roggel werd georganiseerd door Vodafone Thuis in samenwerking met de Gemeente Leudal, waar Roggel deel van uitmaakt. Als een van de eerste gemeenten van Nederland krijgt Leudal namelijk toegang tot supersnel glasvezel en de diensten van Vodafone thuis.

Dat werd vandaag gevierd met de plaatselijke bewoners. De beperkt voor de inwoners van de Gemeente Leudal beschikbare kaarten – om logistieke en veiligheidsredenen werden er niet meer dan 5000 gratis entreebewijzen weggegeven – waren anderhalve week geleden in nog geen drie minuten op. Alleen de allersnelsten van Leudal waren getuige van het optreden van de Britse coureur, die het 2,6 kilometer lange parcours in 1:01.021s aflegde en daarmee zijn meerdere moest erkennen in Roy Heijmans, die in de simulator op hetzelfde parcours een tijd van 53.631s neerzette. De drie inwoners die het duel met Button aangingen, hadden zich afgelopen zaterdag tijdens de voorronden geplaatst door de snelste tafeltennisser, golfer en jeugdvoetballer achter zich te laten.
"Ik ben superblij", liet Heijmans na zijn zege op Button weten. "Ik denk dat ik straks naar het café ga om het te vieren."

"Het grote verschil met mijn drie tegenstanders in de simulator is dat zij ongestraft de vangrail in kunnen rijden", verdedigt Button zijn nederlaag. "Als mij dat gebeurt, doet het echt pijn. Maar misschien had ik van tevoren even naar de lay-out van het circuit moeten kijken."
Button vervolgt: "De baan is behoorlijk smal en hobbelig, maar dat valt te verwachten op een stratencircuit. Zeker met de snelheid die een Formule 1 auto haalt, is het dan behoorlijk krap. Als ik teveel risico neem, zoals bij mijn vorige demo, rijd ik mijn auto kapot."


De startvlag wordt gezwaaid


De voorrem erop om een burn-out te maken

Na de vijf getimede ronden, waarbij het lokale publiek met de vingers in de oren en een brede glimlach op het gezicht naast de kant stond te kijken hoe de McLaren snoeihard voorbij raasde, gaf Button nog een mooie show weg. Het is dan ook een unicum om een heuse Formule 1 bolide door je eigen dorp te zien rijden. Het oorverdovende gejank en de geur van verbrand rubber en benzine bezorgden menig bezoeker kippenvel. Maar de ramen trilden pas echt in hun sponningen, toen Button nog eens vijf ronden kreeg om burn-outs en zelfs een donut op het krappe circuit neer te leggen. De Brit werd dan ook onder luid gejuich en applaus binnengehaald.

Na afloop van de Grand Prix van Roggel laat Button weten: "Altijd als ik in een Formule 1 auto stap, is dat een serieuze aangelegenheid, hoewel ik vandaag niet voluit voor een snelle tijd kon gaan. Het was geweldig om hier te rijden, echt een bijzondere ervaring. Zeker als je bedenkt dat ik met ruim 260km/uur door Roggel racete daar waar je gewoonlijk 50km/uur mag rijden."
Ter verkenning van de baan reed Button van tevoren een paar ronden in een Mercedes SL55 AMG sportwagen. "Maar als je in een Formule 1 auto stapt, is dat met niets anders te vergelijken. Het geluid, de geur, de snelheid, het remmen. Er is géén vergelijk. Zelfs op een krap stratencircuit als hier geniet ik daarvan."

"Het mooie aan dit evenement is dat er een echte ronde gereden wordt, in tegenstelling tot het op en neer rijden waar veel demonstraties uit bestaan. Dan kan ik de auto echt de sporen geven en zo laat mogelijk remmen voor bochten", vertelt Button. "Het is geweldig voor de mensen die hier wonen en opeens een Formule 1 circuit door hun straat hebben lopen. Ik ging op volle snelheid voorbij aan een vrouw en haar kind, beiden met de vingers in hun oren. Dat was een onwerkelijk moment, waarbij ze een F1-auto met 260km/uur door hun tuin zagen rijden. Het was zowel voor mij als voor het publiek een unieke ervaring en ik wil Vodafone bedanken voor het opzetten van de Grand Prix van Roggel."

"Als ik de Grand Prix van Roggel met een bestaand circuit zou moeten vergelijken, komt Monaco het dichtst in de buurt. Hier zou het echter onmogelijk zijn om te racen, want het is te krap om in te kunnen halen. Ik race nu al elf jaar in de Formule 1 maar elke keer als ik in een F1-auto stap is dat adembenemend. Zeker een evenement als dit is ontzettend leuk. Ik heb genoten van de blije gezichten langs de kant. Hopelijk heeft het publiek net zo'n mooie dag gehad als ik", besluit Button.


Een relaxte Button had er oprecht plezier in

Bart Hofker, directeur consumentenmarkt bij Vodafone Nederland: "Ik heb genoten van een prachtige dag. Wij zien het aanbieden van glasvezeldiensten als een nieuwe stap in onze transformatie van mobiele provider tot aanbieder van alle communicatiediensten. Deze mijlpaal hebben we vandaag gevierd samen met de inwoners van de Gemeente Leudal in de provincie waar de wortels van Vodafone Nederland liggen. Vodafone houdt nu eenmaal van snelheid. Daarom is dit zo'n mooie dag, met Jenson Button, de snelsten van Roggel en de aankondiging dat Vodafone meedoet aan de uitrol van supersnel glasvezel."

Niels Hendrix