scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Peugeot eist overwinning op in 6 Uur van Silverstone

Gepubliceerd op 11 september 2011 door Niels Hendrix

Simon Pagenaud en Sebastien Bourdais hebben voor Peugeot de 6 Uur van Silverstone gewonnen na een zes uur durend gevecht met Audi #1. De van pole positie vertrokken Peugeot 908 lag gedurende de hele race op koers voor de overwinning, terwijl incidenten, achterblijvers en schade uiteindelijk doorslaggevend bleken in een wederom typisch Peugeot vs. Audi gevecht.

Gedurende het eerste adembenemende uur van de race in Groot-Brittannië wisselde de leiding veelvuldig van hand. De Audi #2 pakte al vroeg de koppositie voor de #7 en #8 Peugeots en de R18 met #1, waarbij het onderlinge verschil slechts enkele tellen bedroeg. Met zo weinig afstand tussen de eerste vier LMP1's, bood het in te halen verkeer lucht. De inhaalmanoeuvres waren daarbij agressief en beslissend.

Frank Montagny was het eerste slachtoffer, toen hij een achterblijver afsneed bij Copse en spinnend de banden in schoof. De fout leidde tot flinke schade en een langdurige reparatie voordat de Peugeot weer de baan op kon. De #8 908 was daarmee kansloos voor de prijzen.
Vlak daarna ging Allan McNish in de leidende Audi in de fout. Hij dook aan de binnenkant van de #66 JMW Ferrari, waarbij de twee elkaar raakten. McNish brak zijn stuurkolom en stond lang ter reparatie in de pits. De gevolgen werden ietwat verzacht doordat de safety car gedurende die tijd op de baan kwam, omdat Jody Firth de #46 TDR Oreca-Nissan in de pitmuur parkeerde.

Het gevecht om de winst ging daarmee tussen de duo's Pagenaud/Bourdais in de Peugeot en Timo Bernhard/Marcel Fässler in de Audi #1. De twee equipes joegen elkaar op en wisselden beurtelings van positie al naar gelang de race vorderde.
Het beslissende moment volgde toen Bernhard de pitstraat moest opzoeken vanwege beschadigingen aan de achterzijde van het bodywork van zijn auto. De Audi-monteurs leverden een formidabele pitstop af, maar de verloren minuut bleek te veel om nog terug te winnen. Het Duitse team bleef wel in dezelfde ronde maar Bourdais en Pagenaud bleven foutloos en eisten uiteindelijk de overwinning voor zich op met iets meer dan een minuut voorsprong.


Door spins tijdens de opwarmronde duurde het een ronde langer voor het veld losgelaten werd bij de start


Peugeot wint en gaat riant aan de leiding in het kampioenschap

De Oak Racing Pescarolo-Judd met nummer 24 van Jacques Nicolet, Alexandre Premat en Olivier Pla completeerde het LMP1-podium na een lang gevecht met teamgenoot Oak #15 en de twee Rebellion Racing Lola's.

De uitslag in de LMP2 klasse werd ook beïnvloed door gereden schade, hoewel de winnende combinative Karim Ojjeh en Tom Kimber-Smith in de Greaves Nissan #41 zelden buiten de top twee reed. De overwinning werd veilig gesteld toen de #45 Boutsen Oreca-Nissan 90 minuten binnen stond om de achterwielophanging te repareren. Ook de #26 Strakka HPD, die mee had gedaan om de kop, had een vergelijkbaar oponthoud.

In de klasse GTE Pro viel de beslissing pas bij de finishvlag, met zeven auto's in dezelfde ronde in het laatste half uur. Het was de #51 AF Corse Ferrari 458 van Gianmaria Bruni en Giancarlo Fisichella die de winst opstreek, terwijl de tweede plek in de laatste minuten opgeëist werd door de #59 Luxury Racing Ferrari. Daarmee werd de #77 Felbermayr Porsche derde en de #56 BMW M3 vierde.

Porsche noteerde een een-tweetje in de GTE Am categorie, waarbij de #67 IMSA 911 van Nicolas Armindo en Raymond Narac eens temeer bewees de snelste in hun klasse te zijn door de 6 Uur van Silverstone met een ronde voorsprong te winnen.

Klik hier voor de uitslag van de 6 Uur van Silverstone

Niels Hendrix