Vettel wint souverein op Monza

Gepubliceerd op 11 september 2011 door Geert van Dijk

De Grand Prix van Italië is gewonnen door Sebastian Vettel. Op het circuit van Monza, waar de Duitser in 2008 zijn allereerste Formule 1 overwinning behaalde, was hij zowel tijdens de kwalificatie als de race ongenaakbaar. De keuze voor een afwijkende tandwielverhouding in de versnellingsbak zorgde er mede voor dat Vettel, ogenschijnlijk eenvoudig, drie à vier tienden van een seconde korter over een ronde deed dan zijn naaste concurrenten. Van die concurrenten eindigde Jenson Button op een tweede plek, Fernando Alonso nam de laatste podiumplek in beslag.

Daar waar bij menig race dit seizoen het venijn in de staart zit, was het deze race de kop die garant stond voor actie. Bij de start waren de toeschouwers getuige van een wonderschoon uitstapje. Liuzzi kwam met zijn HRT met twee wielen in het gras. Het gevolg hiervan was dat hij de auto, waarmee hij voor de start vol gas aan het geven was, niet meer onder controle had. Een meterslange zijwaartse schuiver door het gras, die eindigde tegen de auto's van Rosberg en Petrov, en een safetycar situatie waren het resultaat. Geen van de drie heren kon zijn weg vervolgen aangezien hun auto's ernstig beschadigd waren. Wie dat wel kon, was Barrichello. De Braziliaan leek betrokken bij het ongeval maar had bij nader inzien geen schade opgelopen. Na afloop van de race werd bekendgemaakt dat Liuzzi voor de Grand Prix van Singapore vijf plaatsen naar achteren gezet wordt op de grid.


Liuzzi dunt het veld uit

Vooraan verliep de start al even spectaculair. Zowel de beide McLaren's als de Ferrari van Alonso trachtten direct de eerst positie van Vettel af te snoepen. Bij de eerste bocht was het Alonso die, tot groot genoegen van het Italiaanse publiek, als overwinnaar tevoorschijn kwam. De Spanjaard werd gevolgd door Vettel, die op zijn beurt Hamilton in zijn spiegels zag. Een andere coureur die snel uit de startblokken wist te komen was Schumacher. De Duitser wist vanuit een achtste startpositie een keurige vierde positie te veroveren.

Toen in de vierde ronde de safetycar naar binnen kwam, begonnen de gevechten op de baan weer. Vrijwel direct werd Hamilton ingehaald door Schumacher. Een ronde later herstelde Vettel de pikorde, hij haalde Alonso in en stond deze zojuist veroverde eerste positie niet meer af. Teamgenoot Webber verging het een stuk slechter. De Australiër zette in een binnenbocht zijn neus naast de achterkant van de Ferrari van Massa. Deze actie kwam hem duur te staan, Massa stuurde in en een touche was het gevolg. Het resultaat van dit ongeval was dat de Braziliaan spinde en aan een inhaalrace kon beginnen. Webber moest de pitstraat zien te bereiken om de neus van zijn auto te laten wisselen. Helaas voor de Australiër hield hij te weinig rekening met het ontbreken van downforce aan de voorkant van zijn auto. Een paar bochten verderop kwam hij te hard op een bocht af en parkeerde de auto in de bandenstapels.

Vanaf ronde tien vond er vervolgens een gevecht tussen Hamilton en Schumacher plaats. De auto van de Duitser was langzamer, maar hij verdedigde zijn positie met hand en tand. Een prachtig gevecht ontspon zich. Button sloot achter de beide kemphanen aan. Toen vervolgens Hamilton in ronde zestien door Schumacher in het gras gedreven werd maakte Button van de gelegenheid gebruik. Hij haalde eerst zijn teamgenoot in en gaf deze vervolgens het goede voorbeeld door ook Schumacher in te halen.


Schumacher en Hamilton 17 ronden in gevecht

Na klachten van het McLaren team aan de raceleiding kreeg Schumacher in ronde zesentwintig de opdracht van teambaas Ross Brawn om ruimte te laten voor anderen als hij van richting veranderde. Hierna was het voor Hamilton eenvoudig de Duitser in te halen. Hij deed dat dan ook twee ronden later waarmee een einde kwam aan een al zeventien ronden durend gevecht.

Met nog zeventien ronden te rijden ging het bijna mis tussen Button en Barrichello. De McLaren coureur stond op het punt de Braziliaan op een ronde te zetten, maar het was ook zijn tijd om voor de laatste keer banden te wisselen. Barrichello had hetzelfde plan opgevat. De beide heren kwamen maar net op tijd tot het besef dat de pitlane niet breed genoeg is om naast elkaar doorheen te rijden.
Even later liet Button wederom zien dat hij zich prima thuis voelt in de McLaren. Met een strakke inhaalmanoeuvre wist hij Alonso te verschalken, hetgeen hem uiteindelijk een tweede plek in de eindklassering opleverde. Aan het einde van de race leek het er nog even op alsof Hamilton de derde plek van de Spanjaard ging bedreigen. De laatstgenoemde pareerde deze aanval echter bijtijds waardoor hij een derde positie veiligstelde.


Vettel, de terechte winnaar

De uitslag van de GP van Italië:

  Nr Coureur       Team           Tijd
 1 1 Sebastian Vettel  RBR-Renault      53 1:20:46.172
 2 4 Jenson Button    McLaren-Mercedes   53 +9.5 secs 
 3 5 Fernando Alonso   Ferrari        53 +16.9 secs 
 4 3 Lewis Hamilton   McLaren-Mercedes   53 +17.4 secs 
 5 7 Michael Schumacher Mercedes       53 +32.6 secs 
 6 6 Felipe Massa    Ferrari        53 +42.9 secs 
 7 19 Jaime Alguersuari  STR-Ferrari      52 +1 Lap
 8 15 Paul di Resta    Force India-Mercedes 52 +1 Lap
 9 9 Bruno Senna     Renault        52 +1 Lap
10 18 Sebastien Buemi   STR-Ferrari      52 +1 Lap
11 12 Pastor Maldonado  Williams-Cosworth   52 +1 Lap
12 11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth   52 +1 Lap
13 20 Heikki Kovalainen  Lotus-Renault     51 +2 Laps
14 21 Jarno Trulli    Lotus-Renault     51 +2 Laps
15 24 Timo Glock     Virgin-Cosworth    51 +2 Laps
NC 22 Daniel Ricciardo  HRT-Cosworth     39 +14 Laps
-- 17 Sergio Perez    Sauber-Ferrari    32 Gearbox 
-- 16 Kamui Kobayashi   Sauber-Ferrari    21 Gearbox 
-- 14 Adrian Sutil    Force India-Mercedes  9 Steering
-- 2 Mark Webber     RBR-Renault      4 Accident
-- 25 Jerome d'Ambrosio  Virgin-Cosworth    1 +52 Laps
-- 10 Vitaly Petrov    Renault        0 Accident
-- 8 Nico Rosberg    Mercedes        0 Accident
-- 23 Vitantonio Liuzzi  HRT-Cosworth      0 Accident 

Geert van Dijk