scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max winnaar WSK Euro Series KF3 kampioenschap!

Gepubliceerd op 31 juli 2011 door Niels Hendrix

Max Verstappen heeft een van de belangrijkste raceweekenden van het jaar als kampioen van de prestigieuze WSK Euro Series 2011 afgesloten! Dankzij het winnen van de prefinale en een vijfde plaats in de finale heeft de CRG-fabriekscoureur met maar liefst 55 punten voorsprong met succes zijn KF3-titel verdedigd. Zelfs ondanks het missen van de derde ronde van het vier ronden tellende kampioenschap ten gevolge van een rib-/rugblessure.
De WSK Euro Series begon in het Italiaanse Sarno en ging via het Portugese Portimao en het Italiaanse La Conca tenslotte dit weekend naar het Spaanse Zuera. Daar prolongeerde Max zijn KF3-titel en bewees hij eens temeer tot de absolute wereldtop van de karting te behoren.

Al in de warming-up op zondagochtend was Max als vanouds snel en rondde hij het 1,7km lange circuit nabij Saragossa als rapste coureur (1:01.358s). Voor zijn laatste kwalificatie serie (A-D) later in de ochtend zag het er dan ook goed uit. Max, die vanaf de derde plek startte, deed het weer op zijn Verstappens en eiste direct de koppositie voor zich op. Die behield hij tot de voorlaatste ronde, waarin hij na een technisch euvel vier plaatsen verloor en zo als vijfde over de meet kwam.

Max over zijn race: "Mijn laatste kwalificatie serie ging heel goed tot de laatste ronde. Volgens mij had ik toen een probleem met de carburateur. De motor liep niet eens in de toerenbegrenzer, dus op het rechte stuk verloor ik veel tijd. Ik verdedigde nog wel, maar was gewoonweg te langzaam. Ik werd ingehaald maar zat aan de buitenkant, verloor grip en ging zelfs even door het zand. Daardoor lag ik zesde, maar ik heb nog een concurrent in kunnen halen in de laatste meters."


Max op zijn CRG-Parilla wordt het gortdroge gras opgedrongen

Doordat Max in zijn vier kwalificatie series een vierde, eerste, tweede en vijfde plaats had gepakt, was een derde startpositie voor de prefinale zijn deel. Wederom kwam er een Verstappen-start aan te pas tijdens de twaalf ronden tellende race, want Max schoot in de eerste ronde direct naar de leiding. Omdat er daarna vijf ronden lang met gele vlaggen gezwaaid werd, omdat er twee coureurs over de kop gegaan waren, moest er rustig gereden worden en mocht er niet worden ingehaald. Bij de herstart in de zevende ronde was Max goed weg. Hij kreeg het daarop echter aan de stok met Nicklas Nielsen, waarbij de eerste plek twee ronden in handen was van de Deen. Verstappen junior wist de Tony Kart echter weer te verschalken en had direct daarna te maken met de opkomende Nicolai Sylvest. Tot aan de laatste meters van de laatste ronde moest Max zijn eerste positie met hand en tand verdedigen, maar dat lukte en zo hij kwam als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag van de prefinale door.

"In de eerste bocht na de start van de prefinale kon ik de koppositie pakken", doet Max ons uit de doeken. "Na de herstart reed ik samen met Nielsen weg van de rest. Toen hij me inhaalde, kon ik in zijn slipstream blijven en hem zo terugpakken. In het begin van de laatste ronde ging ik aan kop, maar werd ingehaald door Sylvest. Die bleef verdedigen en maakte foutjes. Bij het uitkomen van een hairpin kwam Nielsen vanaf de derde plek buitenom bij ons beiden. Daarop vielen die andere twee stil en heb ik ze allebei ingehaald en zo won ik alsnog. Dat was wel spannend en ook heel belangrijk voor de punten in het kampioenschap."


Gedurende vijf ronden hing de gele vlag uit en werd de prefinale geneutraliseerd

De winst in de prefinale betekende pole positie voor de finale race in Zuera. Lang had Max daar echter geen plezier van, want al in de eerste ronde verloor hij een plek aan Sylvest. Het 13-jarige karttalent wist de Deen echter weer in te halen en reed tot en met de vierde ronde aan de leiding. Daarna moest hij na een slechte wegligging van zijn kart lijdzaam toezien hoe Sylvest en Nielsen hem voorbij staken. Het lukte Max helaas niet om aan te haken en hij verloor in de achtste en negende ronde twee posities. Die vijfde plek wist hij in de resterende ronden niet te verbeteren en bij het vallen van de vlag na twaalf ronden finishte Max dan ook als vijfde.
Maar niet getreurd, want met dat resultaat heeft Max uiteindelijk 47 punten bijeen gereden en is hij de terechte winnaar van de WSK Euro Series in de klasse KF3!

"Sylvest ging gewoon hard", geeft Max eerlijk toe. "Ik had in de finale wel wat problemen met de kart. Ik gleed teveel en ging rechtdoor bij het insturen van bochten. De kart wilde gewoon niet meer toen er eenmaal veel rubber op de baan lag. Dat was heel lastig en daardoor viel ik terug naar de vijfde positie."

Vanzelfsprekend straalt Max als kersvers kampioen: "Ik ben echt heel erg blij met de WSK Euro Series titel. Zeker als je één van de vier weekenden door een blessure moet missen en toch nog kampioen weet te worden. Dit is voor mij een van de eerlijkste kampioenschappen waar ik dit jaar aan heb deelgenomen, want je moet je over vier ronden bewijzen. Dat vind ik eerlijker dan een kampioenschap over één wedstrijd."
Hoe vind je het dit jaar gaan in vergelijk met vorig jaar, leggen we Max voor. "Van dit jaar had ik eigenlijk iets meer verwacht. Er wordt altijd gezegd dat het tweede jaar in een klasse makkelijker is, maar ik vond mijn debuutjaar in de internationale KF3-klasse beter. Ik heb dit jaar veel pech gehad en ook een wedstrijd niet kunnen rijden door die ribblessure. Vandaar dat ik dolblij ben met dit kampioenschap."


Max Verstappen, WSK Euro Series KF3-kampioen!

Uitslagen (zondag) van de 4e ronde van de WSK Euro Series 2011 (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (A-D)
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale
Eindstand WSK Euro Series 2011 KF3

Niels Hendrix