scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max op Zuera weer ouderwets snel

Gepubliceerd op 29 juli 2011 door Niels Hendrix

Nog geen week na het CIK-FIA KF3 European Championship dat voor Max minder goed verliep dan gehoopt, zit Verstappen junior alweer stevig in het zadel bij de vrije trainingen voor de WSK Euro Series. Opnieuw is het circuit in Zuera, net als het afgelopen weekeinde, het toneel voor een zinderende strijd tussen de internationale kartklasses van de WSK Euro Series. Vandaag werd er het programma van vrije trainingen afgewerkt, waarbij Max vijf keer gedurende vijftien minuten de kans kreeg om zijn snelheid en juiste afstellingen van de kart te vinden.
Max liet de vijf kansen geen van allen onbenut en gedurende deze dag werd de rest van het veld er even aan herinnerd dat met een Verstappen, ongeacht de leeftijd, terdege rekening dient te worden gehouden.

Het begon allemaal al tijdens de eerste vrije training, die al om half negen vanochtend van start ging. Max had vrij snel het ritme te pakken en er hoefde dan ook niet lang gewacht te worden voor de snelste rondetijd voor deze training op naam van de ontketende zoon van Verstappen senior kon worden bijgetekend. Met een zeer respectabele 1:01.622s bleef Max zijn concurrenten ruim voor en deze tijd werd tot het eind van deze sessie niet meer verbeterd.


Max heeft er zin in en noteert hele snelle tijden

Was de eerste vrije training al snel, de tweede was het allemaal nog even sneller. De baan was optimaal en de grip perfect. Dit gold ook voor de overige deelnemers en dus moest Max het nu ondanks een 1:01.375s doen met een toch nog goede zesde tijd. Dat het allemaal dicht op elkaar zat, bleek wel uit het feit dat de snelste tijd van deze training slechts 0,196 seconden sneller lag dan de tijd die Max wist neer te zetten. Het geeft aan dat het voor Max alles behalve eenvoudig is om steeds maar weer de snelste te kunnen zijn. De competitie is zwaar en een klein stuurfoutje leidt al tot verlies van meerdere plaatsen in het eindresultaat.

Bij de derde vrije training zag Max kans een keurige tweede tijd neer te zetten. Met slechts 0,112 seconde achterstand kam hij met 1:01.624s over de streep. Bij de vierde vrije training rijdt Max opnieuw een fraaie 1:01.624s, exact dezelfde tijd als bij de derde training. Nu is deze prestatie echter goed voor de aller-snelste tijd van de vierde training en hiermee toont Max aan dat hij naast heel snel ook stabiel is. En die stabiliteit is tot op heden altijd zijn succes gebleken. Max is zelfs drie tienden van een seconden sneller dan Matthew Graham die als tweede wordt genoteerd voor deze sessie.


Hoge snelheden, veel grip en een ontketende Verstappen junior zorgen voor spectaculaire beelden op Zuera

De dag wordt tenslotte besloten met een vijfde vrije training. Max is iets minder snel en met een toch nog altijd respectabele 1:02.059s is hij nog geen tiende seconde langzamer dan Esteban Ocon, die met 1:01.979s de vijfde vrije training op zijn naam zet. Max eindigt als vijfde.

Zaterdag zal na de warming-up beginnen met de kwalificatie tijdtrainingen. In deze trainingen wordt bepaald wie in welke groep en op welke startpositie tijdens de kwalificatie series van start mag gaan, zodat op dit moment nog onbekend is op welke tijdstippen Max zijn kwalificaties mag gaan rijden. De eerste kwalificatie tijdtraining staat voor 9.30 uur op het programma, direct na de warming-up sessie om 8.37 uur.

Ron Lem