scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max weer fit maar moeizame eerste trainingen in Zuera

Gepubliceerd op 21 juli 2011 door Niels Hendrix

Max Verstappen is samen met zijn begeleider en monteur Jos neergestreken in Zuera, dat in het noorden van Spanje ligt. Daar rijdt de CRG-fabriekscoureur komend weekend de finaleronde van het CIK-FIA European Championship in de klasse KF3. Een week later staat in dezelfde plaats de vierde en laatste ronde van de WSK Euro Series op het programma, dus Max heeft twee belangrijke weken voor de boeg.
Max mag aan de finaleronde van dit Europees kampioenschap meedoen, nadat hij zich op 1 mei tijdens de CIK-FIA North European Trophy verzekerd had van een plaats bij de beste 34. Die race op het PF International Circuit in Groot-Brittannië gold namelijk als kwalificatieronde.

Het is inmiddels vier weken geleden dat Max voor het laatst in actie kwam. Dat was tijdens de WSK Euro Series race op La Conca, waar Verstappen junior het circuit al op zaterdag verliet en met een een pijnlijke ribblessure onverrichter zake en teleurgesteld huiswaarts keerde.
Vanzelfsprekend zijn in de tussentijd alle mogelijk denkbare manieren aangewend om van deze kwetsuur af te komen. In het ziekenhuis werd een sportarts geraadpleegd en er is veelvuldig gewerkt met de fysiotherapeut.


In Spanje is het met 27 graden en volop zon wél zomer...


Max met zijn oude ribbeschermer (archieffoto)

"We hebben er alles aan gedaan, vooral Max zelf", aldus Jos. "Ook naast die behandelingen van de artsen. Max rijdt nu bijvoorbeeld met een nieuwe ribbeschermer en een ander stoeltje. Ook heeft Max veel aan duurtraining gedaan om zodoende de spieren om de rib heen sterker te krijgen. Dat was nodig omdat hij afgelopen jaar een behoorlijke groeispurt heeft doorgemaakt. Maar we hebben het voorzichtig aan gedaan met trainen, want we willen een overbelasting voorkomen." En heeft het zijn vruchten afgeworpen? "Ja, Max is weer fit. Hij heeft geen last meer van zijn ribben. Dat is positief!"

Op donderdag werden als opwarmer voor het CIK-FIA European Championship weekend de eerste vrije trainingen verreden. Onder de Spaanse zon kwam Max in de twee getimede sessies 0.331s respectievelijk 0.457s tekort voor de snelste tijd, hetgeen een negende en zeventiende plaats opleverde.
"Het ging niet goed vandaag", licht Jos toe. "Ik snap er niks van. Het kwam er vandaag gewoon niet uit. Iedere keer als Max de bocht in gaat, begint de kart aan de achterkant te glijden. Dat is hetzelfde probleem als we tijdens de finale op het PF International Circuit hadden. We hebben al het denkbare veranderd, maar dat maakte geen verschil. Het kan best zijn – en dat hoop ik ook – dat we banden hadden die niet goed zijn. We hebben vandaag op één set banden gereden en voor morgen hebben we een nieuwe set. Hopelijk treffen we dan goede banden, want het kan niet zo zijn dat Max bijna een halve seconde te langzaam is."

Vrijdag staan er drie vrije trainingen op het programma voordat aan het eind van de middag de kwalificatie tijdtraining is. Op zaterdag worden alle kwalificatie series verreden en op zondag zijn tenslotte de prefinale en de finale, die de uiteindelijke kampioen bepaalt.

Uitslagen (donderdag) van het CIK-FIA European Championship (klasse KF3):
Uitslag van de eerste vrije training
Uitslag van de tweede vrije training

Niels Hendrix