"> Kritiek op Hamilton overdreven - Verstappen.nl

Kritiek op Hamilton overdreven

Gepubliceerd op 15 juni 2011 door Niels Hendrix

Als een filmschrijver een script had ingediend zoals de GP van Canada 2011 verlopen is, zou dat geheid zijn afgeserveerd als een fantasieverhaal. Hetzelfde gaat op voor de 24 Uur van Le Mans, want ook die race stond bol van de actie en bleef spannend tot aan het vallen van de vlag. Als coureur en als liefhebber van autosport heeft Jos beide races gevolgd. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 16 juni te lezen is.

"We hebben een prachtig autosportweekeinde achter de rug. De Grand Prix van Canada mondde uit in een enorm spektakelstuk, met Jenson Button als mooie winnaar. Daarnaast heb ik ook de 24 Uur van Le Mans in de gaten gehouden. Dat blijft een waanzinnig evenement. Ik had zelf best willen deelnemen, maar dan wel met een goede auto. Anders blijf ik liever thuis. Er is even sprake van geweest dat ik voor Aston Martin zou gaan rijden. Achteraf gezien ben ik blij dat dat niet is doorgegaan, want beide LMP1-bolides van Aston Martin vielen heel snel uit vanwege technische problemen. Zoiets heb ik nooit eerder gezien.

De megaklappers van de Audi-coureurs Allan McNish en Mike Rockenfeller zijn mij natuurlijk ook bijgebleven. Direct na de crash van McNish werd ik geroepen door mijn zoon, die alles volgt wat met autoracen te maken heeft. Max zag het ongeluk live op televisie gebeuren. In mijn ogen was het een race-incident. McNish, toch een zeer ervaren rijder, was misschien te overmoedig, maar die Ferrari-coureur had ook beter moeten opletten. En tijdens de 24 Uur van Le Mans heb je ook gewoon een beetje geluk nodig. Daarover hadden de officials en fotografen achter de vangrail in elk geval niets te klagen. Het scheelde niet veel of de auto van McNish was over de bandenstapels gevlogen.
Bij de crash van Rockenfeller kon je het enorme snelheidsverschil tussen de LMP1 en de rest van het veld goed zien. Dat is de charme van Le Mans, maar het houdt ook in dat je als coureur iets extra's in je mars moet hebben. Normaal gesproken heeft iemand als McNish dat zeker, al ging het ditmaal dus helemaal mis voor hem. Maar ook dat hoort bij Le Mans. Het was mooi dat uiteindelijk de enige overgebleven Audi won.


McNish klimt heelhuids uit wat ooit een Audi R18 TDI was

De zege van Button in Montreal was eveneens verdiend. De kritiek die op zijn teamgenoot Lewis Hamilton is losgebarsten, vind ik overdreven. Hij heeft twee ongelukkige races gereden, maar elk incident moet wel apart worden bekeken. In Monaco heeft hij iets stoms gedaan. Felipe Massa viel uit door zijn toedoen en zijn uitspraken naderhand ("Zoeken de stewards me omdat ik zwart ben?") waren ook niet handig. De botsing met Button, afgelopen zondag, was echter niet Hamiltons fout. Ik begreep zijn inhaalpoging wel. Button had meer ruimte kunnen geven.
Dat Emerson Fittipaldi, nota bene een van de stewards bij de GP van Canada, voor de race al hard uithaalde naar Hamilton ("Hij is té agressief op het circuit"), was ongepast. Fittipaldi had dat hooguit intern bespreekbaar kunnen maken. Ondanks alle commotie blijft Hamilton een goede coureur. Hij moet zijn hoofd nu leegmaken en het geluk weer aan zijn zijde krijgen. Dan zal hij weer snel goede prestaties neerzetten.

Intussen laaien de geruchten op dat Hamilton een overstap naar Red Bull overweegt. Het management van Hamilton ontkent overigens met klem dat Hamilton van plan is bij McLaren te vertrekken. Eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat hij snel weggaat bij de Britse renstal, want Hamilton is een echte McLaren-jongen. Bij Red Bull zou hij bovendien teamgenoot van Vettel worden. De Duitser zit er al een tijdje, heeft veel succes en geniet het volste vertrouwen binnen het team. Ik weet daarom niet of een overstap naar Red Bull wel zo verstandig zou zijn voor Hamilton."

Niels Hendrix