Le Mans 2011 gaat nu echt van start

Gepubliceerd op 11 juni 2011 door Ron Lem

Na een week vol evenementen en de kwalificaties is het dan zover, de dag van de eigenlijke race is aangebroken. Zaterdag om 15.00 uur zullen alle deelnemende wagens aan de start verschijnen om het gedurende de daarop volgende 24 uur tegen elkaar op te nemen in een strijd die niet alleen gaat om de snelste rondes neerzetten, maar ook om uithoudingsvermogen. Uiteraard is de uiteindelijke winnaar diegene die als eerste de finish weet te behalen op zondag om 15.00 uur. Maar voor het zover is, zullen materieel en rijders het zwaar te verduren krijgen.

De dag wordt al vroeg begonnen door de teams met een warming-up. De wagens rijden om 9.00 uur al over de baan, de teams zijn druk met de laatste voorbereidingen en er wordt veel geoefend met pitstops. De laatste afstellingen worden gemaakt, de wagens worden getest want alles moet kloppen voor de race. Intussen stroomt het publiek binnen, voor zover dat niet al aanwezig was op één van de vele campings op en rond het immense terrein van het circuit. Van slapen zal niet veel gekomen zijn, er is flink feest gevierd vannacht getuige de enorme massa lege flesjes, chipszakken en ander afval dat de wegen op en rond het circuit vervuild heeft. Met man en macht is men bezig deze rommel op te ruimen voor de grote stroom publiek op gang komt.


De wagen van Jan Lammers wordt nog even onder handen genomen

Le Mans is een begrip in de wereld van de internationale autosport. Het is al in 1923 dat de eerste race op het Circuit de la Sarthe wordt verreden. De naam komt van de door het gebied stromende riviertje La Sarthe, waar de plaats Le Mans aan ligt. De opzet van de race is van meet af aan een duurproef geweest. Wie in 24 uur tijd de meeste rondes maakt, zal de race winnen. De 24 Uur van Le Mans is de oudste en grootste race ter wereld voor sportwagens. Samen met de Grand Prix van Monaco en de Indianapolis 500 mag de race zich scharen tot het rijtje van drie beroemdste ter wereld. Er komen zo'n 250.000 toeschouwers op af, er zijn 3000 journalisten aanwezig en bijna 200 miljoen mensen volgen de race op tv. In totaal rijdt de winnaar bijna 5000 kilometer op het 13,65 kilometer lange circuit. Het evenement geldt dan ook nog eens als het grootste sportevenement in Europa.

Ook de Verstappen Info Page is dit jaar aanwezig, en zal net als voorgaande jaren de komende bijna 40 uren regelmatige updates verzorgen rechtstreeks vanaf het circuit, waarbij uiteraard ook veel fotomateriaal wordt verzorgd.

Ron Lem