scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Audi pakt de voorlopige pole

Gepubliceerd op 09 juni 2011 door Ron Lem

Donderdag om zeven uur s' avonds is het dan zover. Onder grootse belangstelling gaat de eerste kwalificatie sessie op Le Mans van start. Dit moment is markant, omdat vanaf nu alles wat de teams presteren kan leiden tot de uiteindelijke zege van de 24-uursrace die zaterdag om 15.00 uur van start zal gaan. Om dit tot uiting te brengen werd vooraf een aantal rondes gereden in een Le Mans Peugeot die in 1991 de befaamde race wist te winnen. Terwijl de zon de einder opzoekt, rijdt deze wagen onder luid gejuich enkele ronden over het unieke circuit, waarna de kwalificatie sessie van start kan gaan.

Nu de resultaten meetellen, zetten alle teams hun beste beentje voor. De ene na de andere snelle ronde wordt verreden en het is duidelijk dat de strijd om de pole positie opnieuw zal gaan tussen Peugeot en Audi, maar ook bij de overige teams is het alles of niets om de concurrentie op eigen niveau te kunnen verslaan.

De strijd om pole positie tussen Peugeot en Audi wordt door de Fransen afgetrapt als Frank Montagny de 908 als snelste het circuit rond rijdt. Natuurlijk laat het Duitse team dat niet op zich zitten en wanneer het eerste uur van de twee uur durende kwalificatie sessie verstreken is, noteert Romain Dumas de snelste tijd. Maar Audi kan nog sneller en dat demonstreert Allan McNish door de #3 R18 op de eerste positie te zetten. Er staan op dat moment nog 24 minuten op de klok en Peugeot zint op revanche.


Fassler brengt de Audi #2 naar de voorlopige pole positie


Jan Lammers en de hybride Hope Racing staan voorlopig 24e

Stephane Sarrazin zet de poletijd nog scherper met een 3:26.3s. Maar nog geen minuut later gaat zijn collega Marc Gené in de #7 Peugeot de #8 voorbij. Hoe hard Peugeot blijft pushen blijkt als deze laatste auto vlak daarna binnen enkele minuten twee maal spint. Toch lukt het Sarrazin om de #8 weer in het juiste spoor te krijgen en in de laatste minuten pakt hij de voorlopige pole terug. Maar niet voor lang, want Marcel Fassler komt in de slotminuut met de #2 Audi als allersnelste onder het zwart/wit geblokt door. Zijn tijd is een 3:25.961 en daarmee laat hij Peugeot #8 en #7 op twee en drie tienden achter zich.

De #3 en #1 Audi's pakken de vierde plek en vijfde plekken. Daarna volgt de derde fabrieks-Peugeot (#9). Team Oreca Matmut bezet wederom P7 met haar Peugeot 908 HDI FAP. Zo is ook Pescarolo weer achtste en de snelste benzine-auto. Net als dat Rebellion Racing #12 met het trio Bleekemolen/Prost/Jani achter het stuurwiel weer negende wordt.


Ook Lotus Jetalliance had motorproblemen

Ook deze twee uren liet Le Mans zien hoe veeleisend het circuit is. Nadat de #56 BMW Motorsport al vroeg in de sessie met een enorme rookpluim uit het achteronder het circuit rondgaat, crash Andy Priaulx hard in de Ford chicane als hij over kiezels wegglijdt. De AMR-One blijft voortborduren op haar pechreeks. Na een spin in de Ford chicane moet de achtervleugel van de Aston Martin Racing LMP1 vervangen worden. Even daarna ontstaat er een brandje juist wanneer de AMR-One voor een standaard controle bij de ACO geroepen wordt. Terwijl de auto op de weegbrug staat, worstelen de marshalls met de brandblusser. Het blijkt lastig de veiligheidspin uit het apparaat te krijgen...

Voor dit moment staat Audi dus op de voorlopige pole positie. Maar in de laatste twee uur van donderdag (van 22.00 uur tot middernacht) staat de laatste kwalificatie sessie op het programma. De verwachting is dat de tijden dan nog iets scherper gesteld kunnen worden, maar dat blijft altijd afwachten.

Klik hier voor de uitslag van de eerste kwalificatie op donderdag

Ron Lem & Niels Hendrix