Audi rapste in vrije training op woensdag op Le Mans

Gepubliceerd op 08 juni 2011 door Niels Hendrix

Eindelijk is het zover dat de 56 deelnemende teams aan de 24 Uur van Le Mans hun bolides het legendarische asfalt van Circuit de la Sarthe op mogen sturen. Hoewel de eerste sessie op papier slechts een vrije training betreft, waarvan alle teams roepen weinig belang te hechten aan rondetijden, betreft het wel degelijk de eerste serieuze krachtmeting. Alleen al in dat opzicht zullen ze stuk voor stuk hun beste beentje voor zetten.
De vier uur durende vrije training die om vier uur in de middag aanving, kende prima weersomstandigheden met een temperatuur van tegen de twintig graden, bewolking en een aardig windje. Maar het bleef bovenal droog.

Aan het eind van de rit bleek Audi met haar #1 R18 TDI, dankzij een vliegende ronde van Mike Rockenfeller, de snelste op het ruim dertien kilometer lange circuit. Hij bleef zijn collega-auto #2 drie tienden voor. Peugeot bezette met de 908 de derde en vierde plaatsen op vijf en zeven tienden afstand. Verstoppertje spelen, was er dus niet bij voor beide giganten in de LMP1 klasse.


Audi deelt de eerste klap uit aan Peugeot


Jan Lammers blokkeert een wiel

Het reeds aanwezig publiek maakte dankbaar gebruik van de vandaag vrijelijk toegankelijke tribunes. Toen de training een goed uur onderweg was, werden de toeschouwers bij de Porsche curves opgeschrikt door een crash van de #76 IMSA Matmut Porsche. De 911 RSR ging hard de bandenstapels in hetgeen de sessie voor een kwartier stil legde, zodat de bandenstapels gerepareerd konden worden.

Maar daar bleef het niet bij. Op het nog maagdelijke en dus stoffige asfalt waren talrijke spins te noteren. De uitloopstroken en het grind werden meermaals benut om de grenzen op te zoeken. De nodige kinderziektes waren er ook. Lekke banden, een brandje, elektrische problemen, een gebroken ophanging, waterlek of gebroken bodywork. Ook dat hoort allemaal bij zo'n vrije training.

Al vrij snel werd de 3.30 minuten grens doorbroken en uiteindelijk was een ronde van 3:27.986s genoeg voor de snelste tijd. Peugeot en Audi wisselden daarbij in het laatste half uur stuivertje om de eerste plaats. Na de zes fabrieksauto's van de gedoodverfde favorieten vinden we de één jaar oude Peugeot 908 HDI-FAP van Oreca Matmut op de zevende plek. De eerste benzine-aangedreven LMP1 staat daar direct achter, de Pescarolo Judd.


De AMR-One moet nog op stoom komen

Aston Martin's nieuwe auto, de AMR-One, mist nog pure snelheid. Hoewel de coureurs lieten weten dat de stabiliteit per ronde beter wordt, bleef de rondetijd van de #007 op een 3:46.299s steken. De AMR-One #009 kwam niet verder dan elf ronden, toen noodgedwongen de pit opgezocht moest worden vanwege een olielek.

Kijkend naar onze landgenoten in de hoogste klasse van de prototypes dan vinden we Jeroen Bleekemolen in de Rebellion Racing auto op de negende plaats en Jan Lammers in de hybride Hope Oreca op de 23e plaats terug.

Klik hier voor de uitslag van de vrije training op woensdag

Niels Hendrix