GP van Bahrein ondanks tumult terug op de F1-kalender

Gepubliceerd op 03 juni 2011 door Niels Hendrix

De Grand Prix van Bahrein zal dit jaar alsnog verreden worden. Tenminste, als het aan de FIA ligt. Die heeft namelijk besloten om de race terug op de kalender te zetten en wel op 30 oktober, de datum dat de GP van India plaats zou vinden. Deze race is weer naar achteren verschoven. Het is een opmerkelijke beslissing, omdat de politieke onrust in Bahrein nog altijd onverminderd voort lijkt te duren. De regering beweert anders dan de berichten die vanuit het strikt gesloten land toch de Westerse wereld weten te bereiken.

Bahrein stond als seizoensopener voor 2011 op de kalender, maar werd in februari al afgeblazen vanwege de ontvlambare situatie in het land. Op het besluit van de FIA werd door officials in Bahrein via social media al afkeurend gereageerd. Het is daarnaast nog maar zeer de vraag hoe de Formule 1 teams op dit bericht zullen reageren.

Wanneer de Indiase GP verreden gaat worden, is nog ongewis. Het staat wel vast dat dit de laatste GP van het seizoen 2011 zal worden. De datum van 4 of 11 december ligt voor de hand. Het is sinds 1963 niet meer voorgekomen dat een seizoen zo lang geduurd heeft.
Eerder deze week liet Mercedes GP teambaas Ross Brawn nog weten aan Bernie Ecclestone dat een race op 11 december onacceptabel zou zijn, mede vanwege het feit dat het personeel dan feitelijk het hele jaar rond moet werken.

Niels Hendrix