scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel wint chaotisch Monaco

Gepubliceerd op 29 mei 2011 door Niels Hendrix

Sebastian Vettel heeft zijn voorsprong in het Formule 1 wereldkampioenschap verder vergroot door een risicovolle overwinning in een chaotische Grand Prix van Monaco, die met een rode vlag met nog zes ronden te gaan onderbroken werd na een crash met o.a. Vitaly Petrov.
De Red Bull coureur liet de kans om halverwege de race tijdens een safety car periode een pitstop te maken voorbij gaan en reed tegen alle verwachtingen in maar liefst 56 ronden op het superzachte rubber. Daarmee won hij een positie ten opzichte van de leider tot op dat moment, Jenson Button.

Dat was de sleutel tot de overwinning van Vettel, die toen de rode vlag uithing voor ging aan Fernando Alonso en Button, die naar de derde plaats was teruggevallen na zijn pitstop vlak voordat de safety car de baan op kwam. Bij de herstart stond iedereen weer op vers rubber en uiteindelijk finishte Vettel 1,1 seconden voor Alonso, die op zijn beurt op een gelijke afstand voor Button eindigde.


Alonso kon Vettel volgen maar kwam er nooit voorbij

De "sprintrace" over zes ronden naar aanleiding van de rode vlag, was het gevolg van een crash waarbij Petrov, Jaime Alguersuari en Lewis Hamilton betrokken waren. De aanstichters waren Pastor Maldonado en Adrian Sutil, die voor de zesde plaats aan het vechten waren. Sutil, die op een één-stop-strategie stond, lag lange tijd vierde maar verloor plaatsen op zijn oude banden. Hij raakte de muur en met een lekke rechterachterband bracht hij Alguersuari in problemen. Die probeerde de Force India te ontwijken en reed zijn Toro Rosso achterop de McLaren van Hamilton.
Alguersuari ging daarna de vangrail van Monaco in en nam daarbij Petrov mee. Met nog zes ronden te gaan, bracht dat de race tot een stop, want Petrov had medische hulp gevraagd bij het verlaten van zijn Renault. Gelukkig hield hij geen verwondingen over aan het ongeluk.

Vlak voor de rode vlag was er echter een geweldige strijd tussen de top drie losgebarsten op het stratencircuit. Ondanks de verschillende pitstopstrategieën, mede veroorzaakt door het al dan niet gebruik maken van de safety car periode halverwege de race, reden Vettel, Alonso en Button als aan een touwtje. Button, die al twee stops had gemaakt en op het meest verse rubber stond, was op dat moment duidelijk de snellere van de drie. Doordat er bij de herstart door iedereen nieuw rubber gemonteerd mocht worden, waarvan vooral Vettel profiteerde, was de strijd met de nog zes resterende ronden helaas al gestreden.

Mark Webber finishte als vierde, ondanks dat hij na zijn eerste stop – waar het Red Bull team maar liefst vijftien seconden voor nodig had – terugviel naar de veertiende plaats. Doordat de Australiër op een "tweestopper" stond, had hij gedurende de tweede helft van de race beter rubber dan de auto's om hem heen en kon hij zo Kamui Kobayashi, Sutil, Petrov en Maldonado in de laatste vijftien ronden inhalen.
Kobayashi liet de vierde plaats uit handen glippen toen hij met nog twee ronden te gaan de chicane miste, maar scoorde desondanks het beste resultaat uit zijn F1-carrière. Maldonado reed een sterke race en was op weg naar de zesde plaats, totdat hij bij St. Devote na een touche met Hamilton crashte.


Na de crash van Massa is de bandafdruk van Hamilton op de sidepot nog zichtbaar

Hamilton, die een beschadigde achtervleugel opliep bij het Alguersuari/Petrov incident, pakte de zevende plaats, nadat zijn monteurs de vleugel gerepareerd hadden toen de race stil lag. De race was frustrerend voor de Brit. In de eerste ronde werd hij bij de Loews hairpin gepasseerd door de slecht gestarte Mercedes van Michael Schumacher, waarna Hamilton veel tijd verloor omdat de banden van de Duitser hard achteruit gingen. Toen hij de zevenvoudig wereldkampioen eindelijk voorbij was bij St. Devote, kon hij achteraan aansluiten in het treintje achter Sutil, die de vierde plaats bezette.
Daarna volgde er in de 34e ronde een incident waarbij Hamilton Massa voorbij wilde bij Loews. De twee kemphanen reden elkaar daarbij in de wielen, hetgeen schade opleverde. De Ferrari coureur ging in dezelfde ronde in de tunnel tegen de vangrail aan en lag eruit. Hamilton kon door, maar kreeg wel een drive-through penalty aan zijn broek.

Hamilton finishte uiteindelijk als zesde, voor de op een ronde gezette Sutil, de Renault van Nick Heidfeld, Rubens Barrichello (Williams) en Sebastien Buemi (Toro Rosso).
Schumacher haalde de finish niet, omdat zijn Mercedes halt hield voor de neus van Alonso juist op het moment dat de safety car de baan op kwam als gevolg van de crash van Massa. Timo Glock was de enige andere uitvaller. De rechter achterwielophanging van de Virgin had het halverwege de race begeven.

Al met al was de GP in het Monegaskische staatje een enerverende doch chaotische race. Door het stilleggen van de wedstrijd eindigde de losgebarsten strijd tussen Vettel, Alonso en Button daarbij helaas in een anticlimax. En alle safety cars en rode vlaggen ten spijt lijkt er niets of niemand in staat om Vettel te stoppen in zijn race naar zijn tweede wereldtitel.


Vettel kust zijn Kinky Kylie, zoals hij z'n auto liefkozend noemt

De uitslag van de GP van Monaco:

   Nr Coureur             Team                     Tijd 
 1  1 Sebastian Vettel    RBR-Renault           78 2:09:38.373 
 2  5 Fernando Alonso     Ferrari               78 +1.1 secs 
 3  4 Jenson Button       McLaren-Mercedes      78 +2.3 secs 
 4  2 Mark Webber         RBR-Renault           78 +23.1 secs 
 5 16 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari        78 +26.9 secs 
 6  3 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      78 +27.2 secs 
 7 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  77 +1 Lap 
 8  9 Nick Heidfeld       Renault               77 +1 Lap 
 9 11 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     77 +1 Lap 
10 18 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           77 +1 Lap 
11  8 Nico Rosberg        Mercedes              76 +2 Lap 
12 15 Paul di Resta       Force India-Mercedes  76 +2 Lap 
13 21 Jarno Trulli        Lotus-Renault         76 +2 Lap 
14 20 Heikki Kovalainen   Lotus-Renault         76 +2 Lap 
15 25 Jerome d'Ambrosio   Virgin-Cosworth       75 +3 Lap 
16 23 Vitantonio Liuzzi   HRT-Cosworth          75 +3 Lap 
17 22 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth          74 +4 Lap 
18 12 Pastor Maldonado    Williams-Cosworth     73 +5 Lap 
-- 10 Vitaly Petrov       Renault               67 Accident 
-- 19 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           66 Accident 
--  6 Felipe Massa        Ferrari               32 Accident 
--  7 Michael Schumacher  Mercedes              32 +46 Laps 
-- 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       30 +48 Laps 
-- 17 Sergio Perez        Sauber-Ferrari           DNS

Niels Hendrix