scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Vettel zegeviert in Istanbul in Red Bull een-tweetje

Gepubliceerd op 08 mei 2011 door Geert van Dijk

De Formule 1 Grand Prix van Turkije is gewonnen door Sebastian Vettel. De tweede en derde positie zijn ingenomen door achtereenvolgens Vettels teamgenoot Webber en de Spanjaard Alonso.

Na een voor Vettel moeizaam verlopen vrije training - de Duitser kwam in de regen op het kunstgras terecht en parkeerde vervolgens zijn auto in de vangrail - wist hij zaterdag tijdens de kwalificatie toch de pole positie voor zich op te eisen. Al tijdens deze kwalificatie zette hij de race naar zijn hand, want hij gebruikte hierbij één setje banden minder dan de concurrentie. Hierdoor had hij een setje verse banden extra ter beschikking, hetgeen dit jaar een groot voordeel blijkt te zijn.

Direct na de start verschalkte Rosberg de Australiër Webber. Het verschil in snelheid tussen beide heren was zó groot dat laatstgenoemde stil leek te staan. Ook Hamilton probeerde de Red Bull coureur te passeren. Dit leverde voor de Brit niet het gewenste resultaat op, integendeel, hij reed niet op de ideale lijn en verloor een aantal posities.
In de tweede ronde maakte Schumacher een fout. De Duitser, die sinds zijn comeback niet kan imponeren, werd ingehaald door Petrov. Bij deze actie weigerde Schumacher zijn plek op te geven, waardoor een aanrijding onvermijdelijk was. De Mercedes moest hierna in de pit voorzien worden van een nieuwe neus en de Duitser reed de rest van de wedstrijd achter de feiten aan.

De race liet – dankzij het dit seizoen nieuw geïntroduceerde DRS en het teruggekeerde KERS - meer mooie gevechten zien. Hamilton en Button knokten een aantal ronden voor een positie. De heren lieten hierbij zien dat je ook goed naast elkaar over het circuit kunt rijden. Andere coureurs volgden dit voorbeeld. Bij een gevecht tussen Heidfeld en teamgenoot Petrov raakten de wielen elkaar meerdere malen. Iets later in de race zagen we een spectaculaire strijd tussen Button en Massa. Als de Braziliaan ingehaald is, blokkeren zijn wielen en hij heeft al zijn kunde nodig om de auto op de baan te houden.


Massa en Rosberg naast elkaar de bochten door

Ook in de pit werd menige strijd gestreden. Bij een van de vele pitstops – de meeste coureurs maakten er vier – kwam Massa vóór Hamilton de pit in. Het was echter de laatstgenoemde die de pitstraat als eerste wist te verlaten. Toen in ronde vijfendertig Hamilton wederom de pitstraat opzocht, kostte deze pitstop hem bijna een goede klassering. Het monteren van de wielmoer op het rechtervoorwiel lukte in eerste instantie niet. Na een tweede poging zat ook dit wiel weer goed vast en kon de Brit zijn race vervolgen. Een laatste incident vond plaats toen Massa met zijn banden in de lucht stond. Kennelijk bleef de koppeling hangen waardoor het rechterachterwiel bleef draaien. Een trap op de rem loste dit probleem op, waarna ook dit wiel gewisseld kon worden.

Zoals we al eerder gezien hebben dit jaar, zat ook bij deze race het venijn in de staart. Met nog zeven ronden te gaan was het gevecht om de tweede positie in de race tussen Alonso en Webber nog in volle gang. De heren gingen zij aan zij een aantal bochten door. Na het passeren van de start-finish lijn was het de Australiër die definitief de tweede positie voor zich opeiste. Drie ronden later was het aan Massa, Alguersuari en Schumacher om de aandacht op zich te vestigen. De drie heren reden twee bochten naast elkaar, waarbij uiteindelijk Massa de beide concurrenten wist te verschalken en de elfde positie voor zich opeiste. De allerlaatste actie in de top van het veld kwam op naam van Rosberg. De Oostenrijker had een vers setje banden laten monteren en wist hiermee eenvoudig de op versleten banden rondrijdende Button in te halen.


Red Bull geeft Vettel vleugels

Als het zwart-wit geblokt gevlagd wordt, is het Vettel die er als eerste onderdoor rijdt. Hij wordt gevolgd door teamgenoot Webber en Ferrari coureur Alonso. Zowel Hamilton als Rosberg stellen teleur, de van een derde positie vertrokken Oostenrijker eindigt op de vijfde positie. De Brit doet het met een vierde positie beter. Hij komt echter een respectabele 40 seconden later over de finish dan de winnaar.

De uitslag van de GP van Turkije:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  1 Sebastian Vettel    RBR-Renault           58 -
 2  2 Mark Webber         RBR-Renault           58 +8.8  secs
 3  5 Fernando Alonso     Ferrari               58 +10.0 secs
 4  3 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      58 +40.2 secs
 5  8 Nico Rosberg        Mercedes              58 +47.5 secs
 6  4 Jenson Button       McLaren-Mercedes      58 +59.4 secs
 7  9 Nick Heidfeld       Renault               58 +60.8 secs
 8 10 Vitaly Petrov       Renault               58 +68.1 secs
 9 18 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           58 +69.3 secs
10 16 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari        58 +78.0 secs
11  6 Felipe Massa        Ferrari               58 +79.8 secs
12  7 Michael Schumacher  Mercedes              58 +85.4 secs
13 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  57 +1 Lap
14 17 Sergio Perez        Sauber-Ferrari        57 +1 Lap
15 11 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     57 +1 Lap
16 19 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           57 +1 Lap
17 12 Pastor Maldonado    Williams-Cosworth     57 +1 Lap
18 21 Jarno Trulli        Lotus-Renault         57 +1 Lap
19 20 Heikki Kovalainen   Lotus-Renault         56 +2 Laps
20 25 Jerome d'Ambrosio   Virgin-Cosworth       56 +2 Laps
21 22 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth          55 +3 Laps
22 23 Vitantonio Liuzzi   HRT-Cosworth          53 +5 Laps
-- 15 Paul di Resta       Force India-Mercedes  44 +14 Laps
-- 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth        0 Gearbox 

Geert van Dijk