scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Na de race spraken we Jos die ondanks de uitval...

Gepubliceerd op 30 augustus 1998 door Eric Berendsen

Na de race spraken we Jos die ondanks de uitval toch positief bleef. "Ik maakte twee maal een perfecte start mee waarbij ik in beide gevallen totaal geen wielspin had. Na de eerste start had ik er al een stuk of drie ingehaald, waarna ik in de chaos op de baan belandde. Ik kon de problemen goed ontwijken tot het moment dat ik van achter werd aangetikt. Ook toen hield ik de wagen onder controle, maar kreeg helaas wel te maken met een klapband tijdens die touche. Het gevolg van die klapband en de lange ronde welke moest worden afgelegd was dat het bodywork beschadigd raakte, waardoor ik in de reserve auto moest stappen welke voor mij stond afgesteld" aldus Jos Verstappen.

Rubens Barrichello blesseerde tijdens die enorme crash zijn elleboog, maar het lijkt op zich geen ernstige blessure. Zijn elleboog is wat gezwollen maar er is niets gebroken. De blessure had ook niets te maken met het feit dat Jos in de reserve auto alsnog van start kon gaan. Vooraf was afgesproken dat de auto voor Jos klaar stond en dus stond Jos ook bij de tweede start op de grid. Zoals vermeld maakte Jos ook nu weer een schitterende start mee, Jos daarover: "Inderdaad de tweede start verliep ook perfect waardoor ik weer een aantal plaatsen kon klimmen. Echter na de eerste bocht moest ik vol in de remmen voor Mika Häkkinen die gespind was, waardoor ik de gewonnen plaatsen weer verloor".


Rubens Barrichello wordt door de marshalls geholpen na de 'grote klap'
Copyright Frits van Eldik

Jos leek in eerste instantie wat traag van start te gaan waarbij hij wat tijd verloor op Diniz en op de hielen werd gezeten door Takagi echter de reden was goed te verklaren: "we hadden de auto helemaal vol getankt tot 140 liter benzine aan toe, dus zwaarder kon hij niet zijn. Daarnaast hadden we gekozen voor de regen banden aangezien we verwachtten dat het voorlopig zou blijven regenen. Ik moet derhalve ook zeggen dat die tactiek ook goed uitpakte, aangezien ik in mijn laatste twee ronden weer sterk aan het inlopen was op Diniz, tot het moment dat de motor het begaf. Als je dan het verdere verloop van de race bekijkt, dan moet je concluderen dat 1 a 2 punten zeker mogelijk waren geweest". De tactiek van Stewart bleek inderdaad de juiste aangezien veel teams al spoedig overstapten van intermediates naar regenbanden, wat Jos ook bevestigde: "Het team heeft inderdaad op tactisch vlak laten zien dat ze de juiste beslissing hadden genomen met de volle tank en regenbanden met een korte stop in de tweede helft van de race. Volgende week dinsdag en woensdag gaan we in ieder geval weer testen met het team op het circuit van Monza" aldus Jos welke zeker niet al te zwaar teleurgesteld klonk.


Jos ontwijkt knap Mika Hakkinen
Copyright Frits van Eldik

Algemeen direkteur Paul Stewart sprak van een onfortuinlijk einde van een weekeinde vol gebeurtenissen en een race vol incidenten. "Normaal gesproken zijn dit condities waarin Rubens in staat is zich in de punten te rijden, maar zelfs hij sprak van een gevaarlijke start. Na zijn ongeluk en de blessure aan zijn arm hebben we besloten dat hij niet meer aan de start zou verschijnen. Jos deed het erg goed, de harde regen banden en de één stop strategie had zeker vruchten af kunnen werpen, helaas had ook Jos uiteindelijk geen resultaat.

Technisch direkteur Alan Jenkins maakte zich uiteindelijk vooral zorgen aangaande de materiële schade. "De jongens in de fabriek moeten nog veel werk verzetten om weer in goede conditie aan de start van de volgende grand prix te verschijnen" aldus Jenkins.

Martin Whitaker, directeur van Ford European Motorsport tot slot, was duidelijk teleurgesteld met het uitvallen van Jos. "In eerste instantie waren we bezorgd om de toestand van Rubens, maar afgezien van een fikse klap op zijn arm, lijkt hij in orde te zijn. De opgeblazen motor van Jos was reeds de tweede dit weekeinde, en dat baart ons zorgen, zeker gezien het feit dat juist de motoren de laatste tijd erg betrouwbaar waren", zo sprak Martin Whitaker.