scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Crash in laatste hairpin ontneemt Max kans op zege

Gepubliceerd op 01 mei 2011 door Richard de Klerk

Wat een groot succes leek te worden, is op het laatste moment voor Max Verstappen op een teleurstelling uitgelopen. Dit weekeinde is Max in Groot-Brittannië op het PF International circuit in Brandon voor de CIK-FIA North European Trophy, die als voorronde voor het CIK-FIA European Championship geldt. Na een aantal vlekkeloos verlopen kwalificatie series op zaterdag moest Max zondagochtend nog één kwalificatie serie volbrengen. Net als zaterdag ging dat zeer voorspoedig en al snel na de start had Max een riante voorsprong opgebouwd ten opzichte van de nummer twee, Marijn Kremers.
Gedurende de volgende tien ronden die de serie duurde, liet Max zijn koppositie niet meer gaan. Sterker nog, Max liep iedere ronde verder uit en met uiteindelijk 2,913 seconden voorsprong werd de finishlijn gepasseerd.

De vele glorieuze overwinningen in de kwalificatie series zorgden er in ieder geval al voor dat Max verzekerd is van een plaatsje in tijdens het finaleweekeind van het CIK-FIA European Championship in Spanje, eind juli in Zuera. De noodzaak om deze zondagmiddag de finale te winnen was er dus niet meer bij. Maar toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en bij de uiteindelijke finale zette Max dan ook zijn beste beentje voor om maar vooral te winnen en streed uiterst fel om de eerste positie.

Startend vanaf de pole positie was het dit keer minder eenvoudig om een voorsprong op te bouwen. Al snel bleek dat Max geduchte weerstand ondervond van de Brit Harrison Scott, die Max geen gelegenheid gaf een voorsprong op te bouwen. In de veertiende ronde zag Scott zelfs een kansje en reed Max voorbij. Na een drietal ronden vol spanning, waarbij de snelle zoon van Jos geen strobreed aan Scott toegaf, zag hij kans de situatie te herstellen en verschalkte opnieuw de eerste positie. Dat het er heet aan toeging was aan de uiterst kleine verschillen in tijden te zien. Met slechts 0,302 seconden tussen de kemphanen werd bumper aan bumper gestreden en dit resulteerde opnieuw in een inhaalactie. Scott, maar in dezelfde actie ook Olsen, zagen kans Max voorbij te gaan. Vanuit Groot-Brittannië laat Max weten: "Het was een best heftige strijd waardoor alles wat chaotisch werd en beiden kans zagen mij op een goede manier in te halen."

Met nog vijf ronden te gaan zette Max dan alles op alles om weer terug te komen aan de leiding van het KF3-veld. Met Sorensen op de hielen probeerde Max Scott weer in te halen, toen in de laatste ronde het noodlot toesloeg.


Max kan Scott niet meer ontwijken en crasht

Max vertelt: "Het was in de laatste hairpin. Ik reed vlak achter Scott en die trapte in de bocht onverwacht hard op zijn rem. Ik kon hem niet meer ontwijken en kreeg ook van achter nog iemand op mijn bumper. Ik vloog over Scott heen en dat was voor mij in ieder geval einde race." Teleurgesteld? "Ja, best wel. Het hele weekeinde ging erg goed, maar dit is dan niet wat je hoopt."

Door deze crash ziet Max geen kans meer de finishlijn te halen en wordt als uitvaller genoteerd. Ondanks dit teleurstellende einde van een prachtig weekeinde is Max verzekerd van een plaatsje in voor het CIK-FIA European Championship in Spanje. Toch is Max niet iemand om lang te treuren over gedane zaken: "We zaten na alle kwalificatie series in ieder geval bij de eerste 34 en die mogen zonder meer door naar Spanje. Dat is in ieder geval een goed resultaat van dit weekeinde", reageert Max nuchter.

Uitslagen (zondag) van de CIK-FIA North European Trophy (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (B-C)
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de finale

Ron Lem