scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max onnavolgbaar in Engeland

Gepubliceerd op 30 april 2011 door Niels Hendrix

De zaterdag op het PF International circuit in Brandon stond voor Max Verstappen in het teken van de kwalificatie series voor de CIK-FIA North European Trophy. In Groot-Brittannië is – tegelijkertijd met de South European Trophy in het Franse Varennes-sur-Allier – de voorronde voor het CIK-FIA European Championship, dat op 24 juli in Zuera in Spanje is. Max strijdt in Brandon tegen 73 andere KF3-coureurs uit Groot-Brittannië, Ierland, Polen, Tsjechië, Slowakije, België, Luxemburg, Scandinavië, Rusland en de Baltische staten.

De tweede tijd tijdens de kwalificatie tijdtraining op vrijdag betekende voor Max dat hij vandaag tijdens zijn eerste kwalificatie serie (B-D) vanaf pole positie weg mocht gaan. Al na één ronde had Max een voorsprong van acht tienden en na tien ronden bij het vallen van de vlag lag Verstappen junior bijna twee tellen voor op zijn concurrenten.
In de tweede kwalificatie serie (A-B) behield Max bij de start zijn tweede positie. Maar al in de tweede ronde werd Dennis Olsen ingehaald. Er volgde twee ronden een gele vlag situatie, waardoor de wedstrijd geneutraliseerd werd. Toen de lampen weer op groen gingen, was Max attent en ook nu wist het talent zonder problemen te winnen.

De derde kwalificatie serie (B-E) van de zaterdag schreef Max eenvoudig op zijn naam. Gestart van pole positie veegde hij de vloer aan met de rest van het veld en met een riante voorsprong van drie seconden finishte Max als eerste.
Met drie keer winst uit drie kwalificatie series dus een maximaal resultaat. Zondag rijdt Max zijn vierde en laatste kwalificatie serie. Alle series tezamen bepalen vervolgens de startpositie voor de KF3 finale.


PF International circuit van bovenaf gezien

"Het ziet er goed uit", laat Jos Verstappen ons weten vanuit Groot-Brittannië. "Tijdens de vrije trainingen zat het veld nog dicht bij elkaar en bij de kwalificatie tijdtraining ging het goed. Tijdens de twee laatste vrije trainingen op vrijdag ging het wat moeilijker. Daarom hebben we toen nog gauw een andere kart gepakt en daarna ging het beter."
"Wat Max vandaag bij de kwalificatie series laat zien, is niet normaal. Hij pakt bij de start de koppositie en heeft na de eerste ronde al direct een voorsprong, die vervolgens alleen maar groter wordt. Ik ben enorm tevreden. De CRG kart functioneert super, de Parilla motor loopt goed en Max is heel gefocust. Heel mooi om dit zo te zien."

Vorige week waren de Verstappens al op het PF International circuit om er twee dagen te testen ter voorbereiding op de North European Trophy. Jos vertelt: "Er waren hier 50 man aan het testen. We hadden verschillende karts bij ons om daaruit een keuze te maken voor dit weekend. Want tijdens zo'n raceweekend mag je niet meer dan twee karts en twee motoren gebruiken. Je beslissing moet je voor het weekend dus al nemen."

Zo naar de lay-out van het circuit kijkende, lijkt dit niet een hele technische baan. Klopt dat?
"Dit circuit is inderdaad minder uitdagend dan Portimao, Zuera of Sarno. Het is een vrij krappe baan met allemaal hairpins. Juist daarom is het moeilijk om hier een verschil te maken en des te mooier dat Max hier enorm goed gaat."
"We zijn in ieder geval geklasseerd voor de finale en daarmee door voor de finale races in Zuera in juli. De druk is er dus vanaf. Of we dit weekend eerste, tweede of derde worden, maakt niet zoveel uit. Je moet tijdens de finale een beetje geluk hebben in de tweede bocht, want daar vindt nogal eens een crash plaats. We doen ons best om te winnen, maar als dat niet lukt, is er geen man over boord."

Het programma voor de zondag ziet er voor Max als volgt uit:

Zondag 1 mei
09.45-09.55u Warming-up
11.40-12.00u Kwalificatie serie B-C
17.10-17.35u KF3 A Finale (24 ronden)

Uitslagen (zaterdag) van de CIK-FIA North European Trophy (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (B-D)
Uitslag van de kwalificatie serie (A-B)
Uitslag van de kwalificatie serie (B-E)

Niels Hendrix