scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Le Mans testdag is een groot succes geworden voor Audi

Gepubliceerd op 24 april 2011 door Ron Lem

Op Circuit de la Sarthe in Le Mans is vandaag een volledig testprogramma afgewerkt voorafgaand aan de grote race van de 24 Uur van Le Mans. Op het einde van de middag was het met name rond de derde en vierde plaats nog spannend. Audi bleek de hele dag al oppermachtig en liet concurrent Peugeot ver achter zich in de ochtendsessie.
Gedurende de middagsessie heeft Peugeot echter verbeteringen kunnen aanbrengen en leek het Franse team een tijdlang de Audi's aan te kunnen. Een uur voor het eind van de middagsessie zette Sebastien Bourdais alsnog zijn Peugeot 908 op een keurige derde plaats. Helaas bleek de Audi #2 met Lotterer achter het stuur toch net even sneller. Veel scheelde het niet, slechts 0,171 seconden. Tijdens de laatste rondes bleek de Peugeot #8 met Sazzarin achter het stuur de verrassing van de dag. Met een zeer snelle ronde verschalkte hij Lotterer met 0,191 seconden waardoor op het eindsignaal Peugeot toch nog een derde plaats mocht bezetten, achter de beide Audi's met nummers #3 en #1.

Heel veel veranderde er verder het laatste uur niet meer. De maximale rondetijden waren al gereden en veel verbeteren kon men ook niet meer op zo'n korte termijn. Het is nu de komende weken aan de teams om de verkregen gegevens te verwerken in aanpassingen in de wagens om ze nog net iets sneller te krijgen.


Audi #2 maakte het Peugeot nog lastig de derde plaats te halen

Aston Martin Racing was vandaag opvallend aanwezig. Weliswaar stonden zij met twee wagens in de pitboxen, maar de halve ochtendsessie hebben ze voorbij laten gaan terwijl ook de hele middagsessie de wagens op stal bleven. Het is niet bekend waarom dit is, maar met een 53e en 54e plaats aan het eind van de dag mag het resultaat tegenvallend worden genoemd.

Ook de hybride wagen Zytek 09H Hybrid van team Mik Corse en de Oak Pescarolo Judge viel een dergelijk lot ten deel, al konden zij met een 50e en 51e plaats genoegen nemen. Met name de hybride wagens hebben de hele dag met problemen te kampen gehad en daar zal duidelijk nog een en ander aan versleuteld moeten worden, voordat zij de 24 Uur van Le Mans zullen kunnen volbrengen.

In de LMP2 klasse is de Oreca 03-Nissan van Sygnatek Nissan de snelste wagen geworden, gevolgd door de Oreca 03-Nissan van Team Oreca Matmut. De Oreca 03-Nissan blinkt vooral uit in betrouwbaarheid bij hogere snelheid.
In de categorie FLM zijn de Oreca's van JMB racing en Genoa Racing als snelsten geëindigd.


Peugeot #8 heeft een welverdiende derde plaats veroverd in de middagsessie

Dat het evenement een succes is en leeft bij de bezoekers, blijkt wel uit het bezoekersaantal voor deze testdag. Met 24.978 bezoekers was het zelfs gezellig druk te noemen, omdat het aanwezige publiek zich vooral concentreerde rond de pitlane en finishlijn. Vanwege het karakter van testdag was de verdere entourage met attracties, kermis, merchandising en de vele stalletjes en kraampjes niet aanwezig. Desondanks lieten de bezoekers zich niet afschrikken en vermaakten zich best de gehele dag.

Klik hier voor de uitslag van de middagsessie van de officiële Le Mans testdag

Ron Lem