scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Le Mans testdag gaat zonnig en droog van start

Gepubliceerd op 24 april 2011 door Ron Lem

In het Franse Le Mans is rond 9.00 uur de officiële testdag voorafgaand aan de 24-uursrace van 2011 van start gegaan. Deze testdag is voorgaande jaren niet gehouden uit oogpunt van kostenbesparing, maar vanwege de vele gewijzigde regels zijn de wagens zoveel aangepast dat een testdag weer noodzakelijk werd geacht.

Waar in de jaren voor 2006 de testdag een week voor de eigenlijke race werd georganiseerd, is dit jaar gekozen voor een dag ruim twee maanden eerder. Zo hebben de teams ruimschoots de tijd hun wagens aan de hand van de verkregen resultaten aan te passen voor de 24 Uur van Le Mans.

Nergens ter wereld is een circuit voorhanden dat bij benadering de juiste omstandigheden kan nabootsen, die op het unieke stratencircuit met een lengte van maar liefst 13,65 kilometer gelden. Circuit de la Sarthe, zoals het circuit officieel heet, is speciaal voor deze dag afgezet en zal zodra de beide testsessies zijn afgewerkt direct weer worden opengesteld voor het gewone verkeer.


Na een nachtje regen komt de zon op boven de paddock, nog een uurtje tot de start

Hoewel het vannacht nog flink heeft geregend in Le Mans, is de baan droog als de eerste wagen, een Ferrari, de pitlane verlaat. Nog voor deze de baan half afgelegd heeft, volgen vele anderen het goede voorbeeld en onder een doorkomende zon ziet het toegestroomde publiek onder andere de beide Peugeots 908, de Audi R18 TDI, de Team Oreca Matmut Peugeot en vele andere wagens de pitlane met bulderend geweld verlaten.
Het voorprogramma van de 24 Uur van Le Mans 2011 is begonnen.

Ron Lem