Zaterdag liet Max al zien dat hij ook vanaf de zesde startpositie voor de overwinning kon strijden. Dit beeld veranderde op zondag niet. Er moest nog één race - op papier tegen de snelste tegenstanders - van de kwalificatie series verreden worden. Dit keer besloot Verstappen junior niet één van zijn superstarts te maken. Hij wachtte rustig af, verloor "> Max domineert de KF3 klasse op het circuit van Portimao - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max domineert de KF3 klasse op het circuit van Portimao

Gepubliceerd op 17 april 2011 door Niels Hendrix

Max zegevierde vandaag op het International Circuit "Portimao" gelegen bij de stad Portimao in het uiterste zuiden van Portugal. Het gehele weekend domineerde hij de KF3 klasse op zeer indrukwekkende wijze. In zowel de prefinale als de finale legde hij dan ook beslag op de eerste plaats. Dankzij dit resultaat nam hij de leidende positie in het WSK Euro Series kampioenschap over van zijn concurrenten, de Fransman Ocon en de Brit O'Keeffe. Zijn voorsprong op Ocon bedraagt maar liefst 74 punten. Max zegt hierover: "We hebben dit weekend veel punten behaald voor het kampioenschap en de concurrentie heeft er veel laten liggen."

Zaterdag liet Max al zien dat hij ook vanaf de zesde startpositie voor de overwinning kon strijden. Dit beeld veranderde op zondag niet. Er moest nog één race - op papier tegen de snelste tegenstanders - van de kwalificatie series verreden worden. Dit keer besloot Verstappen junior niet één van zijn superstarts te maken. Hij wachtte rustig af, verloor zelfs een positie en reed daarna naar de kop van het veld. Max vertelt hierover: "Tijdens de laatste kwalificatie serie kwam de coureur voor mij in de rij niet goed weg, dus toen viel de hele rij terug. Na de start lag ik op de tiende of elfde positie." Iedere ronde werden een of meer posities gewonnen door zijn concurrenten in te halen. Aan het begin van de zesde ronde haalde Max de Deen Olsen in. Met deze actie stelde hij een tweede plek veilig. De Brit Scott was op dat moment, met voor hem nog één kwalificatie serie te verrijden, de enige coureur die Max nog van een pole positie in de prefinale af kon houden. Scott benutte deze kans echter niet, zodat Max de prefinale vanaf pole mocht starten.


Max laat het veld de ideale lijn en de rempunten zien

Direct na de start van de prefinale werd Max verschalkt door oud teamgenoot Fuoco. Na vijf ronden zette hij de aanval in. Hij passeerde de Italiaan en werd als winnaar afgevlagd! De eerste 35 punten voor het kampioenschap waren binnen. Max legt uit: "Na mijn laatste kwalificatie serie begon het te regenen. Daardoor werden na mij twee series in de regen verreden. Daarna stopte het weer met regenen en droogde de baan heel snel op. We hebben de prefinale dus op een droge baan kunnen rijden. De grip was wel wat minder, omdat er rubber was weggespoeld door de regen. Ook had de kart iets minder tractie door deze omstandigheden."
De finale liet eenzelfde beeld zien, maar met een verschil, want Max stond in deze race de leiding nimmer af aan een opponent. Van start tot finish was er geen coureur die hem kon bedreigen. De voorsprong op achtervolger Fuoco werd ronde na ronde uitgebouwd. Na vier ronden bedroeg deze reeds een seconde en na twaalf ronden was de voorsprong opgelopen tot 2,142 seconden. Toen de finishvlag gevallen was, had Max de race tenslotte 2,539 seconden sneller afgelegd dan wie dan ook.


Max rijdt soeverein de finale uit op zijn CRG kart met Parilla motor

Een uitstekende prestatie in een veld waar één tiende van een seconde per ronde winst of verlies kan betekenen. Als we Max vragen hoe hij de finale ervaren heeft, vertelt hij: "Voor de finale hadden we de kart meer grip op de voorbanden gegeven. In het begin was ik een beetje aan het glijden, maar daarna sloeg ik een gaatje waardoor mijn achtervolgers niet meer konden slipstreamen op het rechte stuk en reed ik in het binnengedeelte van de baan bij ze weg."


Max voor het eerst dit jaar op het hoogste schavot

Uitslagen (zondag) van de 2e ronde van de WSK Euro Series 2011 (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie serie (A-D)
Totaaluitslag van de kwalificatie series
Uitslag van de prefinale
Uitslag van de finale
Stand WSK Euro Series 2011 KF3

Geert van Dijk