scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Hamilton wint enerverende GP

Gepubliceerd op 17 april 2011 door Niels Hendrix

Lewis Hamilton heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van Sebastian Vettel na een geweldige race tijdens de Chinese Grand Prix. De drie-stop strategie van McLaren bleek beter uit te pakken dan de tweestopper van Vettel, waardoor Hamilton tegen het einde van de race de aanval in kon zetten op de Red Bull, die op versleten rubber rondreed.
Mark Webber kende een grandioze race en sneed met zijn Red Bull als een warm mes door de boter vanaf zijn achttiende startpositie naar de derde plaats. De Australiër bleef daarmee Jenson Button (McLaren) en Nico Rosberg (Mercedes), die beiden gedurende langere perioden de race aanvoerden, voor.

Vettel begon zijn middag moeizaam met een zwakke start, waarbij beide McLarens hem voorbij kwamen en Button de leiding nam. Rosberg en de twee Ferrari's volgden op de voet gedurende de eerste stint.
Vettel wist Hamilton te verschalken en toen vlak daarna Button en Vettel voor nieuw rubber de pitstraat opzochten, reed Button pardoes bij de mannen van Red Bull in plaats van McLaren naar binnen. De Brit gaf snel weer gas maar kon niet meer voorkomen dat hij zijn plaats aan Vettel verloor. Hamilton verloor ondertussen dramatisch veel tijd op zijn opgereden banden en werd voorbij gereden door Massa.


Sergio Perez (Sauber) rijdt Adrian Sutil (Force India) van de baan

Aan het begin van de tweede stint leidde Rosberg het veld op vijf seconden voor Vettel, met Button, Massa en Hamilton in de achtervolging. Rosberg en de McLaren gingen echter voor drie pitstops, terwijl Vettel en Massa voor twee keer stoppen gekozen hadden. Halverwege de race leek dat laatste het beste plan te zijn, maar dat zou later anders blijken.
Hamilton had het ritme daarna goed te pakken en kwam in de 35e ronde via de binnenbocht aan Button voorbij. Vlak daarna – na de derde pitstop – werd ook Rosberg op de derde plek middels een mooie actie verschalkt. Vervolgens werd ook Massa binnen gehengeld en met nog 12 ronden te gaan, passeerde Hamilton met gemak de Ferrari.

Het laatste doel was Vettel en tegen de 50e ronde was Hamilton in de gelegenheid om de Red Bull aan te vallen. Ondanks dat Hamilton DRS gebruikte op het rechte stuk, lukte het de leider in het kampioenschap om de McLaren achter zich te houden. Maar niet voor al te lang, want twee ronden later had Hamilton meer tractie bij het uitkomen van bocht zes en kon hij via de binnenkant voorbij aan Vettel. De Brit bracht een welverdiende overwinning binnen voor McLaren in een race die aantoont dat de nieuwe Formule 1 reglementen precies zo uitpakken als de regelmakers bedacht hadden.


Dit keer geen vingertje maar een vuist

Rosberg kwam achter Button te zitten, toen hij de bocht miste bij een inhaalpoging op Massa. De Braziliaan, die te versleten banden had om de drie-stoppers te kunnen weerstaan, werd daarna vlot voorbij gereden door Button, Rosberg en zelfs nog Webber, die zich in het slot van de race ook nog in het gevecht om het podium wist te mengen.
De Australiër maakte op harde banden tijdens zijn eerste stint weinig indruk, maar door drie keer te stoppen, kreeg hij voldoende ruimte om tegen het einde van de race maximaal te profiteren van de snellere zachtere banden. Met nog drie ronden te gaan pakte Webber Rosberg. Hij reed op dat moment twee seconden sneller dan de rest van het veld en toen Webber vlak voor de laatste ronde Button voorbij wist te steken, was een schitterende podiumplek zijn beloning voor een race lang hard werken.

Massa moest genoegen nemen met de zesde plaats, maar hij versloeg daarmee wel zijn teamgenoot Fernando Alonso. Michael Schumacher pakte de zevende plaats, voor de Renault van Vitaly Petrov, Kamui Kobayashi (Sauber) en Paul di Resta (Force India).
Al met al bleek de Grand Prix van China in Shanghai - na de twee weinig enerverende openingsraces van 2011 - een ware verademing te zijn.

De uitslag van de GP van China:

   Nr Coureur             Team                     Tijd 
 1  3 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      56 1:36:58.226 
 2  1 Sebastian Vettel    RBR-Renault           56 +5.1 secs 
 3  2 Mark Webber         RBR-Renault           56 +7.5 secs 
 4  4 Jenson Button       McLaren-Mercedes      56 +10.0 secs 
 5  8 Nico Rosberg        Mercedes              56 +13.4 secs 
 6  6 Felipe Massa        Ferrari               56 +15.8 secs 
 7  5 Fernando Alonso     Ferrari               56 +30.6 secs 
 8  7 Michael Schumacher  Mercedes              56 +31.0 secs 
 9 10 Vitaly Petrov       Renault               56 +57.4 secs 
10 16 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari        56 +63.2 secs 
11 15 Paul di Resta       Force India-Mercedes  56 +68.7 secs 
12  9 Nick Heidfeld       Renault               56 +72.7 secs 
13 11 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     56 +90.1 secs 
14 18 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           56 +90.6 secs 
15 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  55 +1 Lap 
16 20 Heikki Kovalainen   Lotus-Renault         55 +1 Lap 
17 17 Sergio Perez        Sauber-Ferrari        55 +1 Lap 
18 12 Pastor Maldonado    Williams-Cosworth     55 +1 Lap 
19 21 Jarno Trulli        Lotus-Renault         55 +1 Lap 
20 25 Jerome d'Ambrosio   Virgin-Cosworth       54 +2 Laps 
21 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       54 +2 Laps 
22 23 Vitantonio Liuzzi   HRT-Cosworth          54 +2 Laps 
23 22 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth          54 +2 Laps 
-- 19 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari            9 Wheel 

Niels Hendrix