scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max is snel maar pechvol tijdens kwalificatie op Portimao

Gepubliceerd op 15 april 2011 door Niels Hendrix

Na de openingsronde in het Italiaanse Sarno in maart is het Europese kart-circus nu neergestreken op Circuito International do Algarve in Portimao in het uiterste zuiden van Portugal. Dat kartcircuit, dat te midden van het grote autosport circuit ligt, is het toneel van de tweede ronde van de WSK Euro Series.
Max treedt daar als nummer drie in de stand van het kampioenschap aan. Met 50 punten heeft hij er vijf minder dan zowel Callan O'Keeffe als Esteban Ocon. Met 82 deelnemers in de KF3 klasse is het veld weer bijzonder goed bezet en de concurrentie dus hevig.

Op vrijdag, terwijl de temperaturen af en toe tot boven de 30 graden piekten, werkte Max zijn vrije trainingen af. Max laat ons weten: "In de vrije trainingen ging het goed. Vanmorgen ging ik gelijk heel hard. Daarna hebben we verschillende dingen uitgeprobeerd, maar dat pakte niet uit zoals verwacht. In de laatste training ging het weer prima."
Samengevat sloot Max zijn vier vrije trainingen als eerste (57.423s), vijfde (57.550s), derde (57.781s) en eerste (57.627s) af.

Daarna was het tijd voor de kwalificatie tijdtraining, die de startopstelling voor de kwalificatie series bepaalt. Het grote veld deelnemers werd in drieën gesplitst en Max werd ingedeeld in de laatste sessie. Max vertelt: "Gisteravond was de baan heel goed, maar dat was vandaag anders. De eerste groep van de kwalificatie tijdtraining had veel grip en reed snelle tijden, dus ik dacht dat het wel goed zat voor mijn sessie. Maar toen ik de baan op mocht, was het alleen maar glijden. De baan had onverwacht een stuk minder grip."


Max is voor de kwalificatie series ingedeeld in groep D

Desondanks noteerde Max wel de snelste tijd binnen zijn groep. Maar doordat de rondetijden opliepen, bleek zijn tijd de zestiende tijd overall te zijn. "Balen!", aldus Max. "Er lag steeds meer rubber op het asfalt, maar het koelde ook hard af. Dat had tot gevolg dat de grip verdween. Vooral in de twee laatste sectoren, het bochtige gedeelte van het circuit, verloor ik toen tijd."
Domme pech brengt Max voor zijn kwalificatie series op een vijfde (twee maal) en zesde startpositie (drie maal). Hoe moeilijk wordt dat? "De start is hier relatief veilig omdat er een lang recht stuk is, waardoor het veld zich al uitrekt. Daarna volgt een snelle bocht met redelijk wat grip, dus daar verwacht ik niet teveel duw- en trekwerk. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik bij die bocht al aan de binnenkant zit. Je kunt op dit circuit ook goed slipstreamen, dus daar probeer ik voordeel uit te halen als er iemand voor me rijdt."

Ondertussen, terwijl de Portugese nacht invalt, is vader Jos samen met enkele monteurs druk aan het sleutelen aan Max z'n kart. "We proberen nog net dat beetje extra snelheid te vinden", zegt Max. "Als ik maar een tiende of halve tiende van een seconde sneller ben, rijdt ik mijn voorgangers makkelijker voorbij. Vandaar dat we vanavond nog druk bezig zijn een nieuwe kart op te bouwen. De kart van vandaag gleed achter teveel en we proberen met een nieuwe kart een betere balans te krijgen."

Jos tenslotte: "Max is en blijft een zekere en constante factor. Hij heeft nooit een slecht weekend. Alleen hoop ik dat er niet geduwd wordt en dat de wedstrijdleiding streng is. Want in La Conca en ook Sarno werd Max gewoon van de baan gereden. Als hij op die manier gestopt moet worden... Maar we zitten er weer van voren bij en de tijden zijn gewoon goed. Dat geeft veel vertrouwen voor de races."

Het programma voor de zaterdag en zondag ziet er voor Max als volgt uit:

Zaterdag 16 april
09.25-09.35u Warming-up
11.00-11.15u Kwalificatie serie C-D
14.00-14.15u Kwalificatie serie D-E
16.20-16.35u Kwalificatie serie B-D
19.00-19.15u Kwalificatie serie D-F

Zondag 17 april
09.37-09.47u Warming-up
11.40-11.55u Kwalificatie serie A-D
15.00-15.30u KF3 Prefinale (20km)
16.30-17.00u KF3 Finale (20km)

Uitslagen (vrijdag) van de 2e ronde van de WSK Euro Series 2011 (klasse KF3):
Uitslag van de kwalificatie tijdtraining (sessie 3)
Totaaluitslag van de kwalificatie tijdtraining
Groepsindeling kwalificatie series

Niels Hendrix