De overmacht van Vettel in Australië en Maleisië moet zijn teamgenoot Mark Webber zorgen baren, ook met het oog op volgend seizoen. "> "Vervelend vingertje van Vettel" - news.verstappen.com
scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

"Vervelend vingertje van Vettel"

Gepubliceerd op 13 april 2011 door Niels Hendrix

De eerste twee Formule 1 Grands Prix van het seizoen 2011 zijn verreden en vanzelfsprekend heeft Jos deze nauwgezet gevolgd. Als voormalig F1-coureur, die bijna tien jaar in de Formule 1 reed, weet Jos dan ook waar hij over praat als hij deze met ons doorneemt. Onderstaand de column van Jos Verstappen zoals die in de Telegraaf van donderdag 14 april te lezen is.

"In de eerste twee Formule 1-races van het seizoen heeft Red Bull een waanzinnig sterke indruk op mij gemaakt. Ondanks de problemen met KERS hebben ze de beste allroundauto. Bovendien is iedereen binnen het team goed op elkaar ingespeeld. Bij de coureurs steekt regerend wereldkampioen Sebastian Vettel er momenteel met kop en schouders boven uit. Net als vorig jaar laat hij zien een goede rijder te zijn. En ook tussen de oren zit het goed bij hem. Hij is absoluut favoriet voor de wereldtitel.

De overmacht van Vettel in Australië en Maleisië moet zijn teamgenoot Mark Webber zorgen baren, ook met het oog op volgend seizoen. Webber had in de afgelopen twee wedstrijden misschien wat technische problemen, maar hij heeft wel de beschikking over dezelfde auto als Vettel. Dat geeft aan dat de Duitser gewoon een betere coureur is.
Ik gun Vettel het succes van harte, maar vind het wel jammer dat hij na elke zege dat vingertje zo arrogant de lucht insteekt. Dat komt heel vervelend over en stoort me een beetje. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik in mijn Formule 1-tijd graag in de positie had gezeten dat ik hetzelfde kon doen.

Mijn verwachting is dat Red Bull de rest van het jaar op vergelijkbare wijze blijft presteren. Het valt te bezien of het gat met de andere renstallen even groot blijft, want er zullen in de loop van het seizoen veel nieuwe ontwikkelingen komen. Vooralsnog loopt de rest achter Red Bull aan. Het verbaast me wel hoe goed McLaren het doet na alle problemen in de aanloop naar het seizoen. De wintertests beloofden weinig goeds, maar gezien het optreden van McLaren in de afgelopen weken zullen ze echt wel een Grand Prix-zege gaan pakken.

Tot nu toe valt Mercedes GP heel erg tegen. Het zit Michael Schumacher niet mee. Zowel in Australië en Maleisië sneuvelde hij tijdens de kwalificatie in Q2. Ik heb geen verklaring voor zijn falen, maar het ziet er allemaal niet sterk uit. Mercedes heeft duidelijk problemen. Bovendien is zijn stalgenoot Nico Rosberg veel sneller. Vorige maand verwachtte ik dat Mercedes zich naast McLaren en Ferrari zou kunnen nestelen, maar dat is dus niet het geval.

Opvallend is de sterke start van Lotus Renault GP, dat al twee keer het podium heeft gehaald. Vorig jaar heb ik op deze plaats Vitaly Petrov bekritiseerd, omdat hij veel fouten maakte. In Australië deed hij het onlangs bijzonder goed, met een derde plek als beloning. In Maleisië viel hij vlak voor het einde uit, maar daar kon hij niet heel veel aan doen. Hij kwam net buiten de ideale lijn, raakte van de baan en werd vervolgens door een bult in het gras gelanceerd. Daarbij brak zijn stuur af. Zoiets zie je niet vaak en mag ook niet gebeuren. Renault zal daar ongetwijfeld goed naar kijken. Van de debutanten doet Paul di Resta van Force India het heel goed. Hij vormt een bedreiging voor zijn teamgenoot Adrian Sutil.

De verstelbare achtervleugels, die dit jaar zijn geïntroduceerd, bevallen me wel. Wat mij betreft, wordt het gebruik van DRS niet alleen op de aangegeven inhaalzone toegestaan, maar overal op de baan waar een coureur een seconde achter zijn voorganger ligt.

Dat Fernando Alonso, net als Lewis Hamilton, na afloop van de Grand Prix van Maleisië een tijdstraf van twintig seconden kreeg, vond ik niet nodig. Alonso vocht een geweldig duel uit met de Engelsman. Als hij dan door een kleine inschattingsfout met zijn voorvleugeltje tegen de band van Hamilton aankomt, is zo'n straf erg zwaar. Het mag natuurlijk niet te gevaarlijk worden, maar willen we nou meer actie zien of niet?"

Niels Hendrix