scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Grand Prix van Maleisië prooi voor Vettel

Gepubliceerd op 10 april 2011 door Geert van Dijk

Sebastian Vettel is winnaar geworden van de Formule 1 Grand Prix van Maleisië. De Duitser ging van start vanaf P1 en gaf die positie alleen rond de pitstop periodes uit handen. Het is alweer de twaalfde overwinning in de Formule 1 carrière van de 23 jarige Duitser, die daarmee duidelijk maakt dat hij ook dit jaar de titel wil binnenhalen.

De race begon verrassend. Waar Vettel goed weg kwam, lukte dat zijn teamgenoot niet. Webber, die de hele race zonder KERS of DRS reed, had een beroerde eerste ronde. De Australiër verloor zo veel plaatsen dat hij achter Kobayashi uitkwam. Heidfeld had juist een fantastische start, de Lotus coureur won vier posities, waardoor een verraste Vettel hem in zijn achteruitkijkspiegel zag. Twee anderen die goed van hun plek kwamen, waren Schumacher en Petrov, beide coureurs wonnen drie posities.
Na een aantal ronden kreeg Heidfeld het steeds moeilijker, Hamilton zat op zijn staart. De Brit had echter van zijn team te horen gekregen dat passeren niet zou lukken. Ondertussen gleed de Duitser voor hem door de bochten als een schaatser die vergeten is zijn ijzers te slijpen. Het kostte hem erg veel moeite de McLaren voor te blijven.

Deze Grand Prix waren er een aantal mooie inhaalmanoeuvres te zien. Één daarvan kwam vandaag op naam van Perez. Hij ging Alguersuari op een schitterende wijze buitenom voorbij. Ook Schumacher en Kobayashi lieten in de wedstrijd zien dat ze plezier in het racen hebben. Ze vochten regelmatig met elkaar, waarbij de auto's naast elkaar de bochten door gingen. Halverwege de race kreeg Vettel te horen dat hij geen KERS meer mocht gebruiken. De concurrentie hoorde dit bericht ook en de beide McLaren rijders kregen de opdracht de aanval in te zetten. De ironie wilde dat vanaf dat moment de beide McLaren's, die aan het inlopen waren op de Red Bull, per ronde tijd aan Vettel verloren. De Duitser zette in deze periode en passant ook de snelste ronde op zijn naam.


Wie zijn neus schendt...

Toen op driekwart van de race een volgende ronde pitstops begon, verliep deze stop bij Hamilton niet zo goed. Hij verloor zo'n twee seconden en kwam maar net voor Mark Webber terug op de baan. De bandenwissel van Button een ronde later ging een stuk beter. Het resultaat hiervan was dat hij na zijn pitstop voor de eerstgenoemde de race kon vervolgen.
Alonso had inmiddels Hamilton achterhaald. De twee reden een paar bochten zij aan zij, maar de Spanjaard kon niet passeren. Even later, voor het opgaan van het rechte stuk, kreeg de Spanjaard te horen dat zijn DRS niet functioneerde. Twee bochten daarna probeerde hij de Brit weer in te halen, maar reed met zijn vleugel tegen diens achterband. Het leverde Alonso een extra pitstop op om zijn neus te laten vervangen. Hij kwam op P7 weer terug op de baan en kon een podiumpositie vergeten.

In rondje vijftig liet Webber zien dat je ook zonder KERS of DRS kunt inhalen. De Australiër ging aan het eind van het rechte stuk buitenom bij Massa. Na deze rechterbocht volgt een linker, waarbij hij net genoeg voor lag en Massa definitief verschalkte. Sinds de laatste pitstop van Hamilton had deze een probleem met de snelheid. Hij kon Button al niet bijhouden en in de strijd om P4 werd hij gepasseerd door Heidfeld. Een ronde later ging Hamilton van de baan waardoor ook Mark Webber hem passeerde. De Brit zocht direct na dit uitstapje de pit op om zijn setje banden in te ruilen voor beter rubber en kwam op P8 de baan weer op. Petrov maakte een uitstapje buiten de baan. Hij kwam wijd een bocht uit en toen hij vervolgens terug de baan opstuurde, ging zijn Renault een meter de lucht in om weer op alle vier de wielen te landen. Bij de landing brak zijn stuurkolom af en de Rus eindigde aan de andere kant van de baan, waar hij nog keurig een 150 meter bordje op zijn kop zette. Het is te hopen dat zijn rug bij het neerkomen geen al te grote schade opgelopen heeft.

Als de race afgevlagd wordt, zijn het Vettel, Button en Heidfeld die als eerste drie coureurs onder het zwart-wit geblokt doorrijden. Dat Vettel op het podium zou eindigen is geen grote verrassing, hetzelfde kan niet gezegd worden van zijn twee collega's.

Na afloop van de race kregen zowel Lewis Hamilton als Fernando Alonso een tijdstraf van twintig seconden. Hamilton omdat hij toen Alonso hem wilde inhalen meer dan één maal van richting veranderde en Alonso voor de inhaalpoging op Hamilton, waarbij hij achterop de McLaren reed en zijn voorvleugel beschadigde.

De uitslag van de GP van Maleisië:

   Nr Coureur             Team                     Tijd
 1  1 Sebastian Vettel    RBR-Renault           56 1:37:39.832
 2  4 Jenson Button       McLaren-Mercedes      56 +3.2 secs
 3  9 Nick Heidfeld       Renault               56 +25.0 secs
 4  2 Mark Webber         RBR-Renault           56 +26.3 secs
 5  6 Felipe Massa        Ferrari               56 +36.9 secs
 6  5 Fernando Alonso     Ferrari               56 +57.2 secs
 7 16 Kamui Kobayashi     Sauber-Ferrari        56 +66.4 secs
 8  3 Lewis Hamilton      McLaren-Mercedes      56 +69.9 secs
 9  7 Michael Schumacher  Mercedes              56 +84.8 secs
10 15 Paul di Resta       Force India-Mercedes  56 +91.5 secs
11 14 Adrian Sutil        Force India-Mercedes  55 +1 Lap
12  8 Nico Rosberg        Mercedes              55 +1 Lap
13 18 Sebastien Buemi     STR-Ferrari           55 +1 Lap
14 19 Jaime Alguersuari   STR-Ferrari           55 +1 Lap
15 20 Heikki Kovalainen   Lotus-Renault         55 +1 Lap
16 24 Timo Glock          Virgin-Cosworth       54 +2 Laps
17 10 Vitaly Petrov       Renault               52 Accident
-- 23 Vitantonio Liuzzi   HRT-Cosworth          46 Rear wing issue
-- 25 Jerome d'Ambrosio   Virgin-Cosworth       42 Accident 
-- 21 Jarno Trulli        Lotus-Renault         31 Clutch 
-- 17 Sergio Perez        Sauber-Ferrari        23 Accident
-- 11 Rubens Barrichello  Williams-Cosworth     22 Hydraulics
-- 22 Narain Karthikeyan  HRT-Cosworth          14 Hydraulics
-- 12 Pastor Maldonado    Williams-Cosworth      8 Engine misfire 

Geert van Dijk